یک محقق از تالیف کتاب پیرامون تسخیر لانه جاسوسی خبرداد و گفت: این اثر واقعه تسخیر لانه جاسوسی را از زبان دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، دولتمردان ایران و آمریکا در آن زمان و گروگان‌های آمریکایی روایت می‌کند.

به گزارش پرتال امام خمینی(س) حسن بهشتی‌پور، محقق و نویسنده در گفت‌وگو با  فارس درباره اثر در دست تالیف خود اظهار داشت: حدود 4 سال است روی پروژه‌ای درباره تسخیر لانه جاسوسی کار می‌کنم و به دلیل گسترده بودن لزوما باید با دقت انجام ‌شود، چرا که در این‌گونه مباحث تا سخن از چنین مواردی مطرح می‌شود صحبت از به نفع بودن یا چرایی به میان می‌آید، در این کتاب بیشتر تلاش بر این است تا برای نسل جدید بیان شود که اصولا این حرکت چه بود؟ یعنی در چیستی و تا حدودی چرایی آن بحث می‌شود نه در مورد نتایج آن، چون درباره نتایج می‌توان بعدها قضاوت‌های مختلفی کرد.

به گفته این نویسنده، بر اساس مهم بودن موضوع لازم است اطلاعات دقیقی ذکر شود تا مشخص شود ابعاد موضوع دقیقا چه بوده است.

بهشتی‌پور اضافه کرد: در روشی که بنده انتخاب کردم، انقلاب دوم به تعبیر امام خمینی(س) در دو نگاه بررسی می‌شود؛ اول نگاهی که ایرانی‌ها(دانشجویان پیرو خط امام) دارند و همچنین مسئولینی که در آن زمان دست‌اندرکار موضوع بوده‌اند نه اینکه بعدها آن را تحلیل کرده باشند؛ نگاه دوم از دید آمریکایی‌هاست چه آنها که گروگان گرفته شده‌اند و خاطرات‌ خود را منتشر کرده‌اند و چه مسئولین آمریکایی که بعدها به مکتوب کردن خاطرات خود ثبت کرده‌اند، مثل کارتر یا جوردن و افراد دیگر؛ خاطرات این افراد فیش برداری شده و نکات اساسی در روایت این ماجرا بیان می‌شود، سعی شده از منابع دست اول استفاده و مستقیما با دانشجویان پیرو خط امام مصاحبه کنم.

وی گفت: در حال حاضر در مرحله تدوین خاطرات هستم اما زمان اتمام پروژه مشخص نیست، چون وسواس بسیار دارم بر اینکه آنچه تهیه می‌شود مستند باشد، دور از نگاه شخص من باشد و در این مسئله دخالتی نکرده و از سوی دیگر تحریفی نشود و تلاش کنم تا موضوع را آنگونه که بوده برای نسل جدید منتقل کنم.

این پژوهشگر در پاسخ به اینکه این اثر همراه عکس منتشر می‌شود، بیان کرد: در این زمینه همکاری‌هایی انجام شده، دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری تماما در این راستا یاری کننده ما بود، شرایط مصاحبه با افراد یا ترجمه متون مد نظر و عکس... همه با همکاری دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری انجام شد.

بهشتی‌پور به تراکت و حضور آن در این کتاب اشاره و عنوان کرد: تراکت‌هایی که همان زمان پیرامون سخنان امام یا در افشاگری‌ها منتشر شده بود در کنار اسناد در این زمینه پیوست کتاب خواهد شد، کتاب یک بخش اسناد دارد و یک بخش مربوط به عکس و تراکت‌های تبلیغاتی و بخشی اختصاص دارد به اطلاعیه‌ها و ماجراهایی که دانشجویان پیرو خط امام چاپ می‌کردند.

وی در پاسخ به اینکه در مسیر تهیه اثر با چه مشکلاتی مواجه بودید، توضیح داد: کار تحقیق در ایران با مشکلات بسیاری همراه است، محقق باید با تلاش فراوان اعتمادسازی کند تا بتواند مصاحبه‌هایش را انجام دهد، دیگر اینکه معتقدم کار مشکل است از این نظر که دیدگاه‌های متفاوتی درباره این موضوع وجود دارد، در این ماجرا افراد متعددی نقش داشته‌اند و دانشجویان از چپ چپ تا راست راست با گرایش‌های متفاوت مدنظر قرار گرفتند، البته حرف‌ها و دست‌بندی آن بدون دخل و تصرف هماره بود که مشکلات فراوانی در پی داشت.

این محقق درباره تعداد مجلدات این اثر با موضوع لانه جاسوسی و دانشجویان پیرو خط امام(س) متذکر شد: این اثر در یک مجلد منتشر خواهد شد، مهم این است که با مطالعه اثر به ابعاد مختلف آن پی‌ببریم.

بهشتی‌پور در توضیح اینکه خط روایی کتاب از چه زمان آغاز می‌شود، تصریح کرد: این اثر واقعه تسخیر لانه جاسوسی را از زبان دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، دولتمردان ایران و آمریکا در آن زمان و گروگان‌های آمریکایی روایت می‌کند. روایت سه بخش است: قبل از اقدام به کار، شرایط دانشجویان و ایران، حین و بعد از ماجرا، و اینکه چرا پس از 444 روز ماجرا به طول انجامید و چه تحولات و اتفاقاتی در این مدت رخداده است.

وی در پایان یادآوری کرد: دیدگاه‌ها و تحلیل‌های مختلفی درباره واقعه تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان پیرو خط امام در 13 آبان سال 1358 مطرح شده که به دلیل گستردگی ابعاد آن‌ها باید تجزیه و تحلیل شوند.

وی در پایان از انتشار این اثر توسط واحد تاریخ شفاهی دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری خبرداد اما گفت هنوز نامی برای آن انتخاب نشده است.

حسن بهشتی‌پور کارشناس اقتصاد است. وی چهارم خرداد سال 1367 در شلمچه به اسارت نیروهای ارتش متجاوز صدام درآمد و پانزدهم شهریور سال 1369 به وطن بازگشت. وی در سابقه خود مدیریت بر شبکه عرب‌زبان العام را دارد.

. انتهای پیام /*