اشرف بروجردی

خلاصه مقالۀ اصول اخلاقی سیاسی امام خمینی(س)

کد : 169787 | تاریخ : 19/01/1397

خلاصه مقالۀ اصول اخلاقی سیاسی امام خمینی(س)

 

□اشرف بروجردی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی

و مطالعات فرهنگی و عضو شورای مرکزی جمعیت زنان ج. ا. ا

امام خمینی: «این را که دیانت باید از سیاست جدا باشد و علمای اسلام در امور اجتماعی و سیاسی دخالت نکنند استعمارگران گفته و شایع کرده اند. این را بی دین ها می گویند. مگر زمان پیغمبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله وسلم ـ سیاست از دیانت جدا بود؟ مگر در آن دوره عده ای روحانی بودند و عده ای دیگر سیاستمدار و زمامدار؟ این حرفها را استعمارگران و عمال سیاسی آنها درست کرده اند تا دین را از تصرف در امور دنیا و از تنظیم جامعۀ مسلمانان برکنار سازند».

ضرورت شناخت و بررسی دیدگاههای امام خمینی در عصر حاضر بیش از هر زمان دیگر احساس می شود چرا که نقش امام خمینی در قانونمندی معادلات سیاسی موجود در جهان امروز و طرح قاعده مند ساختن این معادلات بر پایۀ دین و اخلاق دینی توجه سیاستمداران جهانی را به این امر معطوف داشته و سبب طرح موضوعاتی همچون جدایی دین از سیاست، رعایت اصول دیپلماسی و روابط بین المللی و تساهل در این روابط از سوی آنان گردیده است.

اصول حاکم بر دیدگاههای سیاسی حضرت امام و اخلاق سیاسی آن حضرت با رعایت موازین عدم جدایی دین از سیاست، حاکمیت اخلاق دینی بر اخلاق سیاسی، هدف وسیله را توجیه نمی کند، حدود تنظیم روابط با کفار و نفی تساهل با آنان و دهها اصل دیگر در دو بُعد سیاست داخلی و سیاست خارجی شامل موارد ذیل است:

 

1 ـ اصول سیاست خارجی شامل:

1 - 1 ـ خداباوری

2 - 1 ـ ظلم ستیزی

1 - 2 - 1 ـ قاعدۀ نفی سبیل

2 - 2 - 1 ـ امر به معروف و نهی از منکر

3 - 2 - 1 ـ جهاد و دفاع

3 - 1 ـ حفظ عزت و اقتدار مسلمانان

 

2 ـ اصول سیاست داخلی با رعایت موارد ذیل:

1 - 2 ـ تقابل با کسانی که انقلاب را از داخل به اضمحلال می کشانند

          1 - 1 - 2 ـ متحجران مقدس نما

          2 - 1 - 2 ـ مرفهان بی درد

          3 - 1 - 2 ـ انقلابی نماها

2 - 2 ـ حفظ همۀ نیروها

3 - 2 ـ حمایت از مستضعفان

4 - 2 ـ حفظ وحدت

این مقاله در مقدمه تعریف واژۀ اخلاق سیاسی و تعریف سیاست از دیدگاه امام خمینی و رابطۀ دین و سیاست به طور مبسوط توضیح داده شده است و سپس به بحث و بررسی پیرامون اصول فوق که همان اصول سیاست از دیدگاه امام خمینی است پرداخته شده است.

 

 

منبع: مجموعه مقالات هشتمین سمینار بررسی سیره نظری و عملی حضرت امام خمینی(س)، ص 259.

انتهای پیام /*