رژیم شاه سخت کوشش می ‏کرد اختلافات روحانیت با رژیم را تمام شده، جلوه دهد و چنان بنمایاند که روحانیت با دولت تفاهم کرده و بر گذشته خط بطلان کشیده است، از این رو کوشید که با سم‏پاشی‏ ها و دورغ ‏پردازی ‏ها در سطح جراید و روزنامه ‏ها اذهان توده‏ ها را مشوب سازد و تا آنجا که ممکن است  به ملت ایران بباوراند که امام با رژیم تفاهم کرده و «انقلاب سفید» را پذیرفته است و در نتیجه هم خمینی را طبق آرزوی دیرینۀ خود در میان مردم ساقط کند و هم نهضت را در هم بشکند.

بر اساس همین غرض ‏ورزی و خام ‏اندیشی، مقاله ‏ای تحت عنوان «اتحاد مقدس به خاطر هدف مقدس» از طرف سازمان جاسوسی امنیت تدوین گردید و در روزنامۀ اطلاعات و بعضی از روزنامه‏ های دیگر انتشار یافت که حاوی خبر جعلی خبر جعلی «توافق روحانیون و رژیم» بود.

این مقالۀ مرموز دیکته ‏شده که در اطلاعات ۱۸ فروردین ۱۳۴۳ انتشار یافت، پس از یک سلسله دروغ ‏پردازی‏ ها و قلب حقایق در مورد «انقلاب سفید شاه و امریکا» چنین نگاشت:

«و چه جای خوشوقتی است که جامعۀ روحانیت نیز اکنون با همۀ مردم، همگام در اجرای برنامه ‏های انقلاب شاه و مردم شده است!»

البته توده ‏های آگاه و رشدیافتۀ ایران اندیشمند تر، ژرف تر و آگاه تر از این بودند که به این سم‏پاشی‏ ها و دروغ ‏پردازی‏ ها مسموم شوند و یا تحت تأثیر قرار گیرند و تردیدی به خود راه دهند. از این رو دیدیم که بی‏ اعتنا به این ادعای سراپا کذب و رسوا با شور و شوق خارق ‏العاده و توصیف ‏ناپذیری از آزادی امام استقبال کردند و آن را جشن گرفتند و حتی از بازگو کردن مطالب این مقاله در محضر امام خودداری ورزیدند؛ لیکن امام روی درک این واقعیت که اگر در برابر این دروغ‏سازی‏های شاه، واکنش سخت و سریعی از خود نشان ندهد و تودهنی محکمی به این دورغ‏سازان قرن نزند و آنان را رسوا نکند، جرأت خواهند یافت و هر روز طبق اغراض، امیال و مقتضیات روز، به هر مقامی که خواستند تهمت می‏ زنند و به نام او دروغ می‏ سازند، امام بر آن شد که مشت آنان را باز کند و در برابر توطئه قلب حقایق ساکت و بی ‏تفاوت نماند؟ مگر نه این است که در اعلامیۀ تاریخی خود صریحاً اعلام کرد: «تا قلم در دست دارم کارهای مخالف مصالح کشور را برملا می‏ کنم»  و مگر نه آن است که رسالت تاریخی او اظهار حقایق، روشنگری، افشاگری، دریدن ماسک فریبندۀ رژیم و نشان دادن ماهیت شاه می ‏باشد؟

 

رویارویی با توطئه

امام آنگاه که از سرمقالۀ دروغ اطلاعات ۱۸ فروردین ۱۳۴۳ اطلاع پیدا کرد سخت خشمگین  و عصبانی شد و پیش از هر کار در مقام تکذیب آن برآمد. ساواک در گزارش خود از عصبانیت امام و واکنش تند او در برابر سرمقاله روزنامه اطلاعات چنین خبر داده است:

 

بعدازظهر روز پنجشنبه ۴۳/۱/۲۰  هنگامی که عده نسبتاً زیادی در منزل آقای خمینی در قم حضور داشته ‏اند، روزنامه سه‏ شنبه ۴۳/۱/۱۸ اطلاعات را به دست ایشان می‏ دهند تا مندرجات سرمقاله آن را که قسمتی از آن مربوط به روحانیون بوده بخواند. مشارٌالیه پس از قرائت آن با نهایت عصبانیت فریاد می‏ زند: کجا روحانیون موافقت کرده‏ اند؟ این چه مزخرفاتی است که مسعودی می‏ نویسد؟ و چنان این جملات را ادا می‏ کند که مجلس تحت تأثیر و سکوت قرار می ‏گیرد. در همین موقع به شخصی به نام خزعلی دستور می‏ دهد که چنین موضوعی را در روی منبر تکذیب کند. از قرار، نامبرده نیز در همان شب چنین عملی را انجام می‏ دهد.

 

 امام از راه ‏های گوناگونی برای تکذیب سرمقالۀ اطلاعات بهره گرفت و در واقع همه امکانات آن روز خویش و جامعه روحانیت را در راه رویارویی با توطئه رژیم شاه که به وسیله سرمقاله ۱۸ فروردین روزنامه اطلاعات، دنبال می‏ شد، به کار گرفت:

۱ـ از وعاظ و گویندگان روحانی خواست در منابر و در ضمن سخنرانی‏ ها، سرمقاله یاد شده را تکذیب کنند و مدیر مسئول آن روزنامه را به جرم درج چنین سرمقاله ‏ای مورد نکوهش قرار دهند.

۲ـ بی‏ درنگ نماینده ‏ای به دفتر روزنامه اطلاعات فرستاد و از مدیر آن درباره آنچه در این سرمقاله آورده بود، توضیح خواست و او را برای تکذیب آن تحت فشار قرار داد.

۳ـ شخصاً نیز در نخستین سخنرانی خود، پس از آزادی که در ۲۱ فروردین ۴۳ ایراد کرد و نیز در سخنرانی دیگر خود، در ۲۶ فروردین ۴۳ رسماً به تکذیب و تقبیح این سرمقاله پرداخت و اینگونه دروغ پردازی‏ ها و شایعه‏ سازی‏ ها را نشان فساد و تباهی رژیم شاه و توطئۀ آن رژیم در راه آسیب رسانیدن به روحانیت دانست.

۴ـ در محافل خصوصی و در میان توده ‏های مردمی که به ملاقات او می‏ آمدند و نیز در دیداری که نمایندگان دولت با او داشتند، جریان سرمقاله روزنامۀ اطلاعات را پیش می ‏کشید و آن را مورد تکذیب قرار می‏ داد و دولت را برای دیکته کردن چنین سرمقاله ‏ای سرزنش و نکوهش می ‏کرد.

۵ـ در پاسخ به تلگرام‏ های تبریک علمای بلاد که به مناسبت آزادی او مخابره کرده بودند، نیز فرصت را غنیمت شمرد و به تکذیب سرمقاله روزنامۀ اطلاعات پرداخت و از برخی از مقامات روحانی نیز خواست که «امر به تکذیب کنند». تا آنجا که اسناد موجود نشان می‏ دهد، امام در ضمن پاسخ به تلگرام ‏ها غالباً به تکذیب این سرمقاله پرداخته است از جمله:

 

حضرت آیت ‏اللّه‏ میلانی ـ دامت برکاته ـ مشهد

پس از عرض اخلاص، مندرجات سرمقاله اطلاعات سه‏ شنبه ۱۸ فروردین منتشر در تهران  تکذیب است. امر بفرمایید اکیداً تکذیب نمایند.


خمینی

ساعت ۱۰ صبح روز ۴۳/۱/۲۲

 

 

حضرت آیت ‏اللّه‏ آقای آملی ـ دامت برکاته ـ تهران ـ حسن ‏آباد

پس از عرض اخلاص، مستدعی است مراتب تشکر اینجانب را به حضرات حجج اسلام  و علمای اعلام تهران ـ اعلی‏ اللّه‏ کلمتهم ـ  ابلاغ فرموده و تذکر دهید مطالبی که در روزنامه اطلاعات سه‏ شنبه راجع به موافقت روحانیت با مقاصد دولت درج شده بود، جداً تکذیب فرمایند و به ملت ابلاغ فرمایید که هیچ روحانی نمی‏ تواند با امور خلاف شرع موافقت کند و پس از این به مندرجات مطبوعات راجع به روحانیون ترتیب اثر ندهند.

والسلام علیکم و رحمة ‏اللّه‏ و برکاته


خمینی

۴۳/۱/۲۴

 

 

ایشان در تلگراف های جداگانه دیگری به آیت‏ اللّه‏ آقای آخوند، حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ احمد اهری، حضرت حجت‏ الاسلام و المسلمین آقای خادمی و حضرت حجت‏ الاسلام و المسلمین آقا شیخ حسین همدانی سرمقاله روزنامه اطلاعات را تکذیب کردند.

در پی موضع امام بر ضد سرمقالۀ روزنامۀ اطلاعات، اعلامیه ‏ای از طرف جامعه روحانیت مشهد زیر عنوان «عمال استعمار به حربه افترا متوسل شده ‏اند» منتشر شد. ساواک در گزارشی آورده است:

 مفاد مقالۀ روزنامه اطلاعات مورخه ۱۸ فروردین ماه جاری، مبنی بر توافق و هماهنگی روحانیون با دولت و تأیید لوایح شش گانه از طرف آنها، سوژه ‏ای به دست خمینی و روحانیون مخالف داده و سبب شد که آیت‏ اللّه‏ خمینی و ایادی وی در روی منابر این موضوع را شدیداً تکذیب و به شهرستان‏ ها نیز تلگرافاتی مخابره نموده و اعلام کرده ‏اند که وعاظ علناً مفاد روزنامه را تکذیب کرده و مخالفت خود را با لوایح مورد بحث اعلام دارند.

 

 

منبع: نهضت امام خمینی، دفتر اول، ص۸۶۸-۸۷۵

(صحیفه امام، ج‏۱، ص: ۲۷۶ و ۲۷۷)

 

. انتهای پیام /*