حج قرآن

ویژگی حاجی در حج قرآن و احکام آن از دیدگاه امام خمینی (س)

امام خمینی (س) درباره این که حج قِران وظیفه ی چه کسی است می فرمایند: «حج سه قسم است: «حج تمتع|تمتع» و «قران» و «حج افراد|افراد». و اوّلی بر کسی که از مکه دور است واجب می باشد و دوتای دیگر بر کسی که حاضر است یعنی دور نیست واجب می باشد. و حد دوری از هر طرف مکه بنابر اقوی چهل و هشت میل می باشد، و کسی که در سر این حد است ظاهر این است که وظیفه اش تمتع است، و اگر در اینکه منزلش داخل حد یا خارج از آن است شک نماید، واجب است فحص نماید. و اگر متمکن از فحص نباشد باید مراعات احتیاط نماید. آنچه که گذشت نسبت به حجة الاسلام (حج)|حَجة الإسلام است و اما حج نذری و مانند آن، پس شخص حق دارد هر نوع حجّی را که می خواهد نذر نماید، و همچنین است حال هر دو عِدل آن (یعنی قسم و عهد) و اما حج افسادی تابع حجّی است که آن را فاسد کرده است.»(۱)

و «کسی که دو وطن دارد که یکی از آن ها در کمتر از حد و دیگری در خارج از حد یا در سرحدّ می باشد لازم است که در هر کدام که بیشتر سکونت دارد واجب آن را انجام دهد، به شرطی که دو سال در مکه اقامت نکرده باشد، پس اگر هر دو وطن مساوی باشند چنانچه از هر دو وطن استطاعت (فقه)|مستطیع باشد بین دو وظیفه مخیّر می باشد، اگر چه افضل آن است که تمتع را اختیار نماید و اگر از یکی از آن ها مستطیع باشد نه از دیگری لازم است که وظیفه وطن استطاعت را انجام دهد.»(۲)

احکام حج قران

امام خمینی (س) در این باره در تحریرالوسیله می نویسند: «در حج قران ، بین لبیک گفتن و بین اشعار یا تقلید مخیّر است و اشعار اختصاص به شترهای قربانی دارد و تقلید مشترک بین آن ها و غیر آن ها از اقسام قربانی می باشد، و بهتر است که در شتر بین اشعار و تقلید جمع نماید، پس احرام حج قران به یکی از این سه چیز منعقد می شود. لیکن احتیاط مستحب|احتیاط (مستحب) آن است که در صورت اختیار کردن اشعار و تقلید، لبیک گفتن را هم ضمیمه نماید. و احتیاط واجب|احتیاط (واجب) آن است که لبیک گفتن بر شخصی که حج قران به جا می آورد، واجب است اگر چه بسته شدن احرامش متوقف بر لبیک گفتن نمی باشد؛ پس تلبیه فی حدّ نفسه بنابر احتیاط، بر او واجب است.»(۳)

(۱) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۴۲۵، کتاب الحج، القول: فی اقسام الحج. و قران

(۲) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۴۲۵، کتاب الحج، القول: فی اقسام الحج، مسألة ۱. وطنان

(۳) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۴۳۷، کتاب الحج، القول: فی کیفیة الاحرام، مسألة ۹.

. انتهای پیام /*