مرگ

معانی و انواع مرگ از دیدگاه امام خمینی (س)

مرگ یعنی انتقال از دنیا به آخرت. مرگ از قوانین فراگیر جهان هستی است که همه موجودات طعم آن را خواهند چشید. آل عمران/سوره۳، آیه۱۸۵.

کد : 187131 | تاریخ : 27/09/1401

مرگ

معانی و انواع مرگ از دیدگاه امام خمینی (س)

امام خمینی (س) نیز در بیان ماهیت و حقیقت مرگ بر این باور است که مرگ، امری وجودی و انتقال از نشئه ملکی به نشئه ملکوتی است. و حیات دنیوی و ملکی، عرضی و زایل شدنی است ولی حیات ملکوتی، امری ذاتی است که به تبع استقلال نفس به دست می آید.(۱) امام خمینی (س) با تفکیک شئون و مراتب مختلف حیات و موت، مرگ را پایان (شئون مادی انسان می شمارد؛ اما شئون معنوی را در حیاتی برتر که همان حیات حقیقی است، باقی و مستمر می داند. بنابر نظر حضرت امام، حیات این دنیا، تنزل حیات حقیقی در عالم غیب است و مرگ در حقیقت رجوع به همان حیات حقیقی است.(۲) امام خمینی (س) در تبین چگونگی مرگ معتقد است، نفس انسان با حرکت تدریجی و جوهری در مراحل هستی به مرحله تجرد رسیده، مستقل می شود، اما این حرکت تدریجی توسط قوا و عمّال عزرائیلی صورت می گیرد و در این حرکت، قوای نفس به تدریج رو به ضعف می رود تا اینکه به طور کلی از عالم طبیعت جدا شده و به برزخ منتقل می گردد.(۳) این استقلال نفس و خروج از بدن به اختیار نفس نیست بلکه به محض استقلال و به آخر رسیدن حرکت نفس، جدایی نفس از بدن امری حتمی است و تاخیر ندارد.(۴)

امام خمینی (س) به انواعی از مرگ اشاره کرده است: ۱- مرگ طبیعی : این نوع مرگ، رهایی تدریجی نفس از بدن و رویگردانی آن از عالم حس و روی آوردن به عالم ملکوت است. زمانی که نفس انسان به کمال فعلیت می رسد، دیگر نیازی به بدن ندارد آن را رها می کند. ۲- مرگ اخترامی: بدن انسان به سبب حادثه ای از قابلیت می افتد و یا منهدم می شود و نفس، دیگر نمی تواند در این بدن مستقر باشد؛ از این رو خارج می شود و مرگ اخترامی محقق می شود.(۵) ۳- مرگ ارادی: امام خمینی (س) شکستن حجاب ها در زمان حیات را مرگ ارادی و اختیاری می داند و این مرگ را مختص انبیاء (ع) و اولیای الهی می داند که به سبب رفع موانع در زمان حیاتشان به این قسم از مرگ رسیده اند و با موت اختیاری، بر نفس و قوای آن چیره شده اند.(۶)

(۱) خمینی، روح الله، شرح چهل حدیث، ص۳۲۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۱۳۸۸.

(۲) خمینی، روح الله، صحیفه امام، ج۱۹، ص۲۸۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۱۳۸۹.

(۳) خمینی، روح الله، تقریرات فلسفه امام خمینی (س)، ج۱، ص۳۲۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۱۳۸۵؛ خمینی، روح الله، تقریرات فلسفه امام خمینی (س)، ج۳، ص۳۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۱۳۸۵

(۴) خمینی، روح الله، تقریرات فلسفه امام خمینی (س)، ج۳، ص۲۶۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۱۳۸۵.

(۵) خمینی، روح الله، تقریرات فلسفه امام خمینی (س)، ج۱، ص۳۲۷-۳۱۹، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۱۳۸۵.

(۶) خمینی، روح الله، صحیفه امام، ج۱۳، ص۵۱۵-۵۱۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۱۳۸۵

انتهای پیام /*