از مطهرات: کم شدن دو سوم آب انگور
[سؤال 1060] 477
بسمه تعالی
با سپاس و تشکر فراوان از زحمات فراوانی که یکایک شما برادران در راه به ثمر رساندن و بهتر کردن انقلاب دارید، و با عرض سلام و خسته نباشید به یکایک شما و تشکر از زحمات قبلی.
در مسأله شماره 113 توضیح المسائل امام چنین آمده: «اگر انگور و آب انگور به خودی خود جوش بیاید حرام، ولی نجس نیست. مگر آن که معلوم شود که مست کننده است، و اگر به واسطه پختن جوش بیاید خوردنش حرام است ولی نجس نیست» و این مسأله نامفهوم می باشد. چون در ده ما شیره انگور درست می کنند و عده ای می گویند که بنا به مسأله امام، خوردنش صحیح است و عده ای هم می گویند: صحیح نیست. حالا شرح تهیه آن را می نویسم و شما جواب را برای ما ارسال دارید.
وقتی که انگور رسید، کشمش هایی که روی خوشۀ انگور خشک شده، جدا می کنند و این انگورها را داخل یک حوض می ریزند و می شویند. بعداً که خوب شسته شد به وسیلۀ پا و پوتین که خوب تمیز می کنند، این انگورها را له می کنند و می فشارند تا آب آن گرفته شود. سپس این آب از طریق یک سوراخ به یک حوض دیگر منتقل می شود. بعداً روی تفاله های انگور، هیزم می گذارند و روی هیزم ها را سنگ می گذارند که اگر احیاناً هنوز آبی باقی مانده باشد، گرفته شود. آب گرفته شده را با یک خاک مخصوص مخلوط می کنند و بعد از یک روز یا دو روز، این آب انگور را می جوشانند تا این که حدود آن بجوشد. و بعداً در قاب های گلی می ریزند و در آفتاب می گذارند که هم این که سرد شود و هم این که کمتر شود و (تیره) غلیظ شود و
[[page 468]]بعداً هم برای خوردن استفاده می کنند. والسلام
بسمه تعالی، در فرض مرقوم، اگر با جوشیدن روی آتش دو ثلث آن کم نشود خوردن آن حرام است.
[سؤال 1061] ----> 5277
2. آب انگور که شیره می گذارد چه فرمایش می فرمایید آیا ثلثان را با آتش شرط می دانید و یا با آفتاب اشکال ندارد؟
بسمه تعالی، با فرض این که با آتش یا آفتاب جوش آمده و به ذهاب ثلثین تطهیر می شود اگر به آفتاب هم ذهاب ثلثین شود پاک می شود.
[[page 469]]