پرتال امام خمینی(س): یادداشت ۲۹۵/ حسن بهشتی پور
قبل از هر سخنی باید گفت که مشکلات اقتصادی ایران یکسری مشکلات ساختاری مربوط به ۵۰ سال پیش و حتی ۱۰ سال پیش از انقلاب است و ربط مستقیمی به تحریم ها نداشته و ندارد. مشکلات اقتصادی ایران مثل تورم، بیکاری، موضوع مسکن و مسئله مهمتر از آن ناکارآمدی تولید در کشور موضوعاتی نیست که جدیدا به وجود آمده باشد یا بر اثر تحریم باشد. اما واقعیت این است که برای حل مشکلات اقتصادی کشور نیاز داریم که تحریم ها پایان پیدا کند. چون شرط لازم هست که ایران بتواند نفت بفروشد و پول نفت را به داخل کشور بیاورد. بانکداری از تحریم خارج شده تا بتواند صادرات داشته باشد. اکنون صادرات ما ارزان فروشی است برای اینکه صادراتمان تحقق پیدا کند واز آن طرف واردات ما، گران خری است برای اینکه بتوانیم واردات کنیم. درواقع این دور زدن تحریم ها تقریبا هر 100 دلار، 20 دلار هزینه روی دست ملت ایران می گذارد.
پس بنابراین انجام مذاکرات و به نتیجه رسیدن مذاکرات و احیانا لغو تحریم ها شرط لازم برای بهبودی اقتصاد کشور هست ولی ما نباید به مردم اینگونه القاء کنیم که اگر توافق به دست آمد، تمام مشکلات ما حل می شود. اینطور نیست چون یکسری مشکلات ما مربوط به مسائل داخل کشور است. از جمله نظام بانکداری وقتی به جای بانکداری به بنگاه داری پرداخته شده چه ربطی به تحریم دارد؟ یا اگر نظام مالیاتی مان ناکارآمد است و فرار مالیاتی زیاد داریم، ربطی به تحریم ندارد. به کلام امام در باره اجرای درست قوانین اسلام توجه کنید که فرمودند:
چون حکومت اسلام حکومت قانون است، قانون شناسان، و از آن بالاتر دین شناسان، یعنی فقها، باید متصدی آن باشند. ایشان هستند که بر تمام امور اجرایی و اداری و برنامه ریزی کشور مراقبت دارند. فقها در اجرای احکام الهی امین هستند. در اخذ مالیات، حفظ مرزها، اجرای حدود امینند. نباید بگذارند قوانین اسلام معطل بماند، یا در اجرای آن کم و زیاد شود... همچنین اگر به اخذ مالیات پرداخت، باید روی موازین اسلام، یعنی بر وفق قانون اسلام عمل کند. حق ندارد یک شاهی اضافه بگیرد. نباید بگذارد در بیت المال هرج و مرج واقع شود،...حاکم در حقیقت قانون است. همه در امان قانونند، در پناه قانون اسلامند. مردم و مسلمانان در دایرۀ مقررات شرعی آزادند...کتاب ولایت فقیه؛ حکومت اسلامی: تقریر بیانات امام خمینی (س) صفحه ۷۲
بنابراین ما باید به سمتی برویم که بتوانیم واقعا مشکلات ساختاری کشور را حل بکنیم. البته تحریم ها خیلی خیلی کمک می کند که ما بتوانیم سریع تر پیش رویم. اما حل این مشکل ساختاری منوط به لغو تحریم ها نیست. می شود قبل از لغو تحریم ها اقداماتی را برای اصلاح نظام بانکداری، مالیات، بیمه و بهبود شرایط اقتصادی و تولید در کشور را انجام دهیم. مشکلات معیشتی مردم الان هم به خاطر ناکارآمدی نظام تولید در کشور است و مشکلاتی که در سال های طولانی گذشته وجود داشته و هم مربوط به تحریم هایی است که علیه ایران اعمال می شود. بنابراین اگر می خواهیم نجات پیدا کنیم همزمان باید در هر دو جنبه تلاش کنیم که این مشکلات را حل و فصل کنیم. امام راحل در باره کارآمد کردن نظام تولید و نوسازی آن و همچنین برقراری ارتباط اقتصادی با دنیا فرمودند:
آنچه مورد نظر ماست یک نوسازی واقعی مبنی بر نیازهای اساسی اکثریت قاطع و فقیر مردم است. از منابع ارضی با توجه به نیازهای جامعه ما، به طور کامل و در رابطه با سایر ملتهای جهان استفاده خواهد شد. آنچه در زمینه اقتصادی مورد نظر ماست، جلوگیری از غارت منابع ملت ماست، نه قطع رابطه اقتصادی با کشورهای جهان. درست در چهارچوب یک معامله عادلانه است که نفت و گاز نیز به خریداران آن عرضه خواهد شد. مهمتر آنکه منافع حاصله از فروش منابع ارضی باید به مصرف پیشرفتهای اقتصادی ما برسد. و در این جهت ما قطعاً با جهان صنعتی در رابطه کامل خواهیم بود. ولی حق تصمیمگیری برای جهتی که اقتصاد ما انتخاب خواهد کرد، به عهده خود ما خواهد بود. مصاحبه با تلویزیون سراسری ایتالیا درباره سرانجام اوضاع ایران تاریخ: ۱ آذر ۱۳۵۷