سرمایه اجتماعی در اندیشه و عمل امام خمینی(س)، نویسنده: سیده فاطمه فقیه خلجانی، ناشر: چاپ و نشر عروج (وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س))، چاپ اول: 1392.

به گزارش پرتال امام خمینی(س)، این کتاب دارای مقدمه ­ای از ناشر و مقدمه­ ای از مؤلف می ­باشد و مشتمل بر چهار فصل است. فصل اول به چارچوب مفهومی سرمایة اجتماعی می­ پردازد و به تحلیل مباحثی چون تعریف سرمایه اجتماعی، پیشینه مفهوم سرمایه اجتماعی در دیدگاه­های کلاسیک، و دیدگاه­های معاصر و تعاریف و نظریات سرمایه اجتماعی همچون نظریه بررسی انتقادی، نظریه سرمایه اجتماعی پیر بوردیو، جیمز کلمن، رابرت پاتنام و فرانسیس فوکویاما می ­پردازد. و در جمع ­بندی با تعریف نظری مفاهیمی چون سرمایه اجتماعی، بعد شناختی(ذهنی)، بعد ساختاری(عینی)، باورها و ارزش­ها، اعتماد، ارتباطات اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت، شبکهها، نمادها و پیوندهای غیررسمی و مردمی، فصل را به پایان می رساند.

فصل دوم در خصوص مبانی فکری و نظری اندیشه امام خمینی(س) می ­باشد، که در آن به نگرش امام به هستی و انسان و فرد و جامعه پرداخته است.

فصل سوم، درباره ظرفیت­ های سرمایه اجتماعی در اندیشه و عمل امام خمینی(س) است. در این فصل به ابعاد ذهنی و شناختی، بعد ساختاری و عینی پرداخته است.

فصل چهارم به بحث از عناصر و ویژگی­های سرمایه­ ساز رهبری امام خمینی می­ پردازد.

در این فصل به ویژگی­ هایی چون: خدامحوری، صداقت و شفافیت، مرجعیت، اقتدار و مقبولیت، رهبری بی­واسطه و فراگیر، مردم ­گرایی و اعتماد به مردم، آگاهی و شناخت از مردم، ایجاد روح امید، خودباوری و اعتماد به نفس، شرح صدر، ثبات قدم و اعتقاد راسخ به هدف، آگاهی ­بخشی به مردم، زبان و صراحت لهجه اشاره می ­کند و در پایان به نتیجه­ گیری از مباحث می ­پردازد.

مؤلف در توضیح سرمایه اجتماعی می­ نویسد: سرمایه اجتماعی از مفاهیمی است که به تازگی به حوزه علوم اجتماعی وارد و در زمرة مباحث کانونی قرار گرفته است چون امروزه اهمیت سرمایه اجتماعی در کنار سرمایه­ های مادی و فیزیکی بیش از پیش آشکار گشته است. در یک معنای کلی سرمایه اجتماعی ثروت و دارایی نهفته­ ای است که در روابط اجتماعی میان کنش گران جامعه وجود دارد و با توجه به مفاهیم مندرج در سرمایه اجتماعی می­ توان آن را مفهومی قدیمی در یک قالب جدید دانست و در نتیجه امکان پی­گیری ظرفیت ­های سرمایه اجتماعی در بسترهای فرهنگی، ارزشی و مذهبی جوامع نیز وجود دارد، یکی از این بسترها بررسی اندیشه متفکران مسلمان است. و به همین جهت در این پژوهش به بررسی سرمایه اجتماعی در اندیشه و عمل امام خمینی پرداخته می­ شود، اگرچه این اصطلاح در ادبیات امام خمینی به کار نرفته است، اما به نظر می­ رسد ایشان به مفهوم سرمایه اجتماعی و اهمیت آن واقف بوده و با بهره­ گیری از این سرمایه­ ها حرکت خود را آغاز و راه خود را پس از پیروزی انقلاب ادامه داده است.

نویسنده در ادامه به ضرورت بررسی اندیشه و عمل امام خمینی می ­پردازد و می ­نویسد: امام خمینی به عنوان یک رهبر مذهبی و مردمی، با هوش و درایت کم ­نظیر، بینش عمیق و شناخت دقیقی که از مسائل انسانی و اجتماعی و سیاسی داشتند توانستند به شایستگی از این سرمایه­ ها بهره بگیرند، چون یکی از بارزترین جلوه ­های به فعلیت درآمدن سرمایه اجتماعی ملت ایران را می­ توان انقلاب اسلامی مردم ایران دانست که به رهبری امام خمینی انجام گرفت و آمادگی شگرفی در مردم برای عمل جمعی پدید آورد. هم­ اکنون نیز اندیشه ایشان به منزلة یکی از پشتوانه­ های فکری و عملی نظام جمهوری اسلامی ایران و از پایه ­های تداوم آن محسوب می ­شود و در نتیجه بررسی اندیشه­ های ایشان باعث حفظ و زنده نگه داشتن اندیشه ­های ایشان می­ شود و به همین علت ضرورت این گونه تحقیقات در جهت شناخت اندیشه و عمل امام خمینی روشن می­ گردد.

. انتهای پیام /*