رژیم غذایی حضرت امام:
رژیمی که حضرت امام خمینی سالهای سال یعنی در طوله 87 سال عمر پربرکت خود داشتهاند تقریباً یک رژیم غذائی حساب شده و دقیق، متناسب با وزن، قد و فعالیتهای روزمره معظم له بوده است.
رژیم غذایی حضرت امام بر مبنای رعایت اصول زیر بود:
1 - مصرف مواد غذائی با کیفیت و کمیتهای متناسب با وزن و قد و سن.
2 - حضرت امام از خوردن غذای زیاد و پر حجم پرهیز میکردند.
3 - حضرت امام از خوردن غذاهای پرچربی و پرانرژی پرهیز میکردند.
4 - حضرت امام کم غذایی نداشتند و متناسب با اشتهای خود غذا میل می کردند.
ذکر این توضیح لازم است که بارها توسط خانواده و اطرافیان تذکر داده می شد که حضرت امام غذا کم میل میکنند. اینجانب هم برای بررسی و توصیههای پزشکی مکرراً از ایشان راجع به اشتهایشان سئوال میکردم. در جواب می فرمودند که اشتهایم متناسب با سن و فعالیت جسمانیام بد نیست و آنچه دوست داشته باشم میل میکنم.
5 - حضرت امام از سالها پیش تمایلی به خوردن گوشت نداشتند و با اصرار و گاهی اوقات بعنوان تجویز پزشک گوشت میل می کردند.
کتابطبیب دلهاصفحه 138
6ـ گوشت مصرفی در غذای روزمره ایشان معمولاً گوشت گوسفند بود. (حضرت امام بهیچ وجه از گوشت ماهی استفاده نمیکردند و گویا از بوی آن خوششان نمیآمد.)
7 - از لبنیات فقط از پنیر به مقدار کم در صبحها و شبها و گاهی ماست بصورت دوغ استفاده میکردند.
8ـ تمایل به مصرف شیر، کره و خامه نداشتند.
9 - گاهگاهی تخم مرغ میل میکردند (باید گفت دوست داشتند.)
10 - از انواع خورشتها خوششان میآمد. ولی از گوشت داخل خورشت استفاده زیادی نمیشد.
11 - آب گوشت جز غذاهای مورد علاقه ایشان بود. ولی حاوی چربی و ادویه نبود و معمولاً ساده بود.
12 - غذای شب را در اکثر موارد غذای ساده تشکیل میداد. منظور از غذای ساده ایشان نان، پنیر، ماست، دوغ، انواع میوههای فصل مثل خربزه، انگور و سبزیجات.
13 - صبحها بین ساعت 30 / 9 تا 10 و عصرها بین 5 تا 6 بعدازظهر اکثراً از انواع میوههای فصل استفاده میکردند.
14 - متناسب تقاضای ایشان از انواع ترشی جات استفاده میشد. مطابق دستور پزشک غذا بی نمک طبخ میشد و نمک اضافی نیز روی غذا ریخته نمی شد.
15 - روزانه در ساعتهای مختلف چندین چای با استکانهای کوچک و کم رنگ با مقدار بسیار ناچیز قند مصرف میکردند.
16 - در سالهای اخیر مقداری از مغز گردو، بادام، پسته استفاده میکردند و ایشان مطابق میل خود در ساعتهای مختلف روز بمقدار کم میل میکردند.
کتابطبیب دلهاصفحه 139
17 - چربی مصرفی در آشپزخانه برای طبخ غذاها چربی گیاهی بود.
18 - حبوبات در آب گوشت و در خورشتها مورد استفاده قرار میگرفت.
19 - مصرف مواد قندی تصفیه شده مثل شیرینی جات، قند و شکر ناچیز بود.
20 - غذا در هر دفعه طبخ یا آماده میشد. از غذای قبلی استفاده نمیشد. 21 - از غذای کنسرو شده استفاده نمیشد.
22 - از انواع شکلاتها بمقدار کمی مصرف میشد.
23 - از کمپوتها در بعضی موارد به مقدار بسیار کم استفاده میشد.
رژیم غذایی مورد استفادۀ حضرت امام مطابق آنچه که در فوق ذکر شد، دارای کیفیت خوب و تقریباً فاقد موادی بود که احتمال ایجاد بیماریها را در انسان افزایش دهد.
رژیم غذایی فوق، رژیمی بود که حضرت امام از سالها پیش به مورد اجرا می گذاشتند و اصول آن را از دیدگاههای مختلف، مطالعه و با رعایت آداب و رسوم زندگی و رژیم غذائی ائمه اطهار و از پزشکان آموخته و به کار گرفته بودند.
آنچه در رژیم غذائی حضرت امام جلب توجه میکرد، رعایت رژیمی است که آخرین تحقیقات و تجربیات و مطالعات رشتۀ تغذیه و علم پزشکی به آن رسیدهایم و رعایت هزاران نکته مهم در رژیم غذایی ایشان باعث شد که وزن ایشان در حد متعادل (نه لاغر و نه چاق) قرار داشته و دستگاه گوارش طبیعی و بدون سوء هضم داشته باشند.
رعایت نکات مهم رژیم غذائی خوب و متناسب باعث شد که تقریباً قبل از سن 80 سالگی مبتلی به بیماری قلبی و عروقی نشوند.
«دادلی وایت» که پدر طب پیشگیری قلب و عروق است میگوید: «در مبتلا شدن به بیماری قلب و عروق قبل از سن 80 سالگی، مقصر خود شخص است نه عوامل دیگر.»
کتابطبیب دلهاصفحه 140