حضرت امام خمینی(س) اگرچه بنابه فرمایش خودشان معتقد به فقه سنتی و اجتهاد جواهری بودند و اجتهاد بر همان سبک را صحیح می دانستند، اما به طور جدّ باور داشتند که زمان و مکان دو عنصر تعیین کننده در اجتهادند که این خود باعث پویایی فقه اسلام می باشد. این موضوع در موارد متعدد مورد اشاره و سفارش آن بزرگوار قرار گرفته است که یک نمونه آن پیام مورخه 17/2/1368 به شورای مدیریت حوزه علمیه است که ذیلا عرضه می گردد.

 

بسم اللَّه الرحمن الرحیم‏

شوراى مدیریت حوزه علمیه قم- دامت افاضاته‏

با سلام و دعا براى شما عزیزان، زحمات شما عزیزان چیزى نیست که بر کسى پوشیده باشد. ان شاء اللَّه با کمک همه دست‏اندرکاران امور حوزه موفق شوید پاسخگوى سؤالات جهان اسلام شوید.

این مسأله نباید فراموش شود که به هیچ وجه از ارکان محکم فقه و اصول رایج در حوزه‏ها نباید تخطى شود. البته در عین اینکه از اجتهاد «جواهرى» به صورتى محکم و استوار ترویج مى ‏شود، از محاسن روش هاى جدید و علوم مورد احتیاج حوزه ‏هاى اسلامى استفاده گردد.

بار دیگر به فرزندان خوب و انقلابى ‏ام سفارش مى‏ کنم که شوراى مدیریت حوزه علمیه قم مورد تأیید این جانب مى‏ باشند. سعى کنند تندروى نکنند که تندروى باعث شکست خودشان مى‏ گردد.

باید طلاب جوان اساتید محترم حوزه را که در خدمت انقلاب و اسلام و علوم اسلامى مى ‏باشند یارى کنند تا آنان بتوانند به هدف هاى مهم تعلیم و تربیت برسند. شوراى مدیریت و اساتید عزیز هم توجه داشته باشند که بدون طلاب انقلابى به هیچ یک از خواسته‏ هاى مشروع خود نخواهند رسید. طلاب انقلابى و مبارز، پیشتازان انقلاب اصیل اسلامى‏مان مى‏باشند. چهره گلگون و روشن فیضیه‏ هاى ایران در جهان اسلام مرهون زندان ها و شکنجه‏ هاى این عزیزان است.

این مسأله باید در نظر گرفته شود که شوراى مدیریت حوزه علمیه قم از خدا مى‏ خواهند کارى کنند که طلاب عزیز در فراگیرى علم و دانش با مشکلات روبه نشوند. اگر در بعضى جهات بدین نتیجه نمى‏ر سند، لابد در حد توانشان نیست. شعار همیشه از آن کسانى است که وارد گود اجرا نیستند.

از خداوند متعال توفیق سرداران و سربازان علوم اسلامى را خواستارم. و السلام علیکم و رحمة اللَّه و برکاته.

17/ 2/ 68

روح اللَّه الموسوی الخمینى‏

(صحیفه امام، ج‏21، ص: 380 و 381)

. انتهای پیام /*