کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XI
بسم اللّه الرّحمن الرّحیم
کتاب آداب الصلوة را، که خود از آن بهره ای نبردم جز تأسّف بر قصور و تقصیر بر ایّام گذشته که توانایی بر خودسازی داشتم و حسرت و ندامت در روزگار پیری که دستم تهی و بارم سنگین و راهی بس دراز و پایم لنگ و آوای رحیل در گوش است، هدیه کردم به فرزند عزیزم «احمد» که از قدرت جوانی کامیاب است؛ شاید او ان شاءاللّه تعالی از محتویات آن، که از کتاب کریم و سنّت شریف و افادات بزرگان فراهم شده است، بهره مند شود و به معراج حقیقی از رهنمایی اهل معرفت راه یابد و دل از این ظلمتکده برکند و به مقصد اصلی انسانیت، که انبیاء عظام و اولیاء کرام - علیهم صلوات اللّه و سلامه ـ و اهل اللّه بر آن راه یافتند و دیگران را دعوت فرمودند، توفیق یابد.
پسرم، خود را که به فطرت اللّه تخمیر شده ای دریاب و از گرداب ضلالت امواج سهمگین خودبینی و خودخواهی نجات ده و به سفینۀ نوح که پرتو ولایت اللّه است رکوب کن که مَنْ رَکَبَهٰا نَجٰی وَ مَنْ تَخَلَّفَ عَنْهٰا هَلَک.
کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XII
فرزندم، کوشش کن که در صراط مستقیم، که صراط اللّه است، ولو لنگان لنگان حرکت کنی و حرکات و سکنات قلبی و قالبی را رنگ معنویت و الوهیت دهی و خدمت به خلق را برای آنکه خلق خدا هستند بنمایی. انبیاء عظام و اولیاء خاص خدا در عین حال که مشابه دیگران اشتغال به کارها داشته اند، هیچگاه در دنیا وارد نبوده اند؛ چون اشتغالشان بالحق و للحق بوده؛ در عین حال از رسول ختمی صلّی اللّه علیه و آله و سلّم روایت شده که فرموده است: لَیُغٰانُ عَلیٰ قَلبی وَ اِنّی لاََسْتَغفِرُ اللّه فی کُلِّ یَومٍ سَبْعینَ مَرَّة ـ شاید رؤیت حق در کثرت را کدورتْ حساب می فرمود.
پسرم، خود را مهیا کن که پس از من بر تو جفاها رود و نگرانیها که از من دارند به حساب تو گذارند. اگر حساب خود را با خدای خود صاف کنی و پناه به ذکر اللّه بری، هراسی از خلق به خود راه مده که حساب خلق زودگذر است و آنچه ازلی است حساب در پیشگاه حق است.
فرزندم، پس از من ممکن است پیشنهاد خدمتی بر تو شود، در صورتی که قصدت خدمت به جمهوری اسلامی و اسلام عزیز است رد مکن؛ و اگر خدای نخواسته برای هواهای نفسانی و ارضای شهوات است، از آن اجتناب کن که مقامات دنیوی ارزش آن ندارد که خود را در راه آنها تباه کنی.
بارالها، احمد و تبارش و متعلّقانش، که از بندگان تو و تبار رسول اکرمند، اینان را در دنیا و آخرت سعادتمند فرما و دست شیطان رجیم را از آسیب به آنها کوتاه فرما.
خداوندا، ما ضعیف و ناتوانیم و عقب افتاده از قافلۀ سالکان، تو خود از ما دستگیری فرما. رَبَّنا عٰامِلْنٰا بِفَضْلِکَ وَ لاٰ تُعٰامِلْنٰا بِعَدْلِک. والسلام علی عباد اللّه الصّٰالحین.
23 ربیع الاول 1405 ـ 25 آذر 1363
روح اللّه الموسوی الخمینی
کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XIII
کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XI
بسمه تعالیٰ
افسوس که عمر در بطالت بگذشت با بار گنه بدون طاعت بگذشت
فردا که به صحنۀ مجازات روم گویند که هنگام ندامت بگذشت
کتاب آداب الصلوة را، که به دختر عزیزم فاطی، که خدایش از مصلّین قرار دهد، اعطا می نمایم، از تاریخ اتمام آن بیش از چهل سال می گذرد. و قبل از آن ـ به چند سال ـ کتاب سرّ الصلوة را اتمام نمودم. و از آن سالها تاکنون بیش از چهل سال می گذرد و من نه اسرار صلوة را دریافتم، و نه به آداب آن پرداختم، که یافتن غیر از بافتن است و ساختن جدا از پرداختن. و این کتابها حجتی است از مولیٰ بر این عبد بی مایه. و به خدای تعالی پناه می برم از آنکه مشمول آیۀ شریفۀ کمرشکن لِمَ تَقُولُوَن مٰا لا تَفْعَلُونَ. کَبُرَ مَقْتاً عِندَاللّه اَنْ تَقْولُوا ما لا تَفْعَلُون باشم، و پناهی جز رحمت واسعه اش ندارم.
کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XII
و تو ای دخترم، امید است که توفیق به کار بستن آداب این معراج بزرگ الهی را داشته باشی و به راهنمائی این براق الهی از بیت مظلم نفسْ هجرت کنی الی اللّه . و به خدای بزرگ پناه می دهم تو را از آنکه مطالعۀ این اوراق بر تعلّقات نفسانیه ات نیفزاید و تو را چون نویسنده ملعبۀ شیطان نکند.
دخترم، هر چند در تو بحمداللّه لطافت روحی یافتم که امید آن است که هدایت اللّه شامل حالت شود و با عنایت او جلّ و علا از چاه عمیق طبیعت خلاص شوی و به صراط مستقیم انسانیت راه یابی، لکن از کید شیطان و نفس خطرناکتر از آن غافل مباش و به خدای بزرگ پناهنده شو اِنَّه رَحیمٌ بِعِبٰادِه.
دخترم، اگر از مطالعۀ این اوراق خدای نخواسته نتیجه حاصل نشود مگر خودنمائی و مجلس آرائی و سر توی سرها آوردن، بهتر است از مطالعۀ آن صرف نظر بلکه احتراز کنی که مبادا چون من گرفتار تأسّف شوی. و اگر ان شاءاللّه خود را مهیّا کنی که از مطالبی که از کتاب و سنّت و اخبار اهل بیت عصمت و افادات اهل معرفت اخذ شده است به جان استفاده کنی و استعداد و لطافت قریحه ای را که خداوند عطا فرموده به کار اندازی، بسم اللّه ، این گوی و این میدان. امید است در این معراج انسانی و معجون رحمانی دل از غیر خالی کنی و با آب حیات قلب را شستشو دهی و چهار تکبیر زده خود را از خودی برهانی تا به دوست برسی: وَ مَنْ یَخْرُجْ مِنْ بَیْتِهِ مُهٰاجِراً اِلیَ اللّه وَ رَسُولِهِ ثُمَّ یُدْرِکْهُ الْمَوتُ فَقَدْ وَقَعَ اَجْرُهُ عَلَی اللّه .
بارالها، ما را مهاجر الی اللّه و رسوله قرار ده و به فنا برسان؛ و فاطی و احمد را توفیق خدمت عنایت کن و به سعادت برسان.
والسّلام
2 صفر المظفّر 1405
روح اللّه الموسوی الخمینی
کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XIII

کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XIV

کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XV

کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XVI

کتابآداب الصلوة - آداب نمازصفحه XVII