به گزارش پرتال امام خمینی به نقل از فارس، سومین مراسم پیشاتحصیلی حوزه علمیه امام رضا (ع) 25 شهریور با حضور حجت‌الاسلام بهاءالدین قهرمانی‌نژاد، استاد حوزه و دانشگاه، علیرضا طالب‌پور، رییس مؤسسه تبیان، احمدرضا معتمدی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و جمعی از طلاب این حوزه برگزار شد.

*لزوم مطالعه تاریخ به فطرت انسان‌ها باز می‌گردد/ خروجی کتب انبیا قصص عبرت‌آموز است

حجت‌الاسلام بهاءالدین قهرمانی‌نژاد طی سخنرانی درباره «ضرورت مطالعه تاریخ» توضیح داد: لزوم مطالعه تاریخ در فطرت انسان‌ها نهفته است همه علاقه‌مند هستند که درباره گذشتگانشان بدانند مخصوصاً اگر این گذشته از اصلی‌ترین منبع علوم انسانی و وحیانی یعنی قرآن کریم برگرفته باشد.

حجت‌الاسلام قهرمانی‌نژاد با اشاره به کتب انبیا الهی چون زبور، انجیل، تورات و قرآن کریم که زیربنای ارتباط انسان با خداوند هستند، گفت: خروجی همه این کتب قصصی است که در قرآن کریم بارها از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است بنابراین مطالعه تاریخ تا این اندازه مهم است که بدانیم چرا در قرآن از ماجرای هفت قوم عاد، ثمود، نوح، ابراهیم(ع)، موسی(ع) و ... مکرراً یاد شده است.

وی با تأکید بر اینکه اگر می‌توانستیم مباحث دینی را با یک سبک و روش وحیانی و داستانی بیان کنیم علاقه‌مندان به دین و تاریخ نیز افزایش پیدا می‌کرد، یادآور شد: با مطالعه تاریخ دوران امام صادق(ع) از حدود سال 25 ه.ق تا 148 یعنی دوران درگیری بنی امیه و بنی عباس یک مرکز علمی غیررسمی توسط شاگردان ایشان دایر شد که به تبلیغ و ترویج دین برای درک محضر اندیشه‌های امام(ع) می‌پرداخت، از جمله افرادی که در این دوره علم آموختند، جابر بن حیان بود.

*کسب علم تاریخ اسلام توانایی حکم دهی و اندیشه ورزی را افزایش می‌دهد

وی در ادامه توضیح داد: در قرآن کریم عمده آیات به مباحث تاریخی باز می‌گردد بیشتر آیات‌الاحکام مبنای تاریخی دارد و به قدری این مسأله مهم است که وقتی کتب ائمه(ع) و سیره را مطالعه کنیم درمی‌یابیم که اغلب مباحث مبنای تاریخی دارد و این در بدست آوردن حکم به ما توانایی کافی می‌دهد.

وی با بیان اینکه همه قبول داریم یکی از نواقص ما ارتباط کم با قرآن کریم است ، افزود: قرآن مبنا را در بیان قضایا تاریخ قرار دانسته،‌ تاریخ اسلام با فقه، علم رجال، لغت و خیلی مسایل دیگر مستقیماً دخالت دارد خروجی‌های مباحث کلامی و اخلاقی ما زیرمجموعه‌اش تاریخ است ،قرآن کریم تأکید دارد که «سیرو فی الارض» معنای این سیر ظاهری نیست بلکه در آثار گذشتگان است.

*نگرش تاریخی و همه جانبه امام خمینی(س)

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به امام راحل و تأکید ایشان بر مباحث تاریخی گفت: سیدجمال‌الدین اسدآبادی تأکید داشت که باید قیام و تحول را از سطح بالای جامعه آغاز کرد درصورتی که امام می‌گفتند باید طبقات پایین و مردم را با خود همراه کرد ایشان به خوبی با تاریخ آشنایی داشتند و سیره زندگی ائمه(ع) را مطالعه کرده بودند بالاخص اینکه امام رضا(ع) در همین زمینه مباحثی بیان کرده و درباره حضورشان در مرو نیز به همراهی مردم تأکید داشتند.

منابع مرتبط:

تاریخ معاصر ایران از دیدگاه امام خمینی

روزنگار زندگی و تاریخ سیاسی - اجتماعی امام خمینی (س)

نقش امام خمینی در تاریخ عرفان از نگاهی دیگر

 تاریخ صدر اسلام در پیشدید امام (قدس سره)

روزنگار زندگی و تاریخ سیاسی - اجتماعی امام خمینی (س)

. انتهای پیام /*