از مطهرات: کم شدن دو سوم آب انگور
[سؤال 1060] 477
بسمه تعالی
با سپاس و تشکر فراوان از زحمات فراوانی که یکایک شما برادران در راه به ثمر رساندن و بهتر کردن انقلاب دارید، و با عرض سلام و خسته نباشید به یکایک شما و تشکر از زحمات قبلی.
در مسأله شماره 113 توضیح المسائل امام چنین آمده: «اگر انگور و آب انگور به خودی خود جوش بیاید حرام، ولی نجس نیست. مگر آن که معلوم شود که مست کننده است، و اگر به واسطه پختن جوش بیاید خوردنش حرام است ولی نجس نیست» و این مسأله نامفهوم می باشد. چون در ده ما شیره انگور درست می کنند و عده ای می گویند که بنا به مسأله امام، خوردنش صحیح است و عده ای هم می گویند: صحیح نیست. حالا شرح تهیه آن را می نویسم و شما جواب را برای ما ارسال دارید.
وقتی که انگور رسید، کشمش هایی که روی خوشۀ انگور خشک شده، جدا می کنند و این انگورها را داخل یک حوض می ریزند و می شویند. بعداً که خوب شسته شد به وسیلۀ پا و پوتین که خوب تمیز می کنند، این انگورها را له می کنند و می فشارند تا آب آن گرفته شود. سپس این آب از طریق یک سوراخ به یک حوض دیگر منتقل می شود. بعداً روی تفاله های انگور، هیزم می گذارند و روی هیزم ها را سنگ می گذارند که اگر احیاناً هنوز آبی باقی مانده باشد، گرفته شود. آب گرفته شده را با یک خاک مخصوص مخلوط می کنند و بعد از یک روز یا دو روز، این آب انگور را می جوشانند تا این که حدود آن بجوشد. و بعداً در قاب های گلی می ریزند و در آفتاب می گذارند که هم این که سرد شود و هم این که کمتر شود و (تیره) غلیظ شود و
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 468 بعداً هم برای خوردن استفاده می کنند. والسلام
بسمه تعالی، در فرض مرقوم، اگر با جوشیدن روی آتش دو ثلث آن کم نشود خوردن آن حرام است.
[سؤال 1061] ----> 5277
2. آب انگور که شیره می گذارد چه فرمایش می فرمایید آیا ثلثان را با آتش شرط می دانید و یا با آفتاب اشکال ندارد؟
بسمه تعالی، با فرض این که با آتش یا آفتاب جوش آمده و به ذهاب ثلثین تطهیر می شود اگر به آفتاب هم ذهاب ثلثین شود پاک می شود.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 469