بنیاد پانزده خرداد، یکی از نهادهای خدماتی بود که در سال 1360ش متعاقب فرمان امام (س) برای رفع محرومیت و برطرف کردن مشکلات اقتصادی خانواده های شهدا، جانبازان و ایثارگران انقلاب اسلامی تشکیل شد. در واقع این بنیاد، مکمل بنیاد شهید انقلاب اسلامی بود و وظایفی چون تولید و توزیع کالا بین اقشار ایثارگر جامعه را برعهده داشت و در کنار آن به فعالیت هایی چون: ایجاد انجمن فرهنگی ـ ادبی پانزده خرداد، جمع آوری اسناد و مدارک قیام پانزده خرداد 1342، برگزاری بزرگداشت پانزده خرداد، تأسیس سد پانزده خرداد در قم، تأمین آب شرب شهر مقدس قم و ... مبادرت می ورزید.

بر اساس حکم امام، وظیفه ی بنیاد، رسیدگی به وضع مستضعفین و محرومین بود.

زمان: 15 خرداد 1361 / 12 شعبان 1402

موضوع: رسیدگی به خانواده شهدا و مستضعفان و اولویت دادن به مناطق محروم‏

مناسبت: تأسیس بنیاد 15 خرداد

مخاطب: هیأت مؤسس بنیاد 15 خرداد

بسم الله الرحمن الرحیم‏

این بنیاد پر برکت که در راه خدمت به خانواده ‏های محترم شهدای انقلاب، و مستضعفان جامعه است - مورد تأیید این جانب است- چنانچه متصدیان محترم آن، مورد وثوق و اطمینان می ‏باشند. ان شاء الله در این خدمت ارزنده اسلامی موفق باشند. و امید است دولت و ملت شریف از پشتیبانی این بنیاد دریغ ننمایند. و امید است بنیاد شریف برای روستاهای محروم و دورافتاده اولویت قائل شوند. خداوند تعالی توفیق خدمت همگان را برای رفاه قشر مظلوم عنایت فرماید.

15 خرداد 1361

روح الله الموسوی الخمینی‏

(صحیفه امام؛ ج ‏16، ص 295)

 این بنیاد، سپس از طرف دولت، به عنوان یکی از مؤسسات امور خیریه و عام المنفعه برحسب تصویب نامه ی شماره ی 35764 مورخه ی 14 / 7 / 1361 هیئت وزیران قرارگرفت و به این خاطر شرکت های متعلق به آن بنیاد از شمول مالیات کشوری معاف شد. یکی از عمده اقدامات این بنیاد، احداث سد پانزده خرداد در قم بود که برای رفع احتیاجات مردم شهرستان قم به آب شرب انجام گردید

یکی از اقدامات برجسته ی این بنیاد، تعیین جایزه برای قتل سلمان رشدی، نویسنده ی کتاب موهن «آیات شیطانی» بود که انعکاس گسترده ای در جهان داشت و باعث شد این نویسنده دور از انظار عموم زندگی نماید. این بنیاد، علاوه بر تهران، در اغلب نقاط کشور شعبه و دفتر دارد و به ارائه ی خدمات به اقشار محروم و ایثارگر می پردازد. بنیاد، در کنار فعالیت های عام المنفعه، چنانچه در بخش وظایف آن گفته شد،  اهتمام جدی به تدوین تاریخ قیام پانزده خرداد دارد و ده ها اثر در این زمینه منتشر کرده است. انتشار نشریه ی «طلایه» از دیگر اقدامات این بنیاد می باشد.

این بنیاد برای خدمت رسانی به قشرهای مستضعف و محروم جامعه 4600 باب مدرسه، خانه ی بهداشت، سد و... احداث کرده است. علاوه بر آن، به جمع آوری و حفظ کلیه ی آثار و شواهد تاریخی و خاطرات عینی از وقایع و حوادث پانزده خرداد 1342 پرداخته که به صورت مصاحبه، فیلم و عکس تدوین شده است. در کنار این فعالیت ها، بنیاد بیت امام خمینی (س) را در شهرستان خمین بازسازی کرده است. (مرکز اسناد انقلاب اسلامی) 

. انتهای پیام /*