هجرت به فرانسه و اقامت در نوفل لوشاتو

ما هیچ بنا نداشتیم که به پاریس برویم. مسائلی بود که هیچ ارادۀ ما در آن دخالت نداشت. هر چه بود، و تا حالا هرچه هست و از اول هرچه بود با ارادۀ خدا بود.

کد : 48152 | تاریخ : 19/04/1392

خدای تبارک و تعالی مقدراتی دارد که ما سرّ آن را نمی‏ فهمیم مگر بعد از زمانها. بعد از آنکه به واسطۀ فشار دولت ایران و فشار محمدرضا شاه بر دولت عراق و محصور کردن آنها منزل ما را، و رفت و آمدهایی که بین ما و دولت عراق شد، گفتگوهایی شد و ما به آنها اخطار کردیم که یک مسئلۀ شرعی است، یک وظیفۀ الهی است و من نمی‏ توانم مسئلۀ الهی و وظیفۀ شرعی را به قول شماها ترک کنم. من این کارهایی که در اینجا انجام می ‏دهم، شما هم هر کاری دارید بکنید. آنها از ما تقاضا می ‏کردند که چون ما تعهداتی با دولت ایران داریم و این کارهایی که شما و اصحاب شما می‏ کنند مخالف آن تعهدات  است، ما نمی‏ توانیم تحمل کنیم. من جواب دادم من که تعهدی ندارم، شما تعهد دارید! من یک تکلیف شرعی دارم، عمل می‏ کنم و به تعهد شما اعتنایی نمی ‏کنم. هم در منابر خطابه می‏ خوانم، و هم اعلامیه صادر می ‏کنم، و هم نوار پر می‏ کنم و می ‏فرستم. این تکلیف من. شما هم هر تکلیفی دارید عمل کنید. بعد از رفت و آمدها، آنها[بعثی ها ]برادرهای من [را] که جزء رفقای نجف بودند، آنها را ترساندند. و به من رسید که گفتند که ما با خودش ـ مثلاً ـ کار نداریم لکن شماها را چه خواهیم کرد. من دیدم که خوب، ممکن است که یکوقتی گزندی به این دوستان من برسد، عازم حرکت شدم و آمدم به ـ‏‏البته تحت مراقبت دولت عراق ـ آمدم به سرحد کویت. و در سرحد کویت هم همان فشاری که در آنجا بر دولت عراق بود بر دولت کویت هم بود. و آنها حتی اجازۀ اینکه ما عبور کنیم از این طرف شهر به آن طرف شهر هم ندادند. و من گله‏ ای از هیچ کس ندارم؛ چون آنها ملتزم بودند به واسطۀ قراردادهایشان عمل کنند. و من نه از دولت عراق نه از دولت کویت گلایه ‏ای ندارم. لکن خدای تبارک و تعالی تقدیری فرموده بود و «ما غافل بودیم».

ما بنایمان بر این بود که از کویت بعد از دو ـ سه روزی که با آقایان ملاقات می ‏کنیم برویم به سوریه، و آنجا یک اقامت طولانی بکنیم. لکن خداوند تقدیر کرده بود که باید راه، چیز دیگر باشد. و ما نمی‏ دانستیم که این تقدیر به کجا منتهی می‏ شود. (صحیفه امام، ج 6، ص 226ـ227)

ما هیچ بنا نداشتیم که به پاریس برویم. مسائلی بود که هیچ ارادۀ ما در آن دخالت نداشت. هر چه بود، و تا حالا هرچه هست و از اول هرچه بود با ارادۀ خدا بود. من هیچ برای خودم یک چیزی که، عملی خودم کرده باشم، یک چیزی برای خودم قائل باشم نیستم، برای شما هم قائل نیستم. هرچه هست از اوست. کارهایی می‏ شود که ما اصلاً در ذهنمان نمی ‏آمد که این کار مثلاً باید بشود می‏ شد، و می‏ دیدیم که نتیجه دارد. (همان؛ ج 10، ص 196)


سخنرانی در جمع کارکنان اقامتگاه امام‏

من از خدای تبارک و تعالی سلامت همۀ شما را می‏ خواهم. و از اینکه این مدت شماها زحمت کشیدید عذر می‏ خواهم. خداوند شما همه را حفظ بکند و سلامت بدارد. و ما حالا می ‏رویم به این مملکت ببینیم که آیا چه می‏ شود. هر چه که بشود هم، ما بنا داریم که برویم؛ حالا چه از بین راه برگردیم و باز هم خدمت شما باشیم یا خیر، برویم و پیاده  بشویم و هر چه بشود.

[یکی از حضار: ما افتخار می‏ کنیم قربان در خدمتتان باشیم.]

امام: خدا همه‏ تان را حفظ کند.

و من این را هم باید بگویم به شما آقایان که ـ به آقای یزدی  و بعضی از آقایان گفتم‏‏ که من بیعتم را از شماها برداشتم؛ عرض می‏ کنم که ممکن است که آنطوری که اینها تهیه دیدند در این سفر خطر در کار باشد و من میل ندارم که به خاطر من شما خدای نخواسته در خطر بیفتید. من سِنم دیگر گذشته، شما حالا جوان هستید.

[یکی از حضار: ... این سخن با خون سرخ خویش امضا می‏ کنم.]

[یکی دیگر از حضار: من به خانم ها هم عرض کردم که آقا فرمودند احیاناً خانمها نباشند در هواپیما. ایشان ناراحت هستند که من خدمت شما عرض کنم، مگر امام حسین حضرت زینب و خواهران خویش را همراه نبردند؟]

امام: خوب، حالا امام حسین، امام حسین بود. ما یکجور دیگر است وضعمان. نخیر، من میل دارم همراه خان مها نباشم، آقایان هم همین طور. همین هم که، خوب گمان می‏ کنم اگر اینطور بشود که من بروم علی'حده و بعد آقایان [بیایند نگرانی من کمتراست].

خداوند عمر شما را زیاد کند؛ موفق باشید ان شاءاللّه‏. در هر صورت من برایم ناگوار است که برای خاطر من کسی به زحمت بیفتد. من برای خودم مانعی ندارد اما ناگوار است برایم که ببینم یکی از برادرهای من برای خاطر من گرفتار شده است. ان شاءاللّه‏ خداوند همه‏تان را حفظ کند و موفق باشید. (صحیفه امام؛ ج 5، ص 526ـ527)



انتهای پیام /*