قیام (ایستادن)
[سؤال 1354] 639
بسمه تعالی 15 / 10 / 1361
با سلام و درود فراوان به رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی و درود به تمام رزمندگان اسلام و شما افراد مؤمن و صدیق و زحمتکش انقلاب
شخصی نماز زیادی بدهکار است؛ یعنی در دورۀ جوانی در اثر سستی و کاهلی نماز را نخوانده، ولی الآن می خواهد همه را به جا آورد. ایشان میل دارند نماز را هرچه زودتر بخوانند آیا ممکن است ایشان نماز را نشسته بخوانند تا مثلاً در یک روز، عوض یک هفته یا احیاناً بیشتر بخوانند؟
سلام گرم و خالصانۀ ما را به رهبر انقلاب برسانید.
بسمه تعالی، کافی نیست و باید ایستاده نماز بخواند.
[سؤال 1355] ----> 644
4. برای شخص مریضی که نشسته نماز می خواند، قیام متصل به رکوع چه وضعی دارد؟
بسمه تعالی، باید از حالت نشسته به رکوع رود.
[[page 120]][سؤال 1356] 640
بسمه تعالی 10 / 7 / 1361
حضور محترم رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی سلام عرض می کنم؛ امیدوارم تا ظهور حضرت مهدی (عج) سلامت و موفق و مؤید باشید.
باید عرض کنم که پای چپم از ناحیۀ زیر زانو قطع شده و در حال حاضر پای مصنوعی گرفته ام؛ اما مسأله در مورد وضو و مسح همان پای چپ است؛ تقاضا دارم در این مورد من را راهنمایی فرمایید که آیا این پای من مسح دارد یا نه؟ البته ناگفته نماند که پای مصنوعی را هر دفعه برای مسح کردن باید بیرون بیاورم؛ البته با مشکلاتی که همراه دارد.
ثانیاً پای من در ناحیۀ زانو بیشتر از نود درجه خم نمی شود؛ به همین دلیل من نماز را نشسته می خوانم. خواهشمندم در صورت امکان هرچه زودتر من را راهنمایی فرمایید. طول عمر آن امام را از درگاه خداوند متعال خواستارم. به امید پیروزی لشکریان اسلام بر کفر و به امید پیروزی نهایی انقلاب؛ خدا نگهدار.
بسمه تعالی، در فرض مرقوم، مسح پای چپ ساقط است ولی در صورت امکان باید ایستاده نماز بخوانید ولو این که بر دیوار یا عصا یا چیز دیگر تکیه نمایید.
[سؤال 1357] ----> 5087
4. چون سقف سنگرها کوتاه است و موقع نماز خواندن در سنگرها اجباراً حالت خمیدگی می گیریم، به طوری که راست نیستیم، مسأله شرعی آن را بفرمایید.
بسمه تعالی، در مورد ضرورت مانع ندارد.
[سؤال 1358] ----> 687
4. اگر رزمنده به دلایلی مانند کمبود جا در سنگر یا مواجه شدن با خطر دشمن در صورت حرکت نتواند بایستد یا رکوع و سجده نماید یا نتواند بنشیند، یا فقط حالت
[[page 121]]خوابیده داشته باشد، نماز را چگونه باید به جا آورد؟
بسمه تعالی، حکم آن از مسائل قبل ظاهر شد و به هر نحو میسور است نماز بخواند.
[سؤال 1359] 641
بسمه تعالی
در بعضی مواضع جبهه، سقف سنگرها کوتاه است و اگر بخواهند در آن جا نماز بخوانند، باید نشسته یا خمیده نماز را انجام دهند و در صورتی که بخواهند نماز را ایستاده بخوانند، باید از سنگر خارج شوند و در معرض خطر آتش دشمن قرار گیرند؛ آیا وظیفۀ شرعی در این موارد چیست؟
بسمه تعالی، در صورت خوف و احتمال خطر باید در سنگر نماز بخوانند.
[سؤال 1360] 642
بسمه تعالی
در بعضی مواضع جبهه، سقف سنگرها کوتاه است و انسان باید نشسته یا خمیده نماز را بخواند برخی از برادران برای اینکه ایستاده نماز بخوانند از سنگر خارج می شوند و ممکن است در معرض خطر آتش دشمن قرار بگیرند و شهید یا مجروح شوند آیا این کار جایز است و آیا نمازشان صحیح است؟
بسمه تعالی، نمازشان صحیح است اگرچه در صورت خوف باید داخل سنگر نماز بخوانند.
[سؤال 1361] ----> 2894
33. زمانی که جنگ به شدت ادامه دارد و برای رزمندگان امکان ایستادن در یک جا نیست، آیا می توان به حالت نشسته یا خوابیده نماز خواند؟
بسمه تعالی، به هر نحو که ضرورت اقتضا کند نماز صحیح و مجزی است.
[[page 122]][سؤال 1362] 643
بسمه تعالی 24 / 7 / 1361
محضر مبارک بنیان گذار جمهوری اسلامی، حضرت آیت الله العظمی خمینی، دام ظله خواهشمند است حکم الله را در مسائل ذیل بیان فرمایید:
1. در خط مقدم جبهه، مخصوصاً جبهه های غرب، احتمال خطر زیاد است، (ممکن است دو الی سه ساعت هم هیچ مسأله ای نباشد و گاهی هم خمپاره زیاد می آید) آیا می شود خارج از سنگرها نماز خواند یا خیر؟ چون داخل سنگرها باید نشسته خوانده شود.
بسمه تعالی، اگر احتمال خطر هست، داخل سنگر نشسته بخوانند.
[سؤال 1363]
2. اگر در خارج از سنگر به احتمال این که فعلاً امن است نماز شروع شود و در همین حین، خمپاره بیاید، برای حفظ جان لازم است درازکش شوند، اولاً می شود این عمل را انجام داد یا خیر؟ و آیا می شود بعد از رفع خطر، حرکت کرد و نماز را ادامه داد یا خیر؟
بسمه تعالی، مانع ندارد؛ مگر آن که فاصله زیاد باشد.
3. بعضی از برادران که کارمند اداره هستند از ادارۀ مربوطه حقوق به آنان داده می شود و پس از اعزام نیرو نیز به افراد در جبهه به طور کلی حقوق می دهند، آیا از دو کانال پول گرفتن اشکال شرعی ندارد؟ می توانند این پول را هم دریافت دارند یا خیر؟
بسمه تعالی، بستگی به مقررات دارد.
به امید آن که خداوند توفیق نماز جماعت با امام بزرگوار را در کربلا نصیب فرماید. خواهشمندم دعا فرمایید خداوند توفیق آن دهد که ما هم آدم شویم. با تقدیم احترام
[سؤال 1364] ----> 324
4. فعلاً از پای مصنوعی استفاده می کنم که به نحوی است که الحمد لله می شود با آن ایستاده نماز خواند. گاهی به علت خستگی پا و یا احتمال زخم شدن آن، پای
[[page 123]]مصنوعی را در آورده و نشسته می خوانم. آیا واجب است که همواره با پای مصنوعی به طور ایستاده نماز بخوانم یا خیر؟
بسمه تعالی، نماز با پای مصنوعی واجب نیست مگر نتوانید ایستاده بخوانید مگر با آن، که اگر زحمت و ضرر نباشد، با آن بخوانید.
[سؤال 1365] ----> 429
2. در صورتی که احتمال خطر زیاد باشد، یعنی انسان در محل تیررس باشد یا خطر خمپاره 60 که تا مسافت 1500 متر می رسد باشد و احتمال زیادی است که انسان شهید شود، اگر در این صورت روحانی اعزامی به خطوط مقدم برای تقویت روحیۀ بچه ها ایستاده نماز بخواند، به طوری که اگر نشسته بخواند تضعیف روحیه رزمندگان می شود، در این صورت تکلیف نمازگزار که باید نشسته بخواند ولی ایستاده می خواند چیست؟ البته خاکریز، جلو دید است.
بسمه تعالی، اگر در ایستاده نماز خواندن، خوف خطر است باید نشسته بخوانید، و سعی کنید با توضیحات از تضعیف روحیۀ رزمندگان جلوگیری شود.
[سؤال 1366] 644
بسمه تعالی 3 / 10 / 1361
محضر مبارک وحید عصر، عالم اعلم ربّانی، حضرت امام خمینی، مدّ ظله العالی
این بندۀ عاصی به جواب موجز مسائل ده گانۀ ذیل، سخت نیازمند و منتظر جوابم.
1. آیا گفتن سه مرتبه کذلک الله ربّی در دو رکعت بعد از توحید، و سه مرتبه استغفار بعد از تسبیحات اربعه، برای قیام متصل به رکوع در نمازها کفایت می کند یا نه؟
بسمه تعالی، اگر بدون فاصله هم بعد از قرائت، از قیام به رکوع رود، قیام متصل حاصل است.
[[page 124]][سؤال 1367]
2. در صورت عدم کفایت، برای این که یقین حاصل شود، آیا شخص مصلّی می تواند به اندازۀ سه مرتبه، جملۀ (قیام متصل به رکوع) را بدون تکلم و تلفظ، حدیث نفس کند و به رکوع رود، نماز صحیح است و آیا این بدعت حساب می شود یا نه؟
بسمه تعالی، از مسأله قبل ظاهر شد.
3. آیا مقصود از کعبین در وَامْسَحُوا بِرُؤُوسِکُمْ وَ أرْجُلِکُمْ إلَی الْکَعْبَیْنِ در باب مسح پاها، روی پا است یا برآمدگی بلند پهلوی پاها؟
بسمه تعالی، بلندی روی پا مراد است.
4. برای شخص مریضی که نشسته نماز می خواند، قیام متصل به رکوع چه وضعی دارد؟
بسمه تعالی، باید از حالت نشسته به رکوع رود.
5. اگر زید مؤمنی به عمرو فاجری بدهکار باشد، می تواند به نیت شخص فاجر به مجتهد یا فقیر بدهد؟ یا باید حتماً به ورثه بدهد؟
بسمه تعالی، باید به طلبکار یا ورثۀ او بدهد.
6. نماز و روزۀ قضای پدر و مادر، مخصوصاً پدر که بر پسر ارشد واجب می شود و باعث عسر و حرج بسیار است، باید حتماً پسر ارشد به جا بیاورد یا راه دیگری دارد؟
بسمه تعالی، باید پسر ارشد، خودش به جا آورد یا کسی را اجیر کند که به جا آورد.
7. پول هایی که در بانک های نظام جمهوری اسلامی گذاشته شده و گرفته می شود، مشمول ربای شرعی هست یا خیر؟
بسمه تعالی، بهرۀ پول ربا و حرام است.
[سؤال 1368]
8. نمازهایی که قبلاً خوانده می شد، در دو رکعتی ها بعد از سورۀ توحید، بلافاصله سه مرتبه یا لااقل دو مرتبه، این جملۀ مبارکۀ (کذلک الله ربّی) گفته می شد. آیا خواندن این جمله در آن نمازها، به جای قیام متصل به رکوع حساب می شده یا نه؟
بسمه تعالی، در قیام متصل به رکوع، گفتن این جمله یا صبر به اندازۀ آن لازم نیست.
[[page 125]][سؤال 1369] ----> 1880
2. در نماز اگر کسی در «بحول الله وقوته أقوم وأقعد» اکتفا کند به کلمه «بحول الله» فقط جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر به قصد ذکر بگوید اشکال ندارد.
[[page 126]]