آزادی در حدود قانون

حضرت امام(س) فرمودند: همه جای دنیا این طور است که آزادی که هر ملتی دارد، در حدود قانون آزادی دارد. نمی ‏تواند کسی به اسم آزادی قانون‏ شکنی بکند. آزادی این نیست که مثلًا شما بایستید در کوچه به هر کس رد می‏ شود یک ناسزایی بگویید خدای نخواسته؛ یا با چوب بزنید او را: «من آزادم!» آزادی این نیست که قلم را بردارید و هر چه دلتان می ‏خواهد بنویسید، و لو بر ضد اسلام باشد، و لو بر ضد قانون باشد.

کد : 30433 | تاریخ : 24/03/1391

پاسداران و بازاریان تهران در روز 23 خرداد ماه سال 1358 با امام‌ خمینی در قم دیدار کردند. حضرت امام در این دیدار پیرامون آزادی و ابعاد آن در حکومت اسلامی‏ بیاناتی فرمودند و آزادی به شیوه غرب را مردود دانستند.                         

ایشان در ابتدای سخنانشان به تشریح آزادی مد نظر اسلام پرداختند و فرمودند:‏

«آنچه که مورد نگرانی هست فی الجمله این است که الآن که شما آقایان و همه اقشار احساس یک آزادی کردید و آزاد هستید، ببینیم که آیا آزادی که ما الآن داریم با این آزادی چه می‏ کنیم. ما الآن از قید و بندی که رژیم سابق داشت آزاد هستیم؛ و لهذا آزادانه شما پیش ما آمدید و سابقاً نمی ‏توانستید؛ و ما هم آزادانه با شما صحبت می‏ کنیم، و شما هم با ما صحبت می‏ کنید؛ لکن ما با این آزادی باید چه بکنیم؟ آیا حالا که آزاد هستیم دیگر تمام قید و بندها را کنار بگذاریم؟ به مجرد اینکه آزاد شدیم هر چه می‏ خواهیم بگوییم؟ هر چه می‏ خواهیم بنویسیم؟! هر کاری می‏ خواهیم بکنیم؟ این است معنای آزادی که در جمهوری اسلامی است، که قیدها و بندها دیگر برداشته باید بشود؟ هر کس هر چه می ‏خواهد بگوید؟ و لو ضد ملت باشد، و لو ضد اسلام باشد، و لو بر خلاف قرآن مجید باشد؟ یا نه، آزادی که می‏ خواهیم ما، آن آزادی که اسلام به ما داده است، حدود دارد آزادی.

آزادی در حدود قانون است. همه جای دنیا این طور است که آزادی که هر ملتی دارد، در حدود قانون آزادی دارد. نمی ‏تواند کسی به اسم آزادی قانون‏ شکنی بکند. آزادی این نیست که مثلًا شما بایستید در کوچه به هر کس رد می‏ شود یک ناسزایی بگویید خدای نخواسته؛ یا با چوب بزنید او را: «من آزادم!» آزادی این نیست که قلم را بردارید و هر چه دلتان می ‏خواهد بنویسید، و لو بر ضد اسلام باشد، و لو بر ضد قانون باشد.»

بنیانگذار جمهوری اسلامی با یادآوری خطر سوء استفاده از آزادی‏ خطاب به حضار فرمودند»

«الآن این آزادی را خدای تبارک و تعالی که به ما عنایت کرده است، ما را برای این آزادی امتحان می‏ کند. یکوقت نمی ‏توانستید کاری بکنید، حالا خدا به شما این عنایت را فرموده است که آنهایی که جلوی آزادی شما را گرفته بودند، آنها را از این مملکت اخراج کرد. حالا که اخراج کرد و آزادی به شما عنایت فرمود، شما را با این آزادی امتحان می‏ کند. نعمتهای خدا امتحان است برای بندگان خدا. ببینیم که آیا این نعمتی که خدا به ما عنایت کرده است، این نعمت را کفران می‏ کنیم، یا شکر این نعمت را می‏ کنیم. کفران این است که آزادی را ما وسیله کارهای زشت قرار بدهیم. «من آزادم، هر کاری‏ می‏ خواهم می‏ کنم» و لو ...! شکر نعمت این است که این آزادی را صرف بکنیم در آنچه که خدای تبارک و تعالی امر فرموده است. این آزادی که خدا به ما عنایت فرموده است، و یک هدیه الهی است، اگر چنانچه شما خیانت به این آزادی و این هدیه خدا بکنید، ممکن است خدای تبارک و تعالی هدیه خودش را پس بگیرد از ما، و ما باز برگردیم به آن حالی که سابق بودیم. باید همه ما توجه به این معنا داشته باشیم که از این آزادی سوء استفاده نکنیم.

گرانفروشی یکی از سوء استفاده‏ هاست، که کسی بگوید من آزادم، حالا هر چه دلش می ‏خواهد به این مستمندها اجحاف بکند و قیمتها را بالا ببرد و بازار را به وضع طاغوتی درست کند. اجحاف در معاملات، بی‏ انصافی در معاملات یک امری نیست که عقل انسان بپذیرد، و خدای تبارک و تعالی راضی باشد به این معنا. باید بازارها را یک بازارهای اسلامی بکنید.»

ایشان در بخشی دیگر از بیاناتشان به تشریح تفاوت جمهوری اسلامی با جمهوری دمکراتیک‏ پرداختند و فرمودند:

«جمهوری اسلامی همه چیزش باید اسلامی باشد؛ اداراتش باید اسلامی باشد؛ تحول لازم دارد؛ حالا باز نیست. دادگستری باید اسلامی باشد، قضات باید قضاتی که اسلام تعیین کرده است باشند؛ تا حالا نشده است این. فرهنگ باید یک فرهنگ اسلامی باشد؛ و از این فرهنگ وابسته و استعماری بیرون بیاید؛ و حالا نشده است باز. الآن بازار، که در دست بازاری های به ظاهر متدین است، به اسم اینکه حالا دیگر کسی نیست که به ما فشار بیاورد و بگوید نرخ کذا، نباید اجحاف بکنند. با حاکم وقت است که جلوگیری کند؛ و ما ممکن است اجازه بدهیم جلوگیری کنند از یک اجحافاتی که می‏ شود در بازار... آزادی‏ای که در اسلام است در حدود قوانین اسلام است. آن چیزی که خدا فرموده است نباید بشود، شما آزاد نیستید که‏ اقدام کنید به آن... ما که عرض می ‏کنیم جمهوری اسلامی، این است که روی قواعد اسلام باید باشد.»

صحیفه امام، ج‏8، ص: 118-122

انتهای پیام /*