به گزارش پرتال امام خمینی(س)، آیت‌الله سیدمحمد موسوی بجنوردی پیرامون تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت خود را در دهه ۱۳۵۰ آغاز کرده بود و پذیرش دانشجو در این دانشگاه در سال ۱۳۵۷ به طور محدود شروع شد؛ اما با آغاز نهضت اسلامی مردم و پیروزی انقلاب اسلامی و رویدادهای پس از آن و نهایتاً "انقلاب فرهنگی"، این روند به کلی متوقف شد.

وی ادامه داد: دو سال پس از انقلاب فرهنگی ایران در اردیبهشت ۱۳۶۱ دانشگاه آزاد اسلامی تأسیس شد و برخی از رجال سیاسی ارشد جمهوری اسلامی عضو هیئت امنای آن شدند.

عضو سابق شورای عالی قضایی درباره زمینه تأسیس دانشگاه آزاد اظهار داشت: اوایل انقلاب که عضو شورای عالی قضایی و در رأس قوه قضاییه بودم، به خاطر دارم که شرایط ورود به دانشگاه برای جوانان علاقه‌مند به تحصیل به گونه‌ای بود که نیمی از شرکت‌کنندگان کنکور، از ادامه تحصیل در دانشگاه بازمی‌ماندند؛ چراکه ظرفیت پذیرش و فضای آموزشی دانشگاه‌های دولتی به اندازه‌ای نبود که پاسخگوی جمعیت عظیم علاقه‌مند به تحصیل باشد. این موضوع تبعات اجتماعی و حتی سیاسی بسیاری برای کشور به دنبال داشت.

آیت‌الله موسوی بجنوردی با اشاره به تهدید فعالیت برخی گروهک‌ها در آن زمان افزود: ما هم در شورای عالی قضایی به این یقین رسیده بودیم که یکی از عواملی که باعث می‌شد گروهک‌ها بتوانند جوان‌ها را جذب کنند، همین محرومیت از ورود به دانشگاه بود که با آن شرایط، عرصه مناسبی را برای جذب این پتانسیل جوان، پیش روی خود می‌دیدند. بدین ترتیب ضرورت گسترش محیط علمی کشور و تأسیس دانشگاهی فارغ از دانشگاه دولتی برای نشر علم و دانش در کشور، بیش از پیش احساس شد.

این مدرس حوزه و دانشگاه درباره مبدعین دانشگاه آزاد تصریح کرد: بنابراین تمام دلسوزان و نزدیکان درجه اول نظام به این فکر افتادند که دانشگاه دیگری تأسیس کنند که البته مبدعین اصلی این دانشگاه، که "دانشگاه آزاد اسلامی" نام گرفت، حاج احمد آقای خمینی، مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله موسوی اردبیلی، حضرت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و نخست وزیر وقت، آقای مهندس میرحسین موسوی بودند که در ادامه این افراد به عنوان افراد مورد تأیید حضرت امام خمینی(رس، هیئت امنای دانشگاه آزاد را تشکیل دادند.

عضو سابق شورای عالی قضایی ادامه داد: ایشان ابتدا فعالیت دانشگاه آزاد را با تأسیس یک شرکت مطرح کردند و اولین پولی که برای شکل‌گیری دانشگاه آزاد اسلامی اختصاص داده شد، حضرت امام خمینی‌(س) پرداخت کردند و بدین ترتیب اولین کسی که از دانشگاه آزاد حمایت کرد، حضرت امام خمینی بودند که با این کار مهر تأیید خود را پای این دانشگاه ثبت نمودند.

وی درباره گام‌های اولیه برای گسترش دانشگاه آزاد گفت: با توجه به شروع فعالیت دانشگاه آزاد، بنده به تمام جاهایی که پول‌های بلاصاحب، زمین‌های بلاصاحب و یا ساختمان‌هایی که مصادره شده بود را در اختیار داشتند بخشنامه و اعلام کردیم که در هر جایی که دانشگاه آزاد تأسیس شد، هم پول‌ها، هم ساختمان و هم زمین‌های بلاصاحب را در اختیارشان بگذارند.

موسوی بجنوردی افزود: اولین ساختمانی که به دانشگاه آزاد اختصاص دادیم در خیابان کاخ آن زمان و فلسطین فعلی بود که ساختمان مرکزی دانشگاه آزاد در همین محل تأسیس شد و آقای جاسبی و معاون‌شان آقای شکرریز در آنجا مستقر شدند؛ پس از مدت کوتاهی از فعالیت این دانشگاه، کاملا حس می‌شد که میزان جذب جوانان توسط گروهک‌ها کمتر شده، چراکه مخاطب هدف این گروهک‌ها بیشتر افراد بیکار و یا آنهایی که از درس خواندن در دانشگاه محروم می‌شدند، بود.

ایشان در ادامه اظهار داشت: خودم خدمت امام رفتم و این گزارش را ارائه دادم و گفتم که از "وقتی که دانشگاه آزاد تأسیس شده میزان جذب گروهک‌ها کمتر شده"، و اجازه خواستم که بتوانیم در مناطق و شهرهای دیگر پول‌ها و زمین و ساختمان‌هایی که مصادره و یا بلاصاحب بوده است را برای گسترش دانشگاه آزاد استفاده کنیم؛ و امام این اجازه را دادند

این مدرس حوزه و دانشگاه در تشریح نام این دانشگاه گفت: بدین ترتیب دانشگاه آزاد در مسیر توسعه و گسترش گام نهاد و با ساختمان‌هایی مدرن، اساتید مجرب و خروجی‌های خوب، دوشادوش دانشگاه‌‌های دولتی مشغول فعالیت شد. پسوند اسلامی نام دانشگاه آزاد اسلامی، می‌طلبید که متولیان آن افرادی باشند همه فقیه و اسلام‌شناس و سران انقلاب اسلامی و یاران نزدیک حضرت امام باشند، که نزدیک‌ترین آنها حاج احمد آقای خمینی عضو هیئت امنای دانشگاه بود. همچنین افراد صالحی را برای درس دادن انتخاب می‌کردند و رعایت موازین اسلامی چه در دختر و چه در پسر بسیار رعایت می‌شد و دانشگاه آزاد اسلامی کمک بزرگی در ارتقاء فرهنگ ایران کرد که یک فرهنگ مترقی و اسلامی شود.

وی با اشاره به جایگاه ویژه دانشگاه آزاد ادامه داد: من واقعا باید عرض کنم که بنیانگذاران دانشگاه آزاد اسلامی، خدمت بزرگی به فرهنگ ایرانی و همچنین فرهنگ اسلامی کردند که در رأس‌شان خود حضرت امام(س) بود که مشوق آنها بود و آن اجازات را به آنها می‌داد و اجازه استفاده از اموال بلاصاحب را برای توسعه دانشگاه آزاد می‌دادند. بدین ترتیب دانشگاه آزاد اسلامی بر پایه دینداری و علم بنیان گذاشته شد و نه تنها باعث یأس گروهک‌ها از جذب جوانان شد، بلکه اساسا دینداری را هم در کشور تقویت کرد و بدین جهت و از جهات دیگر تأسیس دانشگاه آزاد از افتخارات نظام بوده است.

بجنوردی برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی را در دانشگاه‌ها لازم و ضروری دانست و ادامه داد: کرسی‌های آزاداندیشی باید به صورت فراگیر در دانشگاه‌ها چه آزاد و چه دولتی برگزار شود و عقاید و اندیشه‌های مختلف در آن مطرح شود و در چارچوب علم و منطق به آنها پاسخ داده شود؛ برخی افراد ممکن است مغرضانه در این گردهمایی‌ها شرکت کنند که به نظر من نباید جایی در این کرسی‌ها داشته باشند، اما اکثر دانشجویان در پی جواب سؤالاتشان می‌گردند و مغرض نیستند و قصد خرابکاری هم ندارند؛ در اینجا افراد متخصص و باسواد باید به آنها جواب قانع کننده بدهند تا هم از ایشان رفع اشکال شود و همچنین مشکلات افرادی که چنین مسائلی را در دل دارند و نمی‌توانند مطرح کنند نیز برطرف شود.

ایشان درباره نظر امام خمینی(س) در این باره گفت: عقیده امام این بود که مردم را باید آزاد بگذاریم تا آزادانه بیندیشند، اما باید نظارت دقیقی هم صورت بگیرد تا مسائل پیش رو را بتوانیم پیش‌بینی کنیم و جواب متناسب با آن مسائل را به مردم ارائه دهیم، چراکه با زور و اجبار نمی‌توانیم افراد را به راه بیاوریم و باید با استفاده از دلیل و برهان و منطق مسائل را برای مردم باز و مطرح کنیم؛ قرآن هم در این زمینه می‌فرماید: «وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَن»، یعنی وقتی می‌خواهید با هم دیالوگ کنید، به نحو احسن این دیالوگ را برقرار کنید.

وی تأکید کرد: با محکوم کردن و خشونت، نتیجه عکس خواهیم گرفت. وقتی که ما سرمایه‌ای چون منطق و برهان داریم، نباید هراسی از رویارویی با جریان‌های انحرافی داشته باشیم و می‌توانیم از افرادی که بر اثر تبلیغات سوء به انحراف رفته‌اند دعوت کنیم که بیایند و حرفشان را بزنند و پاسخ منطقی بگیرند. کسی باید بترسد که در مسیرش منطق نداشته باشد که الحمدالله هم منطق داریم و هم توانش را داریم و نباید نگرانی داشته باشیم.

 منبع: ایلنا

. انتهای پیام /*