به گزارش پرتال امام خمینی(س) قائم‌مقامی در گفت‌وگو با ایبنا، اظهار کرد: حرمت شطرنج در کشورمان دوران کوتاهی داشت. ایران به عنوان زادگاه شطرنج، این ورزش را به جهان معرفی کرد و بسیاری از ادیبان و شعرای پارسی‌گوی مانند مولوی هم به این بازی می‌پرداختند. حتی در برخی روایات اسلامی هم آمده که شطرنج بین مسلمانان در ادوار مختلف جایگاه ویژه‌ای داشته است.

نخستین استاد بزرگ شطرنج ایران با اشاره به بینش روشن و جامع حضرت امام خمینی(س) در صدور فتوای شرعی بودن این ورزش، اضافه کرد: علتی که برخی فقها برای حرمت شطرنج به آن استناد می‌کردند، وجهه شرط‌‌بندی در این بازی بود اما حضرت امام(س) بر این باور بودند که برد و باخت و شرط‌بندی در هر ورزشی ممکن است اتفاق بیفتد و با اتکا به چنین فرضیه‌ای نمی‌توان بازی شطرنج را حرام و معصیت دانست.

وی افزود: در واقع، شطرنج رشته‌ای است که مقوله شانس در آن نقش بسیار کمرنگی دارد و استعداد و مهارت شطرنجبازان حرف اول را در این ورزش می‌زند. به این ترتیب، برد و باخت در این بازی نسبت به سایر ورزش‌ها کمتر بر مبنای شانس بنا شده است. حضرت امام خمینی(س) هنگام صدور فتوای تاریخی خود که نجات‌بخش این ورزش در کشورمان بود، فرمودند که بازی با شطرنج در صورتی که از آلت قمار بودن به کلی خارج شود، جایز است و تنها در صورتی می‌توان حرمت آن را صحیح دانست که ابزار قمار باشد و این تنها مختص بازی شطرنج نیست. (صحیفه امام، ج‏21، ص: 129 و 151)

 قائم‌مقامی با تاکید بر این‌که شطرنج به عنوان یک بازی سازنده تاثیر عمیقی بر شخصیت افراد می‌گذارد، تشریح کرد: تفکر از بزرگترین عبادات است و شطرنج باعث تقویت فکر و پرورش ذهن خلاقه انسان می‌شود و حتی این ورزش می‌تواند موجبات خودشناسی و خداشناسی را در ضمیر انسان فراهم کند. امام خمینی(س) با بینشی روشن برپایه مطالعات گسترده، این ورزش ریشه‌دار را بین نوجوانان و جوانان ایران دوباره زنده کردند.

 نفر سوم بازی‌های آسیایی دوحه (سال 2006)، شطرنج‌بازان و علاقه‌مندان به این بازی را افرادی موفق و پرتلاش عنوان کرد و افزود: بسیاری از شطرنج‌بازان کشورمان برترین‌های کنکور سراسری کشورند و تعدادی از آن‌ها هم جذب دانشگاه‌ها و مراکز عالی آموزشی مطرح در خارج کشور شده‌اند که اکنون هم در گروه استادان برجسته شطرنج ایران قرار دارند. در واقع، باید شطرنج‌بازان را قشری متفکر و ارزشمند دانست.

 رکورددار مسابقات سیمولتانه (انجام بازی همزمان شطرنج یک نفر با چندین نفر) درباره جنبه علمی و آموزشی این ورزش توضیح داد: به یقین شطرنج علمی‌ترین ورزش دنیا است و منابع فراوانی از جمله چند میلیون جلد کتاب و نسخ خطی درباره این بازی وجود دارد و هر سال هم چند هزار جلد کتاب مرجع با موضوع این بازی در جهان منتشر می‌شود. علاوه بر این، مراجع و منابع گسترده‌ای در اینترنت هم برای علاقه‌مندان شطرنج به چشم می‌خورد. در کشورمان هم پس از فتوای امام خمینی(س) و لغو حرمت این ورزش، کتاب‌های متنوعی با محور شطرنج ترجمه و تالیف شدند.

 احسان قائم‌مقامی متولد بیستم مرداد 1360 و نخستین استاد بزرگ شطرنج کشورمان است که سال 2001 میلادی به این افتخار دست یافت. وی در یک دوره مسابقه که سال 1387 بین او و آناتولی کارپف (استاد بزرگ شطرنج روسیه) در تهران برگزار شد، این شطرنج‌باز نام‌دار روسیه را شکست داد. قائم‌مقامی امشب (سه شنبه 14 خردادماه) برای شرکت در مسابقات جهانی شطرنج روسیه راهی این کشور می‌شود.

. انتهای پیام /*