سخنرانی دکتر همایون همتی
دکتر همایون همتی در سخنرانی خود دربارۀ پیوند دین و ادبیات به این موضوع اشاره می کند که در جامعۀ ما از دیدگاه شناخت شناسی، تحقیق و پژوهشی جدی صورت نگرفته است و به این خاطر برخی، دین را دشمن ادبیات دانسته اند و از عدم نسبت بین آن دو سخن گفته اند. فقط وابستگان پست مدرنیسم از نسبت سیاست و ادبیات یاد کرده اند؛ حال آنکه از پیوند عمیق دین و ادبیات صحبتی نکرده اند.
وی ادبیات را به معنی عام «هرگونه نوشته ای که تخیل، زیباشناسی و خلاقیت در آن وجود داشته باشد» می داند و شعر را «تخیلی پیراسته» تعبیر می کند و معتقد است که عارفان با قوۀ خیال می توانند چیزی را خلق کنند که نقش دین به عنوان مجموعه ای از «نمادها، آیین ها، اسطوره ها و ...» در این تخیل پیراسته و زیباشناسی بسیار بارز است. تا آنجا که امیرالمؤمنین حضرت علی(ع) می فرماید: «ما امیران ملک سخنیم».
کتابیادنامه کنگره بررسی تأثیر امام خمینی و انقلاب اسلامی بر ادبیات معاصرصفحه 22
سپس با اشاره به ابعاد مختلف دین، معرفت، حقیقت و شناخت، دلایل خود را در مورد پیوند دین و ادبیات اینگونه برمی شمرد:
1- از صفات خداوند متکلم بودن است. در ادیان توحیدی خدا سخن می گوید و خطاب به کل مردم «یا ایها الناس» دارد و در قالب شریعت با پیامبران گفتگو می کند.
2- در ادیان مختلف، متون مقدسی وجود دارد که دارای استدلال و معناست و آدمی را مورد خطاب معنادار قرار داده است، به گونه ای که اتمام حجت می شود.
3- ما وحی را یک رویداد و یک تجربۀ نفسانی مانند مسیحی ها نمی دانیم. وحی یک رویداد درونی و تجربه ای در ارتباط انسان و خداست؛ اما در عین حال برای وحی یک بُعد معرفتی هم قائلیم که بینش ها و نگرشهای مبدأ شناسی، معادشناسی و حتی پیامبرشناسی را تفسیر می کند. وحی فقط عروج روح و اتصال روحانی نیست، بلکه تجربه ای قابل انطباق و تبیین است.
4- در کنار دین، تولید ادبیات و قطعات ادبی وجود دارد که ادبیاتی است نگارشی و بر دلالت سخن گفتن شکل می گیرد. کتابهای دینی و پندهای بزرگان؛ از قبیل نهج البلاغه از این گروه است.
5- در آخر اینکه مطالعه دین بدون مطالعۀ ادبیات محال است؛ زیرا بزرگان ما گاه در قالب شعر به تفسیر قرآن پرداخته اند. حال اگر زبان عربی را هم کنار بگذاریم، چگونه می توان بدون دانستن ادبیات به مطالعۀ دین پرداخت؟
دکتر همتی با اشاره به این موضوع که البته «دین بُعد فرا زبانی نیز دارد» سخنرانی خود را به پایان برد.
کتابیادنامه کنگره بررسی تأثیر امام خمینی و انقلاب اسلامی بر ادبیات معاصرصفحه 23