به گزارش پرتال امام خمینی(س) شمس‌الدین فلاح‌ هاشمی نویسنده کتاب «اولین مشت» در گفتگو با ایبنا، گفت: تصویب و لغو قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی یکی از مباحث مهم تاریخی در نهضت امام خمینی(س) است و متاسفانه مستندات چندانی از آن، به جز چند تلگراف و سخنرانی‌های مرحوم حجت‌الاسلام محمدتقی فلسفی و امام خمینی(س) اطلاعات دیگری در دسترسم نبود و برای تکمیل منابع از چند کتاب تاریخی که به این موضوع اشاره داشتند، استفاده کردم.

مخاطب «اولین مشت» گروه سنی نوجوان است و فلاح‌هاشمی درباره چگونگی مطرح شدن تصویب و لغو قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی برای این گروه سنی افزود: این کتاب در گونه ادبی داستان نوشته شده و ماجرای آن بین دانش‌آموزان یک مدرسه دنبال می‌شود که قرار است در ایام دهه فجر تئاتری با موضوع انجمن‌های ایالتی و ولایتی اجرا کنند.

وی ادامه داد: این دانش‌آموزان برای رسیدن به جریان این حادثه تاریخی به سراغ کتابفروشی پدر یکی از دانش‌آموزان و روحانی مسجد محله‌شان می‌روند و موضوع برای آن‌ها بازگو می‌شود.

فلاح‌هاشمی انتخاب فضای مدرسه برای روایت داستانش را به تجربه تدریس خود در مدارس وابسته دانست و گفت: شناختی که از فضای مدرسه و کار معلم پرورشی داشتم باعث شد تا داستانم را در فضای مدرسه بنویسم زیرا مخاطب نوجوان در این فضا ارتباط بهتری با ماجرای کتاب برقرار می‌کند.

وی درباره انتخاب عنوان «اولین مشت» افزود: این عنوان به نخستین مبارزه جدی امام خمینی(س) بعد از رحلت آیت‌الله‌العظمی بروجردی اشاره دارد. این کتاب قرار است در قالب یکی از آثار مجموعه «روز‌های انقلاب» توسط انتشارات سوره مهر منتشر شود. 

دولت اسدالله علم در 14 مهر 1341 زمانی که مجلس شورای ملی به دلیل اصلاح قانون انتخابات تعطیل شده بود، قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی را در هیات وزیران مطرح و سپس به تصویب رساند.

انجمن‌های ایالتی و ولایتی قرار بود شوراهایی باشند که در هر استان و شهرستان تشکیل شوند و در مورد مسایل مربوطه تصمیم‌گیری کند. در این لایحه شرط مسلمان بودن از رأی‌دهندگان و انتخاب شوندگان برداشته شده بود و همچنین سوگند نمایندگان به قرآن، به یکی از کتاب‌های آسمانی تبدیل شده بود.

تصویب این لایحه با این شرایط با مخالفت گسترده مواجه شد و اعلامیه‌های متعددی از طرف مراجع تقلید و امام خمینی(س) در بین مردم منتشر شد و نامه‌ها و تلگراف‌های اعتراض‌آمیز فراوانی از طرف آنان به دربار پهلوی نوشته شد.

امام خمینی(س) در سخنانی خطاب به ملت، ماهیت این لایحه را افشا کردند. در پی این روشنگری‌ها، مردم مخالفت خود را با تعطیلی بازار و گردهم‌آیی در مساجد و سخن‌رانی‌های متعدد نشان دادند.

این مخالفت‌ها ادامه یافت تا این که هیات دولت تصمیم گرفت لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی را از دستور کار خود خارج کند. دولت علم ناچار شد این لایحه را در 10 آذر 1341 لغو کند و در جراید اعلام کرد که به تصویب هیات وزیران، تصویب‌نامه انجمن‌های ایالتی و ولایتی قابل اجرا نخواهد بود.

. انتهای پیام /*