
نان
در زمانهای دور، نانهای مخصوصی را به اندزۀ کفدست
میپختند و روی آن با دانههای خوراکی مینوشتند: «افزون
باد»؛ بدین ترتیب از خدا میخواستند تا برکت سفرهشان را
زیاد کند.
سمنو
سمنو از جوانههای تازه رسیده گندم پخته میشود و
خوردن آن موجب نیرومندی در تمام سال خواهد شد.این
باور قدیمی موجب شده که پختن سمنو مراسمی خاص
داشته باشد.در این مراسم فقط زنها شرکت داشتند وهیچ،
مردی حق ورود به مکانی را که در آنجا سمنو پخته میشد،
نداشت.
سنجد
سنجد یکی از میوههایی است که در سفرۀ نوروزی
گذاشته میشد. ایرانیان بوی برگ و شکوفۀ درخت سنجد
را نشانۀ عشق و دوست داشتن میدانستند و با قرار
دادن آن در سفرۀ نوروزی، سالی سرشار از عشق و
دوستی را آغاز میکردند.
ماهی
ماهی نشانهای از اسفند ماه و آخرین ماه
سال است. ماهی در آب زندگی میکند و آب
موجب برکت و روشنایی و رویش است. به
همین دلیل، ایرانیان قدیم وجود آن را در
سفرۀ نوروزی موجب برکت در سال نو میدانستند.
تخم مرغ
تخم مرغهای سفید یا رنگآمیزی شده از سالهای
دور زینتبخش سفرۀ نوروزی بوده و هست.
تخم مرغ نشانه آغاز تولد و زندگی است.در بعضی روستاها
رسم است که یکی از تخم مرغها را روی آینه میگذارند
و اعتقاد دارند که درست در لحظۀ تحویل سال تخم مرغ
روی آینه به حرکت درمیآید.آنان این حرکت را به فال
نیک میگیرند و آن را مبارک میدانند.
سکه
سکۀ طلایی و نقرهای در سفره نوروزی نشانه
پر برکت بودن در سال نو است.
علاوه برآنچه گفته شد، چیزهای دیگری نیز
بر سفرۀ نوروزی میگذارند؛ مانند شیرینی، نقل و گل که
همه نشان از امید به سالی شیرین همراه با خوشبختی و
تندرستی دارد.
[[page 45]]
انتهای پیام /*