مساله 1 ـ اگر چیز پاک به چیز نجس برسد، و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، آن چیز پاک، نجس می شود.
مساله 2 ـ اگر چیز پاکی به چیز نجس برسد و انسان شک کند که هر دو یا یکی از آنها تر بوده به نحوی که تری به دیگری برسد، آن چیز پاک نجس نمی شود، و بنابراین اگر مگس بر چیز نجس بنشیند و از آنجا بلند شود بر لباس پاک و امثال آن بنشیند اگر احتمال بدهد که پای مگس تر نبوده به نحوی که سرایت به آن چیز پاک کرده باشد، پاک است.
مساله 3 ـ نجاست هر چیز از سه راه ثابت می شود: 1ـ اگر خود انسان یقین کند چیزی نجس است، بنابراین اگر گمان کند چیزی نجس است، لازم نیست از آن اجتناب نماید. 2ـ کسی که چیزی در اختیار اوست که آن را ذوالید گویند، چنانچه خبر به نجاست آن چیز بدهد، محکوم به نجاست است. 3ـ اگر دو مرد عادل بگویند چیزی نجس است باید از آن اجتناب نمود، ولی اگر یک مرد عادل بگوید چیزی نجس است، احتیاط واجب آن است که از آن اجتناب کنند.
مساله 4 ـ طهارت چیزی که نجس بوده به همین سه طریق که گفته شد ثابت می شود، ولی اگر یک نفر عادل بگوید که چیزی که سابقاً نجس بوده پاک شده، نمی توان حکم به طهارت نمود، بنابر احتیاط واجب.
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 77