پرتال امام خمینی(س): نسبت رشد سیاسی و آگاهی عمومی مردم ایران در ماه‌های منتهی به پیروزی انقلاب به اوج رسیده بود. عوامل متعددی در این آگاهی دخالت داشتند که به زعم نگارنده، تنویر افکار عمومی در این دوران از سوی امام، و برملا شدن تدریجی ماهیت ضد‌ مردمی رژیمِ اسلام‌ستیز، وابسته و فاسد از عوامل مهم این آگاهی عمومی بشمار می‌رود. دایره این گستردگیِ آگاهی، همه شوون جامعه و تقریبا همه طبقات، بویژه قشر متوسط که نقش تعیین کننده‌ای در مبارزات داشت، را در بر می‌گرفت.
آنچه که در سلسله یادداشت‌ها با عنوان برگی از صحیفه رشادت‌های مردمی مورد توجه قرار می‌گیرد، بازخوانی منتخبی از شجاعت‌های مردمی در عبور از دیوار رژیم و ساده‌نویسی آن برای آشنایی جوانان است که بخش سوم آن از نظر می‌گذرد:


دولت آشتی ملی!
از زمامی که جعفر شریف‌امامی از پنجم شهریور به‌دستور همایونی مامور تشکیل کابینه شد، و تا ۱۴ آبان که توسط مردم مجبور به استعفا شد، هفتاد روز سپری شد. عمده‌ترین مشکل درشروع دوره نخست‌وزیری شریف‌امامی که خود را دولت «آشتی ملی» معرفی کرد، رفع اعتراضات معلمان بود که با تعیین سه وزیر فرهنگ، هرگز نتوانست خواسته معلمان را برآورده کند! صرف‌نظر از مشکلات سیاست خارجی، شریف‌امامی ماموریت داشت تا به جبران اشتباهات دولت‌های قبلی بپردازد و رضایت عامه را کسب کند. او برای کسب رضایت عامه! شاه را متقاعد کرد تا امتیازاتی به مردم بدهد؛ تا به نوعی مشارکت مردم را در حکومت بیشتر کند. او برای جلب رضایت مردم چند استاندار را برکنار کرد؛ به مطبوعات آزادی نسبی داد؛ تقویم شاهنشاهی را به هجری شمسی تغییر داد؛ رئیس ساواک را برکنار، حزب رستاخیز را منحل و برخی مراکز فساد را تعطیل کرد!


تاکتیک تطمیع و مهره به‌ مهره شاه
معدل این تلاش‌ها چیزی جزء تغییر مسیر انقلاب مردم ایران از امور سیاسی به امور رفاهی نبود؛ او در همان آغاز با تظاهرات سراسری مردم بخصوص در شهرهای تهران، قم، تبریز، شیراز و مشهد مواجه بود موضع‌گیری‌های امام خمینی در این دوران ترفند و تاکتیک شریف‌امامی را برای تطمیع کارمندان نقش برآب و بی اثر کرد. ...در این موقع حساسِ تاریخ ایران، شاه دست به توطئه خطرناکی زد. ‌تبدیل مهره‌ای به مهره دیگر توطئه اغفال ملت و شکست نهضت اسلامی است... ‌در محیطی که حکومت، آشتی ملی را اعلام کرده‌اند، توپ‌ها و تانک‌ها و مسلسل‌ها مشغول سرکوبی مردم است...( صحیفه امام، ج‏۳، ص۴۴۹)


میهن در خطر است! کمک کنید!
شریف‌امامی که با شعار «میهن در خطر است، مردم به‌پا خیزید» اقدامات نمایشی خود را آغاز کرد. بزودی فهمید که تاکتیک «کسب رضایت عامه» جوابگو نیست و روز‌بروز اعتراضات علیه سمبل«آشتی» و «تفاهم» رژیم! علنی‌تر می‌شود؛ تظاهرات یک میلیون نفری در ۱۷ شهریور کشور را فلج و باعث کمبود برق، سوخت و تعطیلی کارخانه‌های بزرگ شد. شریف‌امامی با برقراری حکومت نظامی در تهران و شهرهای دیگر ماهیت ضد مردمی خود را به نمایش گذاشت؛ و در ادامه دست به کشتار مردم در میدان ژاله زد و جنایت ۱۷ شهریور را رقم زد. نخست‌وزیری که به زعم رژیم بنا بود گرفتاری‌های مردم، اصناف، دانشگاه‌ها، مطبوعات و معلمان را حل کند و بر شعائر دینی تعظیم کند!! دستش به مانند اسلافش به خون مردم آلوده شد؛ و واقعه «جمعه سیاه» را خلق کرد.


همه اتفاقات بدست مردم رقم می خورد
اقدامات بعدی شریف‌امامی نیز در جهت تضعیف اراده انقلابیون بود. او بدنبال خرید زمان بود و با آزادی آیت‌الله قمی تا حدودی توانست نظر برخی روحانیون را جلب کند؛ اما در ادامه با سخنرانی‌های مذهبی روحانیون مبارز و اتفاقات بعدی از جمله چهلم شهدای ۱۷ شهریور که از سوی امام خمینی تعطیل و عزای عمومی اعلام شد، شرایط برای او وخیم‌تر شد. در ایامی که همه اتفاقات در کشور با اراده مردم رقم می‌خورد؛ در چهلم شهدای ۱۷ شهریور مراسم عزاداری به تظاهرات شدید تبدیل شد؛ شریف‌امامی در روزهای پایانی زمامداری خود و در تظاهرات عظیم دانش‌آموزان و دانشجویان، مرتکب جنایت سخت‌تری شد وکارنامه سیاه ۷۰ روزه او بسته شد.


مراقب دائمی مردم، امان را از رژیم گرفت
پایمردی مردم ایران تمامی حیله‌گری‌های رژیم شاه و دولت شریف‌امامی که برای کسب رضایت عامه!!! بر مسند قدرت قرار گرفت، را نقش بر‌آب کرد. موضع‌گیری‌های امام خمینی در مرحله به مرحله و همراه با تغییر تاکتیک رژیم و جابجایی مهره‌ها، بر آگاهی مردم می‌افزود. امام پس از ورود شریف‌امامی در پیامی ضمن محکوم کردن توطئه جدید شاه با روی کار آوردن شریف‌امامی هرگونه سازش و آشتی را رد کردند. (روزنگار زندگی امام ، ص۱۹۷) عادت امام این بود که امان، زمان و توان را در هر مقطعی از دشمن می‌گرفت. «همه این تشبثاتی که ایشان کرده است، مثل«دولت آشتی» پیش آوردن... بعد هم در حکومت نظامی‌شان شکست خوردند. حکومت نظامی! حالا خودشان ماندند و اعلامیه‌هاشان! ... اراده ملت بر توپ و مسلسل پیشی دارد.(صحیفه امام، ج۴، ص۲۸۳) علاوه بر موضع‌گیری‌های به‌‌موقع امام عملکرد دولت آشتی ملی سقوط رژیم را تسهیل کرد؛ قدرت و مدیریت امام و انعطلاف‌ناپذیری ایشان هر عنصر سیاسی بی‌طرفی را قانع کرده بود که شاه ماندنی نیست. شاه با آگاهی به این مراتب به اعمال جنون‌آمیز دست‌ می‌زد که بیشتر به انتقامجویی شباهت داشت. اما رهنمودها، پیام‌ها، موضع‌گیری‌های امام در تمامی امور و پشت سر هم تاکتیک عملی و اثر‌گذار امام بود. نهضت اسلامی به اوج خودش رسیده و مرتبه شکوفایی را طی می‌کرد. شاه انواع تشبثات را می‌کند و کرده است. یک سنخ تشبثات او این بود که یک دولتی پیش آورد یک دولت آشتی و دولت آشتی همان بود که از زمان انعقادش تا حالا هزارها از جوان‌های ما را کشتند و به خاک و خون کشیدند.(همان،ج۴،ص۲۸۲) تبدیل مهره به مهره‌ای که از اول با اسلحه فریب و ریاکاری وارد میدان شده است به امر شاه، توطئه اغفال ملت و شکستن نهضت اسلامی است، و به هدر دادن خون جوانان عزیز اسلام...(همان،ج۳،ص۴۴۹)


شاهکارساواک و عبور مردم ازسد دولت شریف امامی
درج مقاله توهین‌آمیز علیه امام در روزنامه اطلاعات، کشتار مرد تبریز در چهلم شهدای قم، چهلم شهدای تبریز در یزد، قم، مشهد و تهران، فاجعه تلخ و دردناک سینما رکس آبادان از شاهکارهای بعدی ساواک بود. در این دوران صدای اعتراضات بلند‌تر و معجزه تکبیر اثرگذارتر می‌شد. اثرات روح‌بخش تکبیر در آن سال موجب تقویت انقلاب و انقلابیون شد زیرا در دوران حکومت نظامی که به دقت و مراقبت بیشتری نیاز بود، شب‌ها بانگ تکبیر از پشت بام خانه‌های تهران بلند می‌شد. بانگ تکبیر بقدری روحیه ارتش را پایین آورد که اعلام می‌شد که این صداها از نوار پخش می‌شود! ابتکار تکبیر که از خود مردم انقلابی بود. از تهران شروع و بتدریج شهرستان‌ها ابتکار عمل را از دست دولت نظامی گرفت.
آنچه مهم است این است که نقش دولت شریف‌امامی در رویارویی با روند انقلاب اسلامی را نباید نادیده گرفت. عبور مردم از سد دولت شریف امامی که برای مقابله با بحران‌های ناشی از تب و تاب انقلابی مردم ایران شکل گرفت به انفکاک سیاسی بیش از پیش بین رژیم شاه و جامعه انجامید و حکومت پهلوی را با بحران‌های جدی‌تری مواجه کرد. شخصیت بی‌ثبات شریف‌امامی به‌همراه سیاست‌های ناپایدار و ناکارآمد او به گسستگی درونی و همگرایی انقلابیون منجر گردید.

. انتهای پیام /*