
کاسۀ
داغ تر از آش
در زمان سلطنت ناصرالدین شاه رسمی در دربار معمول بود که با تشریفات
خاصی برگزار میشد. به این شکل که یک روز از فصل بهار، همه در سرخه
حصار تهران، که منطقهای بسیار خوش آب و هوا بود جمع میشدند و مهمانی
آتشپزان به راه میانداختند. در این مهمانی شاه و خاندان سلطنتی و اعیان
از اشراف کشور، همه و همه شرکت میکردند و زیر و وکیل و شاه و شاهزاده
هر کدام در پختن آش سهمی داشتند؛
از سبزی پاک کردن گرفته تا هم زدن
دیگهای بزرگ. یکی سبزی پاک میکرد،
یکی نخود و لوبیا تمیز میکرد. یکی هیزم
زیر دیگ را آماده میکرد و خلاصه زن و مرد،
هر کدام کاری میکردند تا خدمتگزاری خود
را به ناصرالدین شاه ثابت کرده و نظر ایشان
را جلب کنند!
یکی از بخشهای اصلی این مراسم
شکل تقسیم آش بود. وقتی آش شله
قلمکار آماده میشد، آن را در
کاسههای چینی بزرگ و کوچک
میریختند. اندازۀ کاسهها بسیار مهم
بود. چون به هر کسی با توجه به مقام
و مسؤولیتی که در دربار و کشور داشت،
آش میدادند؛ بالاتر کاسۀ بزرگتر!
پایینترها کاسۀ کوچکترها!
وقتی آشها در کاسهها تقسیم میشد، سفرۀ بسیار
[[page 28]]
انتهای پیام /*