آنچه در ادامه می خوانید گوشه ای از نقل قول ها و خاطرات شهیدان محمد علی رجایی و محمدجواد باهنر از زمان تصدی شان بر منصب ریاست جمهوری و نخست وزیری در سالهای 1359 و 1360 و توصیه های حضرت امام خمینی(س) به آنها در امور کشورداری است:


* * * چرا برای مردم توضیح نمی ‏دهند؟

در یکی از دیدارهایی که گزارشی دربارۀ ساختمان و توسعه مدارس کشور خدمت امام ارائه می‏ دادیم ایشان فرمودند: «چرا مسئولان امر آنچه را که انجام شده برای مردم توضیح نمی ‏دهند و چرا مردم نباید در جریان عملکردهای انقلاب در این یکی دو ساله باشند» می ‏فرمایند: «من از خود مسئولان گزارش های متعددی می ‏یابم که کارهایی انجام شده است اما در سطح عموم این مسائل برای مردم به روشنی گفته نمی ‏شود.»[1] (برداشت هایی از سیره امام خمینی، به کوشش غلامعلی رجایی ، ج1، ص 120 و 121)

* * *  توطئه ‏هایی پشت پرده است

در محضر امام شرفیاب که بودیم، جمله ‏ای را تأکید فرمودند که به مردم بگویید مردم بدانند توطئه ‏هایی پشت پرده دست در کار است برای آنکه بار دیگر روحانیت را از صحنه بیرون کنند. [2] (همان، ج4، ص 364)

* * *  چه اشکالی دارد طلّاب به سربازی بروند

در دیداری که با امام داشتیم از ایشان در مورد خدمت نظام وظیفه طلاب کسب اجازه کردیم. درگذشته به زحمت به عنوان اینکه طلاب از خدمت وظیفه معاف هستند احیاناً یک برگه معافیت موقتی به آنها داده می ‏‏شد. امام فرمودند: چه اشکالی دارد طلاب بتوانند دوره‏ های کوتاه مدت نظام وظیفه را ببینند و آماده باشند که هرگاه لازم شد در جبهه‏ ها و  ر مراکز نظامی همکاری و فعالیت داشته باشند [3]. ( همان، ج4، ص 366 و 367)

* * * باید مرد را بیشتر آشنا کرد

در دیداری که با امام داشتیم تأکید داشتند که باید مردم را بیشتر آشنا کرد و با آن واقعیاتی که پشت پرده در جریان است و آن واقعیات این است که عواملی تلاش دارند که مسأله اسلام و روحانیت را در این مبارزه عظیم و وسیع اسلامی تضعیف کنند. امام می ‏‏فرمودند: مسأله از جریانات بعد از مشروطه بسیار قویتر و وسیعتر و سرمایه گذاری اسلام و امت در این انقلاب به هیچ وجه قابل مقایسه با مسایل زمان مشروطه نیست و ما دهها هزار شهید از جوانان و امّتمان را داده ‏ایم برای اینکه این انقلاب به ثمر برسد. [4] (همان، ص 365 و 366)

* * * دولت تسلیم مجلس باشد

در ملاقاتی که خدمت امام بودیم درباره وضع آینده گروگان ها و تصمیمات لازم در این باره از ایشان راهنمایی خواستیم. امام فرمودند: دولت کاملاً تسلیم رأی مجلس باشد و از شؤون اسلام و انقلاب دفاع کند [5]. (همان، ص371)

* * * بروید با هم تفاهم کنید

در قضیه اختلاف بر سر تعیین بعضی از وزراء [که بین شهید رجایی نخست ‏وزیر با بنی‏ صدر رئیس جمهور وقت، اختلاف بود] برادرانمان آقایان موسوی اردبیلی و مهدوی کنی اطلاع دادند که خدمت امام رفته ‏اند و درباره وزرایی که من انتخاب کردم خدمت امام گفته ‏اند. امام فرموده ‏اند: من دخالت نمی‏ کنم بروید با هم بنشینید و به تفاهم برسید. [6] (همان، ص299)

* * * آنچه از کابینه کم شده ترمیم شود

پس از فاجعه هفت تیر که به خدمت امام رسیدیم هر کدام از ما سعی داشتیم طوری مطلب را ادا کنیم که ایشان ناراحت نشوند. خوشبختانه از آن توکلی که امام دارند و از آن قدرت روحی که برخوردارند خیلی زود ما تحت تأثیر روحیه ایشان قرار گرفتیم و مسأله اصلاً به صورت دیگری در آنجا مطرح شد. امام خیلی قاطع دستور فرمودند در آنچه که از کابینه کم شده ولو به طور موقت هم شده افرادی را بگذارید. [7] (همان، ص 248)

* * * هرچه در توان دارید

دیروز که به حضور امام شرفیاب شدم به من تأکید کردند: «هرچه در توان دارید برای روستاها و شهرهای دور افتاده کشور بکار گیرید».[8] (همان، ج1، ص 217) 


[1]. باهنر، محمدجواد؛ جمهوری اسلامی؛ 15/9/59.  [2] . حجةالاسلام والمسلمین شهید محمد جواد باهنر – روزنامه جمهوری اسلامی – 15 / 11 / 60.  [3] . حجةالاسلام والمسلمین شهید باهنر – روزنامه اطلاعات – 18 / 3 / 60.  [4] . حجةالاسلام والمسلمین شهید باهنر – روزنامه جمهوری اسلامی – 15 / 11 / 60  [5] . رئیس جمهور شهید محمدعلی رجائی – روزنامه جمهوری اسلامی – 14 / 8 / 59 و محضر نور – ج 1 – ص 370.  [6] . شهید محمد علی رجایی – روزنامه اطلاعات – 9 / 6 / 59.  [7] . شهید محمد علی رجائی – شاهد – ش 78 – ص 39 در دیدار با خبرنگاران پس از ملاقات با امام.  [8]. رجایی، محمدعلی؛ جمهوری اسلامی؛ 22/9/59.

. انتهای پیام /*