سخنرانی دکتر محمدرضا سنگری
دکتر سنگری که قرار بود در کنگره به ارائۀ مقاله بپردازد، به دلیل چاپ مقاله و در دسترس بودن آن، برای پاسخ به دکتر حداد عادل در مورد شکست شعر نو از ارائۀ مقاله صرف نظر کرد و واجب دید در موضوع «انحراف در ادبیات» به ایراد سخنرانی بپردازد.
او با اشاره به سورۀ «کوثر» یادآور شد: سخنان قرآن «کوثری» و «ابتری» را در جامعه می توان یافت. یکی زایا و پیشرو که در کلمۀ کوثر خلاصه شده و دیگری جریانی مرده، بی روح و عقیم که جریان ابتری است. انقلاب یک چشمه از کوثر است و ادبیات، جویباری از آن است و این خود بایسته ترین موضوع است.
کتابیادنامه کنگره بررسی تأثیر امام خمینی و انقلاب اسلامی بر ادبیات معاصرصفحه 18
وی ابعاد این تحریف را چنین تفسیر کرد:
1- تحریفی که نسبت به ادبیات انقلاب صورت گرفته است: گروهی معتقدند بعد از انقلاب آرام آرام شعر نو از عرصۀ ادبیات بیرون می رود و قالبهای کلاسیک جای آن را می گیرد. اما در آمارهای گرفته شده، خلاف این موضوع را می توان یافت. حضور جدیتر شعر نو بعد از انقلاب به وضوح به چشم می خورد و شاعران به فرم و شکلهای صوری کمتر توجه دارند.
2- عدم بسط تاریخ و ارائه تئوریهای جدید: تحریف دیگر ناشی از آن است که ما نمی نویسیم و منتظریم که دیگران به جای ما این کار را بکنند. در ادبیات، تئوریهای قبلی شکست خورده و امروز می بایستی تئوریهای جدیدی ارائه شود.
اگر ما که در صحنه بودیم تاریخ انقلاب و ادبیات را ننویسیم، دیگران آنچنان که می خواهند تاریخ ما را تفسیر می کنند و تاریخ ادبیات و انقلاب دچار تحریف خواهد شد.
کتابیادنامه کنگره بررسی تأثیر امام خمینی و انقلاب اسلامی بر ادبیات معاصرصفحه 19