امام جماعت شدن بانوان
[سؤال 3286] 1617
بسمه تعالی
دفتر استفتائات حضرت امام خمینی مدّ ظله العالی، سلام علیکم
خواهشمندم به سؤال های ذیل با استفتا از امام پاسخ بفرمایید.
1. در تحریر الوسیله، جلد اول، راجع به شرایط امام جماعت می فرماید: «یشترط فیه اُمور: الإیمان... والذکورة إذا کان المأموم ذکراً بل مطلقاً علی الأحوط». یعنی آیا زن هم نمی تواند به زن اقتدا کند؟ جواب بسیار لازم است و فوری.
بسمه تعالی، احتیاط مراعات شود.
2. اگر از بانک ها چه در زمان گذشته و چه حال پول ربوی بگیرد و با او جنسی را بخرد، آیا حق تصرف در آن را دارد یا ندارد که بسیاری به آن مبتلا هستند؟
بسمه تعالی، از طرف صاحبانش به فقیر صدقه دهند.
3. پولی که از طریق سهمین جمع آوری شده و سال بر آن ها گذشته، خمس دارد یا خیر؟
بسمه تعالی، خمس ندارد.
[سؤال 3287] ----> 1572
2. در احکام شرایط امام جماعت، مسأله 1453 احتیاط مستحب آن است که امام
[[page 341]]زن نیز مرد باشد و به واسطۀ همین احتیاط، اکثر مجامع بانوان به امام زن اقتدا می نمایند، ولی در تحریر الوسیله امام احتیاط واجب آورده اند. حکم این مسأله چیست؟
بسمه تعالی، طبق تحریر الوسیله عمل شود.
[سؤال 3288] 1618
بسمه تعالی 29 / 7 / 1361
خدمت آن امام بزرگوار و زحمت کشان دفتر آن جناب عزیز، سلام علیکم
من مربی امور تربیتی دبیرستان دخترانه گوهر در خیابان دکتر علی شریعتی می باشم و سؤالی دارم.
ما در مدرسه نماز جماعت را به امامت خواهری که شرایط را داشته برگزار می کردیم تا این که مطلع شدیم که اقتدای به زن صحیح نیست؛ نماز فرادا هم که نمی شود در مدرسه به جای آورد؛ زیرا که حالت وحدت و اتحاد در آن نیست؛ به ناچار نماز جمع برپا می کردیم؛ یعنی خواهری یا در صف جلو همراه دیگر خواهران یا جلوتر از خواهران دیگر نماز می خواند ولی کسی به او اقتدا نمی کند و فقط حالت رکوع و سجود رفتن های خود را با آن فرد جلویی تنظیم می کنند. برای ما بنویسید که آیا مسأله «اقتدای به زن صحیح نیست» صحت دارد؟ و نیز به این شیوه که نماز می گزاریم یعنی به حالت جمع، آیا صحیح است یا نه؟
بسمه تعالی، در این مسأله، احتیاط مراعات شود و به نحوی که نماز خوانده می شود مانع ندارد.
[سؤال 3289] 1619
بسمه تعالی 1 / 8 / 1361
محضر مبارک رهبر عظیم الشأن و بنیان گذار جمهوری اسلامی، حضرت آیت الله العظمی الامام الخمینی، السلام علیکم و علی عباد الله الصالحین
همان طور که مستحضرید تا کنون در مدارس دخترانه، نماز جماعت به دو
[[page 342]]صورت برگزار می شد. اول این که یکی از خواهران جلو می ایستاد و دیگران با نیت فرادا هماهنگ با او نماز می خواندند و دوم این که نماز جماعت به طور معمول، به امامت یکی از خواهران برگزار می شد. اخیراً گفته شده حضرت عالی صورت اول را بدعت دانسته و حرام شمرده اید و در مورد شکل دوم، احتیاط واجب کرده اید که خواهران امام جماعت نباشند و این امر، نماز جماعت خواهران را به حالت تعلیق درآورده است. لذا با توجه به ثواب و اثر برگزاری این مراسم در مدارس، مستدعی است نظر شریفتان را راجع به نماز جماعت مدارس دخترانه ابراز فرمایید.
بسمه تعالی، صورت اول بدعت نیست ومی توانند از روحانی مورد اطمینان برای امامت دعوت کنند و احتیاط واجب آن است که زن امامت نکند.
[سؤال 3290] 1620
بسمه تعالی
خدمت رهبر کبیر انقلاب و امام جلیل القدرمان خمینی عزیز، سلام علیکم، دو سؤال دارم:
1. در حکم جدیدتان فرموده اید که «احتیاط واجب است زن امام جماعت زنان را هم به عهده نگیرد». می خواهم بدانم این حکم در همه جا و همه موارد صادق است، حتی در اماکنی که به طور اجتماعی زندگی می کنند مثل حوزۀ علمیه خواهران که به طور شبانه روزی درس می خوانند؟ و آیا با وجود این در صورت نبودن امامت جماعت مرد می توانیم به مجتهد دیگری رجوع کنیم؟
بسمه تعالی، در احتیاط واجب رجوع به غیر جایز است.
2. در مورد وضو گرفتن فرموده اید: «یک بار آب ریختن واجب و دو بار مستحب و بار سوم حرام می باشد». می خواستم بدانم آیا منظور این است که هر چند بار آب بریزیم تا کاملاً عضو وضو خیس شود این یک بار به حساب می آید و برای بار دوم به همین صورت یا این که یک مشت یک بار و مشت دوم دو بار حساب می شود؟
بسمه تعالی، مراد از یک یا دو بار، شستن است نه ریختن.
[[page 343]][سؤال 3291] ----> 6794
2. آیا می شود امام جماعت زن باشد؟ مثلاً مدرسۀ دخترانه که نماز ظهر و عصر و یا نماز وحدت را در دزفول معلم زن می خواند، منظور امام جماعت زن است، البته برای دخترها.
بسمه تعالی، امامت زن برای زن ها صحیح نیست علی الاحوط.
[[page 344]]