حاصل تلاشهای تربیتی امام خمینی

 (مصاحبه با دکتر سعاده قانصوه، پزشک جراح از کرواسی)

 حضور: آقای دکتر لطفاً قدری از فعالیتها و آثار خود بیان بفرمایید.

آقای دکتر سعاده قانصوه: من اصالتاً لبنانی هستم. ولی مدت زمان زیادی است که در پایتخت کرواسی زندگی می کنم. مراحل تحصیلی خود را در کرواسی به پایان رساندم و در حال حاضر جراح قلب هستم. طی اقامتم در کرواسی با برخی از دوستان تصمیم گرفتیم تا به تبلیغ تشیع بپردازیم و بیش از بیش مظلومیت معصومین (علیهم السلام) را برای مردم کشور خودمان بیان کنیم. در این خصوص دست به تألیفاتی نیز زدم. اینجانب کتاب ارزشمند علامه صدوقی را ترجمه کردم. این کتاب، کتاب زیبایی است که شصت حدیث از رسول اکرم را شرح داده است. این کتاب به زبان کرواسی ترجمه و توسط مرکز اسلامی شهر مغرب چاپ شد. در خصوص ائمه معصومین(ع) کتب دیگری نیز تألیف کرده ام که در باره بعضی از آنها توضیحاتی عرض می کنم:

کتابی در خصوص زندگی ارزشمند و سراسر نور حضرت محمد(ص) تألیف کرده ام.

کتابی در خصوص زندگی امام علی(ع) نوشتم که در آن حوادث روی داده تا خلافت امام علی و شهادت ایشان را توضیح دادم.

کتابی در خصوص زندگی پاک حضرت زهرا(س) تألیف کردم. در این کتاب خطبه فدک خانم فاطمه زهرا را از بُعد سیاسی توضیخ داده و جریان به شهادت رسیدن ایشان را نیز توضیح دادم. این اثر در 2000 نسخه چاپ شد.

کتابی در خصوص امام حسن مجتبی تألیف کرده ام و جریان امامت ایشان و جریانات سیاسی زمان ایشان را توضیح دادم.

کتابی نیز در خصوص امام حسین و جریانات بوجود آمده در کربلا و ظلم و ستم بنی امیه نوشتم و در آن دعای عرفه امام حسین را شرح دادم.

اینجانب با تماسهای پی درپی با سفارت جمهوری اسلامی ایران در کرواسی و رایزن آن توانستم در زمینه اندیشه امام خمینی فعالیتهایی کنم. در آغاز با کمک آقای مددی از طریق ترجمه کتاب «المسیحیه فی ایران» تقارب بیشتری بین اسلام و مسیحیت یافتم.

کتاب «الامام قدوه» نیز از دیگر آثار من بود و در آن حالات ملکوتی امام و زندگی ایشان آمده است. در این راستا من کلمات قصار امام را ترجمه کردم. در زمینه اخلاقی ـ اسلامی کتاب «منازل الاخره» را ترجمه کردم که از نظر تربیتی و اخلاقی اهمیت ویژه ای دارد و چگونگی انتقال روح به ملکوت و سیر وسلوک عرفان را توضیح می دهد.

من طی شش ماه گذشته نیز به درخواست آقای قاضی زاده کتابی در خصوص «حقوق» حضرت زین العابدین ترجمه کردم.

 حضور: در باره آشنایی با زندگی و اندیشه های امام خمینی و مطالعه آثار ایشان بیشتر توضیح بفرمایید.

دکتر قانصوه: امام خمینی در حقیقت راهرو پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) بود. ایشان با قیام خود و ایجاد انقلاب اسلامی نهضت امام حسین علیه السلام را کامل کردند همانگونه که امام حسین در این راه قربانی های زیادی دادند امام خمینی نیز دارایی های زیادی را صرف کرده و افراد زیادی در این راه از جان خود گذشتند. امام خمینی فرمودند تمامی دارایی های امروز ما از عاشورای امام حسین است از این رو می توانیم بگوییم که این انقلاب تغییرات زیادی را در جهان

 

تشیع و دنیای مسیحیت به بار آورد. امام توانست با برپایی انقلاب، یک جنبش جهانی در جهان به وجود آورده و با کمک آن بر توطئه های جهانی فائق آید. وجود ایشان خود بهترین حامی برای مبارزان و رزمندگان بود.

من قبل از پیروزی انقلاب با مطالعه مطالب روزنامه ها و مجلات تحت تأثیر ایشان قرار گرفتم و پس از پیروزی از طریق رسانه ها و مطالعه کتب و دیگر منابع با انقلاب اسلامی ایران بیشتر آشنا شدم. طی همین مطالعات، سفرهای زیادی به ایران داشتم تا بتوانم خود از نزدیک شاهد این تحولات باشم. من همچنین چندین جلد از کتابهای امام از قبیل سرالصلاة، چهل حدیث و سی نامه عرفانی امام خمینی به پسرشان سید احمد آقا را خوانده ام و نوشته ها و مجلات ـ به ویژه مجله عهد لبنان ـ مربوط به این حوزه را مطالعه کرده ام.

 حضور: به نظر شما محورهای اساسی اندیشه سیاسی امام خمینی چیست؟

دکتر قانصوه: در این زمینه می توان به تاسیس دولت اسلامی و برپایی عدل و برقراری مساوات میان مردم اشاره کرد. این امور موجبات شکل گیری اندیشه ولایت فقیه را فراهم ساخت. به عبارت دیگر می توان گفت این انقلاب باعث تشکیل دولت اسلامی شد. و این دولت عقیده ولایت فقیه را تشکیل داد که امیدوارم این اعتقاد در مسیر صحیح خود به تشکیل دولت حضرت مهدی(عج) منجر شود.

 حضور: با وجود اینکه نظام شاهنشاهی از حمایت های خارجی، توان اقتصادی ـ مالی و نیروهای زیادی برخوردار بود، علت پیروزی امام خمینی را در چه می دانید؟

دکتر قانصوه: همانگونه که خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: اگر خداوند شما را یاری کند هیچ نیرویی برشما غالب نمی شود. بنابراین کسانی که برای کسب رضای خدا گام برمی دارند همیشه از این میدان پیروز خارج خواهند شد. امام خمینی نیز در همین مسیر گام برداشته و در تلاش بودند تا هر چه بیشتر حق و حقیقت را آشکار سازند از این رو امام خمینی نیز مشمول این وعده الهی شد.

 حضور: جایگاه ایران امروز را در جهان چگونه می بینید؟

دکتر قانصوه: امام علی(ع) فرمودند: مردم دشمن چیزی هستند که نسبت به آن ناآگاه هستند. پیش از این، پیامدها و دستاوردهای انقلاب ناشناخته بود. هم اکنون این انقلاب هم طرفدار دارد و هم دشمن ولی ما به این جنبه توجهی نداریم که تعداد دشمنان اسلام چقدر هستند بلکه به دوستداران و طرفداران آن می نگریم. دوستداران این انقلاب هزاران نفر بیش از دشمنان آن است همانگونه که خداوند بزرگ در کتاب آسمانی خود فرمودند: اگر خداوند بخواهد، می تواند سپاه کوچکی را بر گروه بی شمار و قدرتمند فائق آورد. در گذشته شاه ـ در آن موقع من سن و سالی نداشتم ـ با بی کفایتی های خود باعث عقب نشینی ایران شد اما در حال حاضر جهانیان از انقلاب اسلامی سخن می گویند و بروز نسل خلاق و پویای امروز ایران در واقع پیامدهای 30 سال گذشته و تلاشهای تربیتی امام خمینی است.

 حضور: بعد از گذشت سی سال از برپایی انقلاب اسلامی ایران، نگرش متفکران و مردم جهان غرب به طور کلی درباره این انقلاب چیست؟

دکتر قانصوه: برخی از متفکران تصریح می کنند انسان حق، از حق پشتیبانی می کند و انسان باطل دائماً از باطل و ظلم و ستم دفاع می کند. دانشمند اروپایی در استدلالهای خود بر عقل و تفکر خود متکی است و بر این اساس در حوزه دیدگاه خود می اندیشد و هر چه را که بدان نزدیک است قبول می کند. از این رو کشورهایی را می بینی که دائماً با انقلاب اسلامی دشمنی می کنند. ولی از آنجا که ملت ایران از فرهنگ ریشه دار و کهنی برخوردار است و شاعران و شخصیتهای علمی بزرگی  همچون حافظ، سعدی، صدر المتألهین و.... برای بسیاری از مردم دنیا شناخته شده هستند، باعث تقارب سایر ملتها با ملت ایران شده است.

 حضور: چه نیروهایی در جهان، دشمن اسلام و انقلاب اسلامی هستند؟

دکتر قانصوه: دشمنان ایران همان کسانی هستند که از توطئه و دسیسه چینی علیه ملت ایران دست بر نمی دارند. این کشور هزاران دشمن دارد که در رأس آنها می توان به آمریکا و صهیونیست اشاره کرد. در وهله دوم وهابی ها  و سلفی ها هستند که با همکاری صهیونیست، علیه اسلام و انقلاب اسلامی توطئه می کنند از این رو دائماً کمین ها و تله هایی را در مسیر طرفداران اسلام ناب محمدی(ص) قرار می دهند.

 حضور: از دیدگاه شما، حضور نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه چه توجیهی دارد و  وظیفه مسلمانان در این زمینه چیست؟

دکتر قانصوه: ما می دانیم که در همه زمانها ابرقدرتها، حکام جهان هستند. از جمله حاکمان حاضر، می توان به انگلستان اشاره کرد که در هر جایی که خورشید غروب می کرد این دولت سایه استعمارش را بر آن کشور می افکند. این دولت همچنین آمریکا و صهیونیست را وارد این معرکه کرد. صهیونیست جهانی که مسلط بر مسائل جهان بود به خاطر برخورداری کشورهای منطقه خاورمیانه از نفت و منابع طبیعی بر این کشورها تمرکز و هجوم کرد و در رأس آنها کشور ایران را مورد توجه قرار داد چرا که در منطقه میان آسیا، اروپا و مرزهای آفریقا بود. از این رو می بینیم که آمریکا، صهیونیست و دیگر ابرقدرتها استقلال کشورها را سلب می کنند تا بتوانند راحت تر بر روشهای مستبدانه خود اصرار ورزند و منابع آنان را به غارت برند. در این راستا آنها در تلاشند تا با در اختیار گرفتن امکانات بشری و طبیعی کشورهای عربی و خلیج فارس بر آنها تسلط یافته، استقلال شان را سلب کنند و سپس مورد استعمار خود قرار دهند. اما نقش ملتهای اسلامی در حال حاضر این است که در برابر اقدامات ددمنشانه آمریکا و  صهیونیست به مقاومت خود ادامه دهند و در این مسیر ایستادگی نمایند.

 حضور: اتحاد مسلمانان در این مسیر چه منافعی برای مسلمانان در بردارد و این امر چگونه محقق می شود؟

 دکتر قانصوه: مسلمانان می توانند به کمک فرهنگ خود اتحادشان را حفظ کنند. در حقیقت اتحاد به منزله قدرت است. همانطور که امام خمینی در آغاز انقلاب اسلامی شعار حفظ اتحاد را سرلوحه خود قرار دادند و بر این اساس شعر حیاتی یا ایها المسلمون اتحدوا اتحدوا، رواج پیدا کرد.

 حضور: ظاهراً مسلمانان نسبت به حل مشکلات خود و مقاومت در برابر ابرقدرتها خصوصاً آمریکا ضعیف عمل می کنند. نظر شما چیست؟

دکتر قانصوه: ضعف مسلمانان ریشه در عوامل مختلفی دارد. ضعف آنان به اختلاف مسلمانان در دوره پس از وفات پیامبر اکرم(ص) و روی کار آمدن امویان و عباسیان باز می گردد. عدم تمسک آنها به تمدن اسلام پیامبر اکرم و عدم تعهد به اهل بیت(ع) باعث ناتوانی آنان شد. این قهرورزی از سوی حکام عباسی و بعدها فرانسویان و آمریکا و صهیونیست بر اختلاف میان مسلمانان دامن زد. ما با حفظ وحدت و برقراری ارتباط اسلامی می توانیم بر اوضاع نابسامان فعلی تسلط یابیم.

 حضور: فکر می کنید وظیفه نویسندگان و متفکران جهان اسلام در شرایط فعلی چیست؟

دکتر قانصوه: نویسندگان، اندیشه مندان، فرهیختگان و هرکسی که در این مسیر گام برمی دارد باید تلاش کند تا با فعالیتهای خود، ملت و کشورش را همگام با همه مسلمانان به سوی پیشرفت و ترقی سوق دهد.

 حضور: در مقابله با تبلیغات منفی رسانه ای غرب، ما چگونه می توانیم چهره نورانی اسلام را به جهان معرفی کنیم؟

دکتر قانصوه: ما باید به عنوان جنبشهای اسلامی حملات تبلیغاتی غرب را جدی گرفته و با کمک یکدیگر و دست به دست هم تهمت هایی را که به ما وارد کردند به خودشان بازگردانیم و در عین حال عملکردهای خود را در مسیر اسلامی صحیح قرار دهیم.

 حضور: امام خمینی اعتقاد داشتند روز قدس روز همه مستضعفان و مسلمانان و آزادیخواهان جهان است. شما چه برداشتی از این سخن دارید؟

دکتر قانصوه: به نظر بنده روز قدس همانطور که امام فرمودند روز مقابله مستضعفان علیه مستکبران است. ما مسلمانان باید با برقراری اتحاد میان یکدیگر و همکاری با تمامی مستضعفان و آزادیخواهان دنیا، هر چه بیشتر ضد حملات دشمنان اسلام قیام کرده و از حق ملت فلسطین و در واقع از حقوق همه مستضعفان عالم دفاع کنیم.

 حضور: امام خمینی آمریکا را دشمن همه مسلمانان و محرومان می دانستند. در این مورد نظر خود را بیان فرمایید.

دکتر قانصوه: در این خصوص می توان گفت دشمن از ضعیف نمی ترسد ولی از قوی می ترسد ولی در عین حال از ضعیفی که ترس نداشته باشد دوری می کند. به استعمار در آمدن دولتهای اسلامی توسط ابرقدرتها نتیجه افکار ضعیف و ترس مسلمانان بوده است. وقتی ما ترس خود را کنار بگذاریم، مثل ایران که هرچند استعمارگران این کشور را تهدید به حمله کردند ولی این تهدید فقط تهدید زبانی بود چرا که ایران با غلبه بر ترس و ایستادگی دولتی قدرتمند و باشکوه شد.

 حضور: امروز که امام خمینی در میان ما نیست راه ایشان را چگونه می توان ادامه داد؟

دکتر قانصوه: هر ستاره ای دارای نور و تشعشعاتی است. امام نیز همانند ستاره ای درخشان از این تشعشعات برخوردار بود و این نورانیت ها همان افکار والای ایشان است. از مهمترین این افکار  می توان به برقراری عدالت، مساوات و بها دادن به مستضعفان و محرومان و محقق ساختن کلمه «لااله الا الله محمد رسول الله» اشاره کرد که برای ما امید و اهدافی جاودانه است. 

در واقع هر عملی که انسان انجام می دهد دارای دو پیامد کنونی و آتی است. همانگونه که سخنان و اعمال امام بر نسل زمان خوشان تأثیر گذاشت در نسل کنونی (نسل 30 سال پس از پیروزی انقلاب) هم تأثیر گذاشته است. همانگونه که می بینیم نسل کنونی انقلاب نیز علیه دشمنان به مقاومت خود ادامه می دهد و خواهد داد تا زمانی که این انقلاب ان شاء الله  به انقلاب حضرت مهدی(عج) متصل گردد.

 

 

منبع: حضور، ش 70، ص 157.

. انتهای پیام /*