مجلس از منظر امام خمینی(ره)
کد : 157719
|
تاریخ : 17/05/1396
مجلس از منظر امام خمینی(ره)
حجةالاسلام والمسلمین مهدی منتظر قائم
مجلس محلّی قانون گذار است. در تاریخ معاصر ایران دیدگاه های مختلفی دربارۀ اصل قانون گذاری و نحوۀ تدوین و اجرای آن ارائه شده است. امام از ضرورت تدوین و حکومت قانون دفاع می کند و تخلف از احکام اولی و ثانوی و حکومتی را «که به صورت قانون در آمده است» خلاف شرع می داند.
قانون اساسی ایران با اکثریت آرای نمایندگان مجلس خبرگان به تصویب رسید و قوانین عادی با اکثریت نمایندگان مجلس و تأیید اکثریت اعضای شورای نگهبان به تصویب می رسد، و نمایندگان هر دو مجلس با رأی اکثریت مردم انتخاب می شوند. پس تشکیل مجلس و تدوین قانون، با رأی مردم مرتبط است، و هیچ قانونی در جمهوری اسلامی ایران، بدون انتخابات، رسمی نیست. امام به این ارتباط تنگاتنگ مردم با قانون به خوبی پی برده بود و می خواست انتخابات در همۀ دوره ها، آزادانه و سالم برگزار شود، و معتقد بود مردم آگاه و آزاد، صالحان را انتخاب می کنند. او انتخاب اکثریت را برای همۀ لازم الاتباع می دانست و پشتیبان آن را، سیرۀ عقلا و لازمۀ سفارش قرآن به
[[page 271]]
دموکراسی و اسلام است.
مجلس شواری اسلامی باید متشکل از نمایندگانی باشد که در خط مردم و اسلام حرکت کنند و به وضع قانون بپردازند، وگرنه وظیفۀ وکالت خود را انجام نداده اند. مهم ترین شرطی که امام برای نمایندگان لازم می دانست همین بود.
این مقاله به بررسی دیدگاه امام در مورد مجلس می پردازد و ذیل این چهار عنوان، قسمت هایی از سخنان و پیام های امام را به ترتیب تاریخ ذکر می کند: 1) حکومت قانون؛ 2) انتخاب مردم؛ 3) نمایندگان مجلس؛ 4) وظایف مجلس.
[[page 272]]
انتهای پیام /*