مسئله موسیقی در کشور ما همواره از حوزه‌های پر بحث محافل فرهنگی بوده که طی 34 سالی که از انقلاب اسلامی می‌گذرد با سلایق و برخورد‌های متفاوتی رو به رو شده است. مبحثی که از نظر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی‌(س) همواره روشن بوده است. علاوه بر استفتائات متعددی که از ایشان در این زمینه شده، در نامه‌هایی نیز به این مساله پرداخته شده است. از جمله این نامه ها، نامه امام به حجت الاسلام و المسلمین محمدحسن قدیری در دوم مهر 1367 است که در آن، امام از خرید و فروش آلات موسیقی برای مقصد حلال دفاع کرده‌اند.

به گزارش پرتال امام خمینی، جماران در گفتگو با سید عبدالله حسینی، رئیس مرکز اسلامی و کاردار سابق ایران در آفریقای جنوبی که فعالیت های فرهنگی متعددی بخصص در حوزه موسیقی را در کارنامه خود دارد، این موضوع را محور بحث قرار داده است.

حسینی در این گفتگو به ذکر چند خاطره در مورد نظرات امام در مورد موسیقی پرداخته است:

* دختر حضرت امام، دکتر زهرا مصطفوی که من همکار و مشاورشان در اتحادیه سازمان های غیر دولتی حامی ملت فلسطین هستم، گاهی اوقات خاطرات زیبایی را از امام نقل می کنند که یکی از آن ها درباره همین مسئله آلات موسیقی بود. ایشان گفتند که همسر ایشان آقای دکتر بروجردی در آن زمان معاون وزیر ارشاد بودند و تعریف می کردند که عده از افراد سرشناسی که در پیش از انقلاب اسلامی در ارکستر ملی ایران نوازندگی می کردند، در وزارت ارشاد سرگردان هستند و پرسه می زنند و هیچ کاری هم نمی توانستند بکنند و یک حالت افسرده ای را پیدا کرده بودند بعد که از آن ها علت این سرگردانی سوال شد گفتند که ما در زمان شاه در ارکستر بودیم و نوازندگی می کردیم و برای خودمان آوازه ای داشتیم اما الان که موسیقی حرام شده ما هم قابلیت های خودمان را از دست دادیم. خانوم مصطفوی می گفتند که من خیلی دلم سوخت و شب در محضر امام بودم و این ماجرا را برایشان تعریف کردم و گفتم که چنین اتفاقی افتاده برای این نوازندگان که امام بسیار ناراحت شد و گفت چرا باید چنین اتفاقی بیافتد؟ این ها بیایند برای  انقلاب بزنند، برای جمهوری اسلامی و با امکاناتی که در دست دارند برای نظام بزنند؛ چه اشکالی دارد؟ بعد خانوم مصطفوی تعریف می کردند که من فردا این دوستان نوازنده را پیدا کردم و گفتم که امام گفته شما باید بزنید و وقتی که این خبر را به آن ها دادم مثل پرنده ای که از قفس آزاد شده بود این دوستان خوشحالی کردند و بعد هم زمینه ی این را فراهم کردیم که در پیش امام در حسینه جماران این دوستان اجرا کنند و بعد از آن بود که این تابو شکست. وقتی ما چنین رهبری روشنی داریم که به داماد خود می گوید که از اعضای ارکستر ملی زمان شاه حمایت کند که به کارشان ادامه دهند الان چرا از چنین فرصت هایی استفاده نکنیم؟

* آقای بشارتی نقل می کردند و می گفتند که من یک بار رفتم خدمت حضرت امام که ایشان را ملاقات کنم وقتی که وارد حیات شدم دیدیم که رادیوی ترانزیستوری در دست امام بود گوششان را نزدیک رادیو کرده بودند و داشتند سرود شهید مطهری را گوش می کردند طوری که وقتی من خواستم صحبت کنم امام با بالا بردن دستش اشاره کرد که الان صحبت نکنم تا آن سرود را گوش کند. خوب شما ببینید در سرود آقای مطهری چه سازی هست که دیگر استفاده نشده!

* خاطره سوم هم در مورد نقل قولی است از حاج احمد آقا که می گفتند ما نشسته بودم با آقای موسوی اردبیلی، مقام معظم رهبری، آقای هاشمی رفسنجانی و میرحسین موسوی و ناهار می خوردیم که بعد آقای هاشمی پیشنهاد کرد چون همه جمع هستیم از حضرت امام هم بخواهیم که به ما ملحق شود که بعد حاج احمد آقا سریع از امام درخواست می کند و امام هم با خوشحالی قبول کردند و به جمع ملحق شدند. بعد حاج احمد آقا تعریف می کرد در همان زمان که نشسته بودیم تلویزیون ناگهان یک موسیقی بسیار شاد پخش کرد طوری که اعتراض آقای موسوی اردبیلی در آمد و با یه حالت اعتراض به امام بالحنی که انگار می خواستند «مچ گیری» کنند گفتند که آقا شما همین را هم دیگر حلال می دانید؟ که یعنی شما از این ها حمایت می کنید و این ها هم دیگر همه جور موسیقی را پخش می کنند. بعد امام فرمودند که بله همین را هم حلال می دانم و بعد آقای اردبیلی گفتند شما همین موسیقی را قبل از انقلاب حرام نمی دانستید؟ امام فرمودند که چرا من همین آهنگ را قبل از انقلاب حرام می دانستم اما آقای اردبیلی این مهم است که کی  و کجا و با چه هدفی پخش می شود. این موسیقی از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش می شود و اگر همین الان همین آهنگ از تلویزیون عربستان پخش شود حرام است!

منابع مرتبط:

سند تاریخی ( استفتاء از محضر امام خمینی درباره موسیقی)

پاسخ استفتاء دربارۀ بازى شطرنج و خرید و فروش آلات موسیقى - سند

نامه به آقاى محمدحسن قدیرى (حکم بازى با شطرنج و معاملۀ آلات موسیقى) - سند

بحثی درباره موسیقی - مقاله

. انتهای پیام /*