دکتر علی داستانی سرپرست معاونت پژوهشی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در گفتگویی با پرتال امام خمینی (س) ضمن تأکید بر اهمیت و ضرورت پرداختن به افکار و اندیشه های امام (س)، رئوس اهداف و برنامه های این معاونت را تشریح کرد. 

خبرنگار: در ابتدا به عنوان سرپرست معاونت پژوهشی موسسه تنظیم و نشر آثارامام خمینی(س) امام، لطفا نظر خود را درباره اهمیت و ضرورت پرداختن، بسط و توسعه افکار و اندیشه های حضرت امام و اینکه نیازهای امروز جامعه ما با این اندیشه چگونه است بفرمایید.

اندیشه حضرت امام پویا، تاثیرگذار و راهگشاست بدین جهت این اندیشه باید تبیین وترویج شود و با کمک و استفاده از آن مسائل مختلف جامعه را پاسخ گو بود و معضلات و بحران ها را  مدیریت و حل و فصل کرد. بنابراین بازخوانی اندیشه، آرا و سیره حضرت امام یک ضرورت تاریخی برای حال و آینده است تا آحاد ملت بویژه نسل جوان جامعه ما با این مهم آشنایی پیدا بکند و این اندیشه، افکار و سیره عملی حضرت امام را سرلوحه تصمیمات و اعمال و رفتارخود برای پیشرفت همه جانبه و در نتیجه الگوی حقیقی جامعه اسلامی قرار بدهد. ملت ایران به رهبری حضرت امام و با تکیه بر بنیان های اندیشه عملی ایشان توانست بزرگترین انقلاب فرهنگی، اجتماعی و سیاسی معاصر را رقم بزند. با تکیه بر این اندیشه در مقابل استکبار جهانی و استبداد داخلی بایستد و ضمن مطالبه و پیگیری حقوق خویش، رژیم سلطنتی و استبدادی پهلوی را ساقط و نظام نوینی تحت عنوان جمهوری اسلامی مستقر نماید و در این راه بزرگترین و بی سابقه ترین رفراندم را در کوتاهترین زمان ممکن پس از پیروزی انقلاب اسلامی برگزارکند و به دنبال آن سلسله انتخابات پر شماری را عملی سازد. این نظام از همان روزهای آغازین به عنوان و حامی و پشتیبان محرومان و مستضعفان و نقطه امیدی برای حرکت علیه ظلم و ستم حاکم بر جهان مطرح شد. در کنار این ما می توانیم با اتکاء به این اندیشه همانطور که در دوره حضرت امام هم اتفاق افتاد یک چهره رحمانی از دین مبین اسلام ارائه بدهیم و با ظلم هایی که بویژه علیه مسلمانان با نام دموکراسی و حقوق بشر انجام می شود مبارزه کنیم و برای حریم آزادی واقعی تلاش کنیم و برای اثبات حقانیت خویش به مقابله با ظلم و ستم و استکبار برخیزیم و چنانکه در بحث مذاکرات هسته ای اتفاق افتاد به استیفای حقوق خود بپردازیم. همانطور که دست اندرکاران این مذاکرات بویژه جناب آقای دکتر ظریف بارها اشاره کرده اند که ما بواسطه همین مردم و همین نظام و قدرت و اندیشه ای که حضرت امام تحت عنوان جمهوری اسلامی مطرح کردند، توانستیم مقاومت کنیم و به دفاع از حق این ملت بپردازیم و حقانیت خود را به اثبات برسانیم و همانطور که حضرت امام باور داشتند و نقطه قوت و محور در نظام جمهوری اسلامی است، تکیه به مردم و حضور حداکثری آنها در صحنه های انقلاب اسلامی است، به همین دلیل در منظر امام همواره میزان بودن مردم و اینکه اصل مردم هستند و مسئولین خادم آنها هستند و اینکه رهبران واقعی، خود مردم هستند، امری مسلم به حساب می آمد. حضرت امام معتقد بودند مردم وقتی بیدار شوند و به وظایف خود آگاه شوند، به قدرتی تبدیل می شوند که هیچ قدرتی در مقابل قدرت آن نمی تواند ایستادگی بکند و همانطور که اشاره شد بیداری مردم ایران و حرکت و انسجام آنها به یک قدرتی تبدیل شد که تمام قدرت های شرق و غرب و قدرت های استبدادی در مقابل مردم زانو زدند. و طبیعی است که اگر ما برای مردم خدمتگزاران صادقی باشیم و مردم هم ما را قبول داشته باشند، هیچ قدرتی نمی تواند تزلزلی در ارکان نظام ما ایجاد بکند.

 

خبرنگار: نگاه حضرت امام چگونه و به چه شیوه باید سرمشق جامعه ما باشد و چه باید کرد که این نگاه از گزند برخوردها و خواست های سلیقه ای و جناحی آسیب نبیند؟

لازم به اشاره و توجه است که اساس کار حضرت امام در این جمله معروف امام یافت می شود که می فرمایند «عالم محضر خداست و در محضر خدا معصیت نکنید» صحیفه امام/ جلد 13/ صفحه 461

من معتقدم این جمله و این نگاه را باید سرلوحه و سرمشق کلیه حرکات و رفتار خود قرار بدهیم و همه امورمان را چه در حوزه فردی و چه در حوزه اجتماعی خدایی بکنیم و به طور قاطع می توانیم بگوییم رمز موفقیت و عزت حضرت امام در همین نکته نهفته بود. حتی در زندگی خانوادگی وی هم آشکار بود. همسر حضرت امام نقل می کنند: که زندگی امام با رعایت همه آن جوانب بسیار سخت بود، ولی وقتی دیدم هر کاری این مرد انجام می دهد برای رضای خداست، برای من هم آسان شد.

کل کارهای امام برای خدا و در جهت رضای خود بود و بنابراین ما باید از امام درس بگیریم. چنانچه امام می فرماید عالم محضر خداست باید به این نکته توجه کنیم و در حضور او به وظایف خود عمل کنیم و هر فرد و طبقه و گروهی باید وظایف خود را با این دید به نحو احسنت انجام دهد. در محضر خدا نباید قانون شکنی بکنیم، به افراد بی جهت تهمت روا نداریم. در مقابل مردم خاضع و خاشع باشیم و در یک کلمه باید ما خدمتگزار صادقی برای مردم باشیم. چون هر چه ما داریم از مردم داریم و اگر مردم نبودند، رییس جمهور، مجلس شورای اسلامی و یا خبرگان و ... وجود نداشت و هر کس مقام و مسئولیتی دارد از مردم است. پس باید به درستی به همه مردم خدمت بکنیم و خدمتگزار صادقی باشیم. اما در جامعه ما بد اخلاقی های سیاسی و اجتماعی، فرهنگی و ... متاسفانه وجود دارد وطبیعی است که  هرچه از مبانی و اصول فکری امام دور شویم مشکلاتمان زیادتر می شود. همانطور که گفته شد اندیشه امام یک اندیشه پویا، راهگشا و تاثیرگذار است و  هر چه به آن نزدیکتر شویم و آن را باز خوانی کنیم و به آن عمل کنیم مشکلات مان کمتر خواهد شد. در سالیان اخیر هم بارها این موضوع تجربه شده است که در حوزه های مختلف هرجا از آن فاصله گرفتیم و دور شدیم و از این اندیشه غفلت کردیم، آسیب دیدیم و هر چقدر منسجم تر شدیم و با هم همراه بودیم و آرمان و راه امام را اصل قرار دادیم و از اندیشه امام به صورت سلیقه ای و ابزاری استفاده نکردیم  و آن را اصل مبنای کارمان قرار دادیم، مشکلات مان کمتر بوده است. پس باید تلاش کنیم اندیشه امام را آنچنان که بوده و هست به مردم و نسل های آینده منتقل کنیم و نه اینکه بر اساس سلایق فردی، حزبی و گروهی و به شکل استفاده ابزاری و ناقص استفاده کنیم و به تعبیر آیت الله سید حسن خمینی نخواهیم از امام یک شخصیت کاریکاتوری بسازیم که یک بخش آن را بزرگ کنیم و یک بخش آن را نادیده بگیریم. امام را به عنوان یک واقعیت و به عنوان یک اصل و محور و بنیان گذار و رهبر بشناسیم همچنان که تعبیر مقام معظم رهبری هم در این زمینه این است که این انقلاب بدون نام خمینی در هیچ جای جهان شناخته شده نیست، که این یک واقعیت است و ما باید این واقعیت را آنچنان که بوده و هست معرفی کنیم تا هر کسی به فراخور نیاز خودش از این منبع و سرچشمه استفاده کند. بنابراین یکی از وظایف ما این است که از تحریف کلام و اندیشه حضرت امام خمینی جلوگیری کنیم. البته امروز متاسفانه خیلی از افراد برای پیشبرد مقاصد محدود و خاص خود بعضا از کلمات امام استفاده ابزاری می کنند که معتقدیم این کار، راه به جایی نمی برد و عزت واقعی در بیان حقیقت ها و واقعیت ها است و ما هم هدفمان این است که از این موارد جلوگیری بکنیم و به مردم به درستی اندیشه امام را معرفی کنیم.

 

خبرنگار: متشکرم از توضیحات جامع شما درباره حضرت امام، لطفا پیش از توضیح درباره عملکرد معاونت پژوهشی درباره رئوس اهداف و برنامه های این معاونت، اینکه تا کنون چه بوده و از این پس چه خواهد بود توضیحاتی بفرمایید.

  لازم است پیش از توضیح در این باره از زحمات و تلاش های صاحبنظران ، پژوهشگران، کارکنان و معاونین پیشین پژوهشی که منشاء خیر و برکات زیادی در حوزه اندیشه امام و انقلاب اسلامی بوده اند و امروزه هم ما در این معاونت به اشکال مختلف از همکاری و همفکری و هم اندیشی این عزیزان بهره مند هستیم ، تقدیر و تشکر کنم مسیری که ما امروز ادامه می دهیم در واقع همان راهی است که آنها ایجاد کرده اند.

برای اینکه بتوانیم عملکرد معاونت پژوهشی را مورد ارزیابی قرار دهیم نخست باید  اهداف معاونت پژوهشی مرور کنیم سپس در این راستا رؤوس فعالیت های سال گذشته و بعد هم عملکرد سال جاری که انجام شده اشاره بکنیم.

اگر بخواهیم چند هدف را به عنوان اهداف اصلی معاونت پژوهشی بشماریم باید به این موارد اشاره بکنیم:

یکی از اهداف عمده معاونت پژوهشی، شناسایی، جمع آوری ، حفظ و احیای آثار حضرت امام اعم از تالیف، تقریر و آثار فرهنگی امام بوده است که در این زمینه کارهای بزرگی انجام شده که به آن اشاره خواهیم کرد.

دومین مورد بررسی، تحقیق و تدوین پژوهش های بایسته در این حوزه است.

سومین مورد فراهم ساختن فضاهای تحقیق و مطالعه و ایجاد زمینه لازم در این حوزه مانند آرشیو متمرکز است که محققان بتوانند  به راحتی به آن دسترسی داشته باشند.

 

خبرنگار: این آرشیو و کتابخانه به چه صورت در دسترس محققان است؟

آرشیو و کتابخانه در مجموعه خود موسسه قراردارد.

 

خبرنگار: محققان به آن چگونه دسترسی دارند؟

خوشبختانه در یکسال اخیر زمینه ای فراهم شده است که محققان بتوانند به راحتی در اینجا به آن مجموعه دسترسی پیدا کنند و چندین هزار مقاله نیز در این حوزه فراهم شده است و به راحتی در دسترس محققان قرار می گیرد.

 

خبرنگار: محققان می توانند فقط به صورت حضوری دسترسی پیدا کنند؟ آیا راهکار دقیق و مشخصی و تعریف شده ای وجود دارد که محقق بداند چطور می تواند به این آثار دسترسی پیدا کند؟

کتابخانه در طبقه اول موسسه وجود دارد که در طی این سالها محققین مراجعه کرده و از منابع آن استفاده کرده اند و در حوزه آرشیو نیز پژوهشگرانی که نیاز داشته اند به ما مراجعه کرده و امکانات در اختیارشان قرار گرفته است.

در حوزه اسناد چون جمع آوری بوده و ما اکنون پیگیر کار طبقه بندی اسناد هستیم، ان شاءلله از سال آینده بخشی از اسناد هم به راحتی در بخش آرشیو قرار می گیرد. راه دیگر هم پرتال امام خمینی است که درگاه اینترنتی آثار حضرت امام است که آنچه قابل ارائه است از مجموعه مقالات، خاطرات، آثار، کتاب و .. است، در آنجا ارائه شده است و محققان از آن طریق هم می توانند نیازهای پژوهشی خود را برآورده کنند.

 

خبرنگار: ادامه اهداف پژوهشی را بفرمایید.

هدف چهارم معاونت پژوهشی ارتباط با مراکز علمی، فرهنگی در جهت احیا و تحقق منویات و اندیشه های حضرت امام است.

پاسخگویی به سوالات و شبهات پیرامون سخنان و اندیشه های حضرت امام یکی دیگر از اهداف معاونت پژوهشی است. بطوریکه ما در پرتال امام خمینی، بخشی را تحت عنوان پرسش و پاسخ داریم که میز پرسش و پاسخ نام دارد و کاربران می توانند به آنجا مراجعه کنند و سوالات و شبهاتی که دارند را مطرح کنند که پیشتر بنده مسئولیت این میز پرسش و پاسخ را برعهده داشتم و طی دو سال توانستیم بیش از 500 پرسش را پاسخ دهیم و اینها را در دو جلد تحت عنوان پرسش ها و پاسخ ها( 300 پرسش و پاسخ در حوزه امام و انقلاب اسلامی) منتشر کردیم.

 

خبرنگار: اکنون مسئولیت این میز با چه فرد یا قسمتی است؟

اکنون نیز مسئولیت آن با معاونت پژوهشی است و در حال حاضر هم این آمادگی وجود دارد که چنانچه سوال و یا شبهه ای باشد به آن پاسخ داده شود.

 

خبرنگار: بله؛ اهداف دیگر را نیز بفرمایید

هدف بعدی معاونت پژوهشی، تلاش برای برگزاری مجامع علمی و پژوهشی به منظور اشاعه اندیشه های بلند حضرت امام است.

هدف دیگر تلاش در جهت درسی شدن کتب فقهی و اصولی امام و اندیشه های معظم له و فراگیر شدن و سرایت آن به جامعه حوزوی و دانشگاهی است که دفتر موسسه در قم در این حوزه پیشتاز است. در حوزه آموزش عالی نیز چنانچه کسی مایل باشد ما نهایت همکاری را خواهیم داشت.

آخرین مورد از اهداف نیز مربوط به تدوین آثار مرتبط با شخصیت و سیره عملی حضرت امام می باشد. نکته مهمی در معاونت پژوهشی حائز اهمیت است ، وجود کار کارشناسی و بهره مندی از دیدگاه کارشناسان و صاحبنظران است. بنابراین ما در حوزه داخلی خود یک شورا تحت عنوان شورای تحقیقات داریم که مدیران و کارشناسان حوزه پژوهشی و در آن حضور دارند و به تناسب موضوع، کارشناسانی بیرون از مجموعه نیز برای حضور دعوت می شوند و پیرامون موضوعات مطرح بحث کارشناسی انجام می گیرد.

ضمن اینکه در کنار این امر ما جلسات و شوراهای هم اندیشی داریم که به عناوین مختلف در سالهای اخیر برگزار شده است. در این جلسات از کسانی که با آراء و اندیشه و زندگی و سیر مبارزاتی حضرت امام آشنایی دارند، بطور منظم برای شرکت در این جلسات دعوت می شود. حاصل این جلسات هم اندیشی در حوزه های مختلف تاکنون بیش از 350 عنوان طرح پژوهشی بوده که تحت عنوان اولویت های یک، دو و سه تنظیم شده، که می تواند اساس کار تحقیقاتی و پژوهشی شود و در این زمینه آماده همکاری با محققین و صاحبنظران هستیم تا با انعقاد قرارداد، فعالیت پژوهشی در این زمینه ها صورت گیرد.

 

خبرنگار: شما چطور اولویت های پژوهشی خود را منتشر می کنید؟

ما اولویت هایمان را انتشار عمومی نداده ایم. دلیلش یکی این است که استقبال خیلی وسیع است و ما قادر به پاسخگویی به آنها به دلیل محدودیت اعتبار پژوهشی نیستیم. ضمن اینکه می خواهیم در این عرصه کارهای جدی و بنیادی انجام شود و بنابراین کسانی که واقعا علاقه مند هستند و وقت می گذارند و احساس مسئولیت می کنند، دعوت به همکاری می شوند.

علاوه بر دو مدیریت تحقیقات و اطلاع رسانی ستادی تحت عنوان ستاد همایش ها و مجامع علمی داریم و نیز دفتری به عنوان دفتر ارزشیابی متون داریم که آثاری که علاقه مندان به اندیشه امام و انقلاب اسلامی در جامعه به رشته تحریر در می آورند، مطابق قانون به موسسه ارسال می شود و موسسه این موارد را با اصل کلام امام تطبیق می دهد و بعد مجوز چاپ صادر می کند، که امیدواریم همه این قانون را رعایت کنند و فراقانونی عمل نشود.

 

خبرنگار: این قانون مصوب مجلس است؟

بله، مصوب مجلس است. چون بعضا دیده ایم که بعضی مراکز کتاب هایی را منتشر می کنند که در این چهارچوب نیست که پیشنهاد و خواست ما این است که آنها در چارچوب قانونی عمل کنند.

 

خبرنگار: اگر کسی خلاف قانون انجام دهد چه اتفاقی می افتد؟

ما سعی می کنیم تعامل داشته باشیم و هدف ما این است که عین اندیشه و کلام و مطالب امام منتشر شود و به نام امام مطالب ناروا و غیر واقع ارائه نشود.  تلاش دفتر ارزشیابی بر این امر متمرکز است و واقعا بیشترین همکاری را در این زمینه دارد و علی رغم حجم کارها و کمبود نیرو در کوتاهترین مدت در این زمینه پاسخگو هستیم.

 

خبرنگار: خوب با توجه به این اهداف و رئوسی که ذکر کردید، لطفا درباره فعالیت هایتان نیز گزارشی را برای خوانندگان ما بفرمایید.

در ارتباط با عملکردها و فعالیت ها لازم می دانم نخست به رئوس و کلیات فعالیتها که طی یک فرایند چند ساله انجام شده است اشاره کنم که عبارتند از:

1- مجموعه 50 جلدی آثار موضوعی تحت عنوان تبیان ها است که بصورت موضوعی چاپ و منتشر شده است مثل جهان اسلام از دیدگاه امام، عدل از دیدگاه امام، جوانان از دیدگاه امام و...

 نرم افزارتبیانها نیز خوشبختانه آماده شد و محققین می توانند به راحتی از این نرم افزار استفاده کنند.

2- مجموعه 22 جلدی صحیفه امام که تا کنون چندین نوبت تجدید چاپ و منتشر شده است. البته خیلی ها صحیفه امام را با صحیفه نور اشتباه می گیرند که قبلا و پیش از اینکه موسسه اقدام به چاپ صحیفه امام داشته باشد، نسبت به چاپ آن اقدام شده است. در مقدمه صحیفه امام به طور مفصل درباره تفاوت های میان صحیفه امام و صحیفه نور توضیح داده شده است.

 

خبرنگار: به طور اجمالی درباره این تفاوت توضیحی بفرمایید.

تا کنون پیام‌ها و سخنان امام خمینی در صدها اثر در عناوین و شیوه‌های گوناگون در زبان‌های مختلف از سوی دوستان امام و موسسات فرهنگی منتشر شده است و بدون تردید چاپ و نشر آثار امام به ویژه آثار سیاسی و اجتماعی ایشان از پرتیراژترین آثار منتشره در زبان فارسی است. در میان کتاب‌های انتشار یافته از آثار عمومی امام خمینی (پیش از تشکیل موسسه تنظیم و نشر آثار امام(س)) چند اثر برجستگی یافته اند، از جمله دوره‌ی 22 جلدی صحیفه نور. با این وجود کاستی‌ها و اشکلاتی در مجموعه‌ی صحیفه نور به چشم می‌خورد و موجب نقدهایی شده بود. باید گفت این اثر از زمان انتشار اولین جلد تا زمان انتشار صحیفه‌ی امام جامع‌ترین مرجع برای محققین و علاقه مندان آثار امام خمینی بوده است. زحمات و تلاش ارزشمند گردآورندگان صحیفه نور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی و همه کسانی که در این زمینه تلاش کرده اند، قابل تقدیر است.

کاستی‌ها و اشکالات صحیفه نور:

1- بخش قابل توجهی از آثار امام خمینی به علت دسترسی نداشتن گرد آورندگان، در صحیفه‌ی نور نیامده است.

2- درموارد متعددی به لحاظ در اختیار نداشتن اصل دست‌خط پیام‌ها و نامه‌ها و نوار سخنرانی‌ها و مصاحبه‌ها از متن‌های منتشر شده در روزنامه‌ها استفاده شده است که با توجه به اشکالات متعدد متون روزنامه ای، مغایرت‌ها در صحیفه نور نیز منعکس شده‌اند.

3- در ذکر تاریخ برخی از آثار امام در صحیفه نور، اشتباهاتی رخ داده است که منشأ آن نقل‌های متعدد و گاهی مغایر روزنامه‌ها بوده است.

4- از آنجا که دوره‌ی صحیفه نور به تدریج منتشر شده است، فهرست نمایه‌ها به صورت جداگانه و در پایان هر جلد آمده است که برای دسترسی به موضوع مورد نظر می‌بایست به یکایک مجلدات 22 گانه مراجعه نمود. با انتشار کتاب «مفتاح صحیفه نور» از سوی موسسه‌ی تنظیم و نشر آثار امام خمینی در سال 1372، اشکال مزبور مرتفع گردید. همچنین سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی در تجدید چاپ صحیفه نور و انتشار مجدد آن که در چند سال گذشته منتشر شده است، برخی از اشکالات قبلی را رفع نموده است.

به منظور ارائه‌ی دوره‌ی کاملی از تمامی آثار امام خمینی و با توجه به کمبودها و اشکالات عمده ای که در صحیفه‌ی نور وجود داشت، موسسه‌ی تنظیم و نشر آثار امام خمینی اقدام به انتشار صحیفه‌ی امام در سال 1378 نمود.

طی چندین سال در بخش‌های مختلف مؤسسه متن‌های موجود در صحیفه نور و یکایک روزنامه‌ها و دیگر نشریات و کتاب ها، با نوارها و دستخط‌ها و نسخه‌های اصل آثار امام خمینی که در اختیار مؤسسه می‌باشند، مقابله گردیده و متن نهایی با دقت استخراج شده است. تمامی مغایرت‌های تاریخی و دیگر اشکالات (موجود در صحیفه نور و سایر منابع) مربوط به اطلاعات شناسنامه ای هر یک از آثار و در قالب شناسنامه آن ارائه شده است. افزون بر موارد مذکور مهم ترین امتیاز صحیفه امام بر صحیفه نور و دیگر کتاب‌های منتشر شده از آثار امام خمینی، درج پیش از دو هزار اثر و سند از آثار منتشر نشده‌ی امام خمینی است که برای نخستین بار در اختیار عموم قرار گرفته است. استخراج دقیق نمایه‌ها (اعلام، موضوعات و واژگان، آیات و روایات و... ) و ارائه‌ی آن در قالب یک مجلد (جلد22) که امکان دست‌یابی سریع به آدرس موضوع مورد نظر را در 21 جلد صحیفه امام فراهم می‌سازد، از ویژگی‌های دیگر صحیفه امام می‌باشد که تا کنون در چندین نوبت تجدید چاپ شده است و به علاقمندان عرضه گردیده است.

نرم افزار صحیفه امام

نرم افزار مجموعه آثار حضرت امام خمینی شامل مجموعه 22 جلدی صحیفه‌ی امام (بیانات، پیام‌ها، مصاحبه ها، احکام، اجازات شرعی و نامه‌ها) و نیز تمام آثار مکتوب آن حضرت و بعضی تقریرات دروس ایشان، ترجمه‌ی صحیفه‌ی امام (عربی و انگلیسی)، تهیه شده است که از مشخصات آن می‌توان به جستجوی سریع با امکان تهیه‌ی محدوده، سابقه‌ی جستجو، انواع عبارات ترکیبی با عملگرهای منطقی «و»، «یا» «نه» و امکان انحصاری نزدیک و قبل اشاره نمود.

 

خبرنگار: بله ممنونم؛ موارد دیگر را بفرمایید.

3- دوره 22 جلدی اسناد مبارزاتی حضرت امام خمینی در آئینه اسناد  به روایت ساواک

4- دوره 5 جلدی اسناد مبارزاتی حضرت امام به روایت شهربانی

5-  دوره 17 جلدی اسناد مبازراتی یاران حضرت امام به روایت ساواک

6- دوره 50 جلدی موسوعه امام خمینی در سال جاری که توسط دفتر موسسه در قم منتشر شد

7- یادها که مجموعه مرتبط با خاطرات شفاهی است و ما بیش از 40 عنوان از آن را که حاصل گفتگو و ثبت و ضبط خاطرات شخصیت ها و مبارزین است چاپ کردیم.

8- مجموعه تاریخ های محلی نیز از دیگر مواردی است که دراین زمینه منتشر شده است.

9- برگزاری بیش از 40 عنوان همایش ملی و بین المللی  و تولید و انتشار آثار علمی آن که امروزه به عنوان یک منبع قابل اتکا مورد استفاده محققان است و ارجاعات زیادی به آنها می شود. غالب شخصیت های علمی کشور نیز که  معروف و شناخته شده هستند در همایش های ما از آغاز تاکنون مقاله علمی داشته اند.

10- بررسی، ارزیابی و صدور مجوز چاپ بیش از 2500 عنوان کتاب که حدوداً سالانه بیش از 70 تا 100 عنوان کتاب در دفتر بررسی، ارزشیابی و صدور مجوز می شود. ما خیلی دخالتی در برداشت ها و تفسیرهایی که انجام می شود انجام نمی دهیم و بیشتر سعی داریم مانع از بوجود آمدن نسبت های ناروا و استنادهای غلط شویم که این موارد را تطبیق داده و فقط این موارد را اصلاح می کنیم.

11- ثبت و ضبط بیش از 4000 هزار ساعت خاطرات از شخصیت ها، یاران حضرت امام و مبارزینی که در طول نهضت حضور داشته اند، انجام شده است که اینها در طی یک فرایندی پیاده سازی و تدوین و چاپ می شود.

12- چاپ و انتشار صدها عنوان طرح پژوهشی که در حوزه های اخلاقی و سیاسی و اجتماعی، دفاعی و ...

13- تدوین دانشنامه حضرت امام خمینی  که این دانشنامه در سال 1379 طراحی و با جمعی از فرهیختگان و نویسندگان مبرز کار خود را آغاز کرد. طراحان این دانشنامه در نظر داشتند برای رفع نیاز همه علاقه مندان به امام و اندیشه ها و افکار ایشان کاری در خور و شایسته انجام دهند، که مراجعه کنندگان به این دانشنامه بتواند نیازهای علمی و اطلاعاتی خود را به آسانی برطرف نمایند.

حدود 1000 مدخل داردکه درگروه های آثار و کلیات، اجتماعی و سیاست، اعلام، شخصیت ها، تاریخ و حوادث، فقه و اصول، فلسفه و کلام که 95 درصد آن تدوین شده است که در مرحله ویرایش نهائی است.

این مجموعه همزمان به زبان عربی و انگلیسی نیز ترجمه می گردد و انشاءالله تا پایان سال1395 آماده چاپ و انتشار خواهد گردید.

خبرنگار: سپاسگزار از توضیحات جامع شما. درباره برنامه ها و فعالیت هایی که در سال جاری داشتید نیز توضیحاتی بفرمایید. 

فعالیت ها و عملکرد سال جاری معاونت پژوهشی را می توان به اختصار در عناوینی چند بیان کرد که عبارتند از:

1.چاپ و نشر  14 جلد کتاب و دو ویژه نامه مثل ترجمه تفسیر قرآن کریم  آیت الله سید مصطفی خمینی (دوره چهار جلدی)، «روند انقلاب اسلامی در سیستان و بلوچستان»  «امام خمینی و پارلمان در جمهوری اسلامی»، «پرسش ها و پاسخ ها» دوره دو جلدی، ری در انقلاب اسلامی ، چکیده مقالات پیش همایش حقوق مردم در حکومت دینی در اندیشه امام خمینی، مجموعه آثار علمی مربوط به همایش بانوی انقلاب اسلامی که عبارتند از: بانوی انقلاب، خدیجه ای دیگر ، بانوی انقلاب به روایت اسناد» ، «بانوی انقلاب در آئینه خاطرات» ،  «یک قرن زندگی پر ماجرا» دوره دوجلدی ،  مجموعه مقالات همایش بانو و دو ویژه نامه  

2. عناوینی که  در سال جاری سعی کردیم آماده سازی کنیم و خیلی از آنها برای چاپ ارسال شده که به زودی منتشر خواهد شد که بخشی از آن به نمایشگاه کتاب و بخشی از آن به ایام بزرگداشت حضرت امام خواهد رسید. مثل: مدیریت بحران های سیاسی در دهه اول انقلاب اسلامی» دوره دو جلدی ، «امام خمینی و مدیریت بحران» ، «مطالعه تطبیقی نظام ارتباطی و تبلیغی پیامبر و امام خمینی» ، «مطالعه مقایسه ای مفهوم مشروعیت سیاسی در اندیشه امام خمینی و هابرماس» و حدود 24 عنوان کتاب خاطره تحت عنوان یادها که درصدد هستیم در سال 95 به عنوان اولویت چاپی منتشر کنیم.

3. انجام طرح های پژوهشی که از آغاز سال جاری روند مربوط به آن شروع و عمده آنها به سرانجام رسیده است مثل: «خطابات قانونی از دیدگاه امام خمینی»، ترجمه فارسی «مکاسب محرمه»، «تجربه رهبری سیاسی امام خمینی در وضعیت بحرانی، مدیریت نخبگان» ، «امام خمینی، حقوق و مسئولیت های اهل تسنن»، «واکاوی محتوایی موضوعات مرتبط با دفاع مقدس» و همچنین چند عنوان کتاب از مجموعه ای تاریخ های محلی و خاطرات

4. اقدامات مربوط به همایش ها همچنان که ذکر شد در سالهای گذشته بیش از 40 عنوان همایش برگزار شده است.

 

. انتهای پیام /*