پرتال امام خمینی(س): اختلاف دو کشور ایران و عراق به قبل از تاسیس کشور عراق بر می گردد. هنگامی که عراق جزء خاک امپراتوری عثمانی بود. سابقه تاریخی اختلافات ایران و عراق اختلاف دو کشور ایران و عراق، به زمانهای قبل از تأسیس کشور عراق برمی‌گردد؛ یعنی زمانی که عراق جزئی از خاک امپراتوری عثمانی بود، چالش و درگیری میان ایران و این امپراتوری وجود داشته و دو کشور بر سر اختلافات مرزی همواره مشغول درگیری و تنازع بودند.

به‌طور کلی در مورد تعدد درگیریها و عهدنامه‌های منعقد شده بین دو کشور، می‌توان گفت از سال ۱۵۵۵م. که عهدنامه معروف آماسیه بین آنها به امضا رسید، تا سال ۱۹۷۵م. که عهدنامه مرزی و حسن همجواری در الجزایر بین ایران و عراق منعقد شد ـ یعنی در طول حدود چهارصد سال ـ حدود بیست و پنج جنگ، و بیست عهدنامه بین ایران و همسایه غربی آن، در مورد اختلافها و تعیین مرز بین دو کشور به امضا رسید؛ که این نشان‌دهنده تعداد برخوردها و منازعات بین این دو کشور می‌باشد.
چالش میان ایران و همسایه غربی او، پس از تجزیه امپراتوری عثمانی و تشکیل دولت عراق، این بار با دولت عراق همچنان ادامه داشت تا اینکه اولین عهدنامه رسمی بین آنها در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی (۱۹۳۷م.) بسته شد.
اما پس از مدتی، اختلافات و منازعات بین دو کشور دوباره شروع شد. تا اینکه بر اثر تلاشهای رهبر فقید الجزایر، هواری بومدین، عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حُسن همجواری، در خرداد ۱۳۵۴ بین دو کشور به امضا رسید و روابط دو کشور عادی شد؛ ولی حمله عراق به ایران در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ دوباره دامنه تنازعات بین دو کشور را ـ این بار در سطحی وسیع ـ شدت بخشیده و جنگی هشت ساله را بین دو کشور آغاز نمود. صدام حسین رییس جمهور وقت عراق با ظاهر شدن در برابر دوربین‌های تلویزیون عراق با پاره کردن قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر، آغاز تجاوز رژیم بعثی به خاک ایران را اعلام کرد و عملا عدم پایبندی خود را به قرارداد های بین المللی را نشان داد.

سیره عملی امام خمینی در اداره امور کشور، ص۳۱۴

منابع مرتبط:

جنگ و دفاع مقدس در اندیشه امام

دفاع مقدس در اندیشه امام خمینی

. انتهای پیام /*