
حدود350 باکتری بیکاریزا باعث شده اند تا بسیاری
تصور نادرستی از باکتریها و میکروبها داشته باشند. اگر
باکتریهای بیماریزا را از فهرست باکتریها کنار بگذاریم،
این موجودات ذرهبینی نه تنها وحشتناک نیستند، بلکه سود
فراوانی هم نصیب ما میکنند. نفرت از میکروبها باعث
شده است تا هیچ گاه اجازه ندهیم درباره فایدههای آنها
چیزی بدانیم؛ اما میکروبها واقعاً سودمندند. در مطلب
دانش دوست این شماره سعی میکنیم نظرتان را نسبت
به میکروبها تغییر دهیم.
نان، پنیر، ماست، سرکه، قهوه و کاکائو نمونههایی از
چند ماده غذایی هستند که باکتریها آنها را
برای ما خوشمزه و قابل خوردن میکنند.
باکتریهای اضافه شده به خمیر ترش نان
باعث ورآمدن نان و ایجاد طعم مخصوص نان
میشوند. این باکتریها اسید لاکتیک تولید
میکنند و طعم ترش مخصوصی به نان
میدهند. به سراغ نامهای علمی باکتریهای
نمیرویم، زیرا بیشتر آنها نامهای طولانی و
خسته کنندهای دارند.
اهمیت باکتریها در ایجاد طعم و مزه قهوه،
کاکائو و حتی چای بسیار زیاد است. میکروبها
عامل اصلی ایجاد مزه مخصوص این مواد غذاییهستند.
از طرفیفعالیت آنها باعث بیرون آمدن دانه از میوه کاکائو
و دانه قهوه از غلاف آن میشود. گاهی باکتریهای
اختصاصی را میتوانیم برای ایجاد طعمهای مخصوص به
ماده خام اولیه بعضی غذاها اضافه کنیم؛ مثلا اگرچه پنیر
پس از تخمیر شیر دلمه میبندد و آماده مصرف میشود،
اما به مدت زمانی برای پختگی نیاز دارد. پنیر خیلی تازه،
مزه شیر سفت شده دارد و زیاد خوشمزه نیست. در طول
مدت زمان خاصی، باکتریهای مخصوصی به شیر سفت
شده اضافه میشوند. کم کم دلمه شیر تحت فشار قرار
یک باکتری با چند دم شلاق مانند
باکتری کروی شکل
مجلات دوست کودکانمجله کودک 34صفحه 28