شخصیت امام خمینی(س) را از هر منظری که بنگریم صاحب مرتبت والایی است؛ اما وجود آن امام به عنوان مظهر احیاگر بزرگ دین و مصلح اجتماعی در جهان اسلام از مهمترین جهاتی است که به این چهرۀ برجسته و درخشان عالم اسلام جایگاهی ویژه بخشیده است.
اسلام در اندیشۀ حضرت امام دینی است جهان شمول که سیطره و قدرتش بر سرتاسر آفاق و اقالیم عالم سایه گسترده است و مکتبی است حیات بخش و انسان ساز؛ اندیشه و کلام امام ملهم از قرآن و منبعث از کلام انبیا و اولیا و ائمه هدی ـ علیهم السلام ـ و مطابق با تعالیم عالیه اسلام و در جهت نیاز روحی افکار عمومی و وحدت جامعۀ اسلامی با بیانی ساده مطرح گردیده است.
امام خمینی با بینش وسیع خود منادی اسلام زنده و پویا در اندیشه و عمل است و پیروزی انقلاب اسلامی مهمترین حاصل سالها تلاش فکری و جهادی ایشان در عرصۀ احیای دین و اصلاح جامعه بود که از حیث عمق، گستردگی و آثار با هیچ کدام از نهضتهای صد سالۀ اخیر قابل مقایسه نیست. انقلاب اسلامی امام و امت که بساط طاغوت و شیاطین کفر را درهم ریخت، در دایرۀ یک حرکت تاریخی کور محدود نمی شود، بلکه مشمول قلمرو وسیعی است به گستردگی پیام اسلام و رسالت انبیای عظام و اولیای کرام.
اسلامی که امام معرف آن است منشا تحول فرد و اجتماع است و جهان اسلام اکنون در وضعیتی به سر می برد که طعم تلخ نفاق و اختناق را از سوی دشمنان داخلی و خارجی چشیده است؛ از این رو، وظیفه دارد غبار یاس و بدبینی و عقب ماندگی و واپسگرایی و کج اندیشی را از
[[page ا]]چهرۀ تابناک و نورانی خود بزداید و این امر عظیم حیاتی جز با تحکیم مبانی وحدت مسلمانان میسر نخواهد شد. در این راستا، همیاری دول اسلامی در تثبیت موقعیت استراتژیک اسلام و در پیشبرد و تعمیم و تامین علایق مشترک یکدیگر، نیازی است محسوس و ملموس. برگزاری کنفرانس سران کشورهای اسلامی و اجتماع عظیم امت اسلامی در مراسم حج بیت الله الحرام دو نمونه از جلوه های روشن اتحاد دول و ملل اسلامی است.
بر این اساس تفکر و اندیشۀ امام بدون تردید تاثیر بسزایی در بیداری و وحدت مسلمانان جهان داشته است. بدین ترتیب جهان اسلام در عصر حاضر وامدار امام خمینی(س) و آرمانهای والای اوست و هم اوست که اسلام ناب محمدی را ـ به تعبیر زیبای خود مقابل اسلام امریکایی قرار داده است و هم اوست که منادی ارتباط وثیق میان دین و سیاست و فرا خوانندۀ مردم مسلمان برای استقرار حکومت اسلامی است.
هر چند مسائل جهان اسلام از حیث فرهنگ، اقتصاد، تمدن و سیاست شمولی گسترده دارد اما:
آب دریا را اگر نتوان کشید
هم به قدر تشنگی باید چشید
ویژگیهای این مجموعه
1. این مجموعه که در گروه سیاسی حوزۀ معاونت پژوهشی این موسسه استخراج و تنظیم شده است، مشتمل بر پنج فصل است. در فصل اول وضعیت جهان اسلام در ابعاد متعدد مطرح گردیده و در فصل دوم اصول کلی در روابط با کشورها بر مبنای روابط برادرانه، حسنه و مسالمت آمیز ذکر شده که در این فصل موضع انقلاب اسلامی در مورد مسالۀ اسرائیل و رابطۀ انقلاب با نهضتهای اسلامی نیز بیان گردیده است. در فصل سوم و چهارم به تشکلهای جهان اسلام و مبانی اندیشۀ اسلامی اشاره شده و در فصل پنجم روابط جمهوری اسلامی با کشورهای مسلمان بیان شده است.
2. فهرست تفصیلی و فهرست مآخذ کلام امام در پایان این مجموعه آورده شده که راهنمای مناسبی برای دسترسی به مطالب و مآخذ مورد نیاز محققان است.
3. علاوه بر عناوین و سرفصلهای مطالب این کتاب برای هر یک از قطعات منتخب نیز جمله
[[page ب]]یا عنوانی در نظر گرفته شده است که عبارت آن لزوماً عین عبارت حضرت امام نیست؛ هر چند کوشش شده است به تعابیر امام نزدیک باشد. به همین دلیل خوانندگان و محققان محترم باید توجه داشته باشند که عنوان هر یک از قطعه های منتخب از تنظیم کنندگان این مجموعه می باشد و نباید به حضرت امام منتسب گردد.
4. تاریخ صدور پیامها و سخنرانیهای حضرت امام ماخوذ از مجموعۀ صحیفۀ امام در ذیل هر قطعه ذکر شده و مشخصات کامل مآخذ بر اساس شمارۀ مسلسل ذکر شدۀ پایان هر قطعه، در انتهای کتاب آورده شده است.
5. در تنظیم قطعه های منتخب در هر یک از فصول و عناوین فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف حضرت امام ملاک بوده، نه توالی منطقی مطالب.
در پایان لازم می دانیم از کلیه افرادی که ما را در تهیه این مجموعه یاری داده اند سپاسگزاری نماییم.
معاونت پژوهشی
موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (س)
[[page ج]]
[[page د]]