پرتال امام خمینی (س): یادداشت ۸۹۶/احسان تقی زاده سالاری
تأمین زیست مطلوب، رفع نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی و توجه به اقشار ضعیف جامعه در کنار توجه به ابعاد معنوی و فرهنگی و تأمین سلامت روحی آحاد ملت، از جمله مسئولیتها و وظایف دولتها و حکومتها در جهت فراهمآوری شرایط یک زندگی تراز انسانی است.
این مهم در نظام اسلامی که شالوده و شاکله آن، منبعث از آموزههای وحیانی است نه یک تاکتیک حکومتی بلکه یک راهبرد اساسی است. در چنین جامعهای، بهزیستی و تأمین رفاه اجتماعی در سه بعد حاکمیتی، مجموعههای همهدف غیردولتی و فردی قابل بررسی است.
در بعد حاکمیتی، تلاش برنامهریزان، قانونگذاران، مسئولان و مجریان امر در جهت تحقق عدالت اجتماعی و رسیدگی به تمام شئون یک زندگی شرافتمندانه برای آحاد ملت به ویژه اقشار ضعیف جامعه از جمله وظایف مصرحه و محوله کارگزاران نظام اسلامی و مورد تأکید رهبران آن است. به طوری که در نگاه امام خمینی(س)، بنیانگذار جمهوری اسلامی، بالاترین عبادت محسوب میشود. (صحیفه امام، ج ۱۵، ص ۳۴۱).
در کنار کارکرد همافزایی و تسهیلگری سازمانهای مردم نهاد غیردولتی، در بعد فردی نیز، از خودگذشتگی، مهربانی و نفعرسانی به همنوع، از شاخصههای انسان معتقد به مبانی وحیانی است.
در تلاقی فرهنگ ناب اسلامی و تمدن اصیل ایرانی که از یک سو، گفتمان احسان و بهزیستی، هم سفارش اولیاء دین است و هم در آخرت مستوجب پاداش الهی و در دیگر سو، فرهنگ ایثار و نوعدوستی در جان و روح مردمان این دیار نهادینه شده، در برهههای مختلف به ویژه در هنگامه سختیها، جلوههای زیبای خیرخواهی و نوعدوستی بیش از هر زمان دیگری قابل مشاهده است.
نمونههایی مثل دوران دفاع مقدس، دوران همهگیری کرونا و اخیراً جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه کشورمان، جملگی آینه این فرهنگ والاست که پاسداشت و استمرار آن، رسالتی بر دوش یکایک ما است.
.......................................................................................
* مدیر پژوهش مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)