حدود اختیارات رهبری در حقوق اسلامی
احمد تقی زاده
تعریف رهبری در منظر اسلام و غرب، ارتباط رهبری و فقه و امامت درآمدِ مقاله است. از آن پس نویسنده ارزش و نقش تفویض اختیارات مردم در تحقق ولایت فقیه را مطرح کرده، می نویسد: هیچ محدودیتی جز محدودۀ مصالح مردم و قوانین الهی و موازین و ضوابط اسلامی در زمینه اختیارات فقیه عادل وجود ندارد. به همین جهت گاهی از ولایت مطلقه فقیه تعبیر می شود و مفهوم آن، همان نسبی نبودن ولایت برای فقیه است، بلکه در چارچوب مقررات اسلامی، ولایت او به صورت مطلق است.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 183
نویسنده با ذکر روایاتی از امیرمومنان و امام هشتم درباره ارتباط حاکم با مردم چنین نتیجه می گیرد: رضایت و بیعت آشکار مسلمانان، ارزش و اعتبار خاصی در جهت تحقق خارجی امامت دارد و حکومت اسلامی و ولیّ فقیه را باید مردم تأیید کنند و تعیین رهبر با رأی مردم باشد. سرنوشت مردم به دست خودشان می باشد و با توجه به شخصیت ولیِّ امر، در مسائل سیاسی و مملکتی به ایشان تفویض اختیار می کنند.
بخش دیگری از مقاله به ارتباط رهبری و قانون اساسی و ذکر اصول تعیین کنندۀ اختیارات و گسترۀ حکومتی فقیه می پردازد و در پایان شرایط و صفات رهبری را از منظر قانون اساسی می نمایاند که عبارت اند از: فقاهت و عدالت، تقوا، تدبر، مدیریت و شجاعت.
حدودِ اختیارات رهبر، بخش پایانی مقاله به شمار می آید که روایتی که قانون اساسی جمهوری اسلامی است. از جمع بندی نویسنده در تحقیق اش چنین برمی آید که ولیِّ فقیه جانشین معصوم می باشد و انتخاب وی به رهبری و اعطای اختیارات بر اساس موازین اسلامی، در شمارِ مسئولیت های اجتماعی شهروندان است.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 184