امام خمینی در بیاناتی که در جمع رئیس وقت مجلس (اکبر هاشمی رفسنجانی) و نمایندگان مجلس شوراى اسلامى در روز 21 مرداد سال 1359 در حسینیه جماران ایراد کردند، مسئولان را به حل مشکلات با روحیه مسالمت‏آمیز و تفاهم‏ دعوت نمودند. در این دیدار که به مناسبت عید فطر انجام شد، امام با مقایسه مجلس شوراى اسلامى با مجالس سابق،‏ به نمایندگان توصیه هایی نیز فرمودند.


ایشان در بخشی از صحبت هایشان بیان داشتند: «من معذرت مى‏خواهم که چند کلمه موعظه کنم شما را. شما محتاج به موعظه نیستید، لکن تذکر، برادرها، خودش یک امرى است. یکى از عذابهایى که در جهنم اهل جهنم به آن مبتلا هستند، خِصامُ اهل النّار است. و یکى از نعمتهایى که اهل بهشت متنعّمند؛ آن اخوانى که اخْواناً عَلى‏ سُرُرٍ مُتَقابِلین، آن برادرى و محبت که بین اهل بهشت است، یکى از نعمتهاى بزرگ خداست و آن خصامى که در جهنم است، یکى از عذابهایى است که بر اهل جهنم است که دائم توى سر هم مى‏زنند.

اهل معرفت مى‏گویند که هر چیزى که در بهشت و در جهنم ظهور پیدا مى‏کند سابقه ندارد، از خود آدم است... ما مى‏توانیم خودمان را در این عالم راجع به این محکى که از دو تا آیه شریفه استفاده مى‏شود، بشناسیم که آیا اهل نار هستیم یا اهل بهشت. اگر کارهایمان روى خصام باشد- دشمنى- [اهل نار هستیم.] ... ما اگر در مسائلى که پیش مى‏آید، در هر وضعى که باشد، البته مسائل زیاد الآن در مجلس طرح مى‏شود و شما بعدها هم مواجه هستید با مسائل زیادى که براى ملت است و هر کسى نظر دارد و هر کسى اجتهاد دارد، هر کسى باید مسائل را طرح بکند و بگوید، اما همان طورى که طلبه‏ها مسائل را مى‏گویند، که منتهى به این نشود که حالا که من مخالف با شما هستم در نظر و شما مخالف من هستید در نظر این منتهى به این بشود که نه، ما دو تا خصم و دو تا دشمن با هم هستیم. اگر این طور باشد که واقعاً- خداى نخواسته- روى خصام باشد، باید ما خودمان را بشناسیم به اینکه ما اهل ناریم. براى اینکه خصام اینجا آن خصام را مى‏آورد. چنانچه ایمان در کار باشد، برادرى در کار باشد و با برادرى و حسن نیت [و] رفاقت مسائل طرح بشود، همه باید نظر خودشان را بدهند و هیچ کدام هم برایشان حتى جایز نیست که یک چیزى را بفهمند و نگویند. باید وقتى مى‏فهمند، اظهار کنند. این موافق هر که باشد، باشد؛ مخالف هر که هم باشد، باشد؛ براى اینکه شما وکیل مردم هستید، امین مردم هستید. امین و وکیل باید مسائلى که طرح مى‏شود آن مقدارى که مى‏تواند و مى‏فهمد اظهار کند، لکن به طور خصومت، به طور تنازع و خصومت نباشد، هر چه بتوانند آرامتر، لکن حالا صدا هم بلند شد، باشد. اما آن صدایى که از طلبه‏ها توى مدرسه بلند مى‏شود، دنبالش هیچ ابداً اثرى از خصومت نیست. دو تا رفیق، دو تا دوست هستند سر یک مسئله علمى کار به آنجایى مى‏رسد که این فریاد سر او مى‏زند، او فریاد سر این مى‏زند، لکن به مجرّد اینکه مباحثه تمام شد، همان دو تا برادرند که بودند؛ همان دو تا دوستند که بودند. هیچ ابداً دیگر دنباله ندارد که آن مطالب را او گفته، این مطلب را ما. با هم برادریم، مطالب با هم دعوا دارند. مسائل که طرح مى‏شوند، آن مسائل با هم اختلاف دارند. آنهایى که مسائل را طرح مى‏کنند، مسائلشان باید با هم اختلاف داشته باشد، نه خودشان. خودشان دوست، رفیق و برادر، ولى مسائل را باید طرح بکنند و اشکال دارند، بکنند و طرح بکنند مسائلى که روى مصالح اسلام است، روى مصالح کشور است و آن مقدارى که مى‏توانند بررسى بکنند و آن مقدارى که قدرت دارند نظر بدهند، لکن بعد از اینکه مجلس تمام شد، همان طورى که بعد [از] اینکه مباحثه طلبه‏ها تمام شد، مى‏نشینند با هم چاى مى‏خورند و رفیق و دوست هستند، آنها هم همین طور باشند.»

امام در بخشی دیگر از بیاناتشان با تاکید بر رعایت مصالح اسلام و کشور بیان داشتند: «لازم نیست که انسان وقتى که در یک مطلبى مخالف یک کس دیگرى است، دشمن او هم باشد. همه مسلمان، همه مؤمن، همه اهل این کشور و همه مصلحت این کشور را مى‏خواهید و ما و شما هم مصلحت اسلام را مى‏خواهیم و هم مصلحت این اشخاصى که در دار الاسلام زندگى مى‏کنند و تحت لواى اسلام هستند، از نمایندگانى که سایر اقلیتها هستند و مصالح آنها [را مى‏خواهیم‏]. اسلام اقتضاى این را مى‏کند که مصالح همه در نظر گرفته بشود و على السواء هم در نظر گرفته بشود. همه اهل این مملکت هستند، حق دارند در این مملکت و شما هم وکلاى این مملکت هستید و مى‏خواهید خدمت بکنید. هر یکى‏تان وکیل همه هستید و هر یکى‏تان باید مصالح همه مملکت را در نظر بگیرید.

بنا بر این، بهترین مباحثه‏ها همین مباحثه برادرهاست با هم که [در] کارهایشان، اگر اختلافى هم دارند، [با] برادرى حل مى‏کنند، نه به طور خصمانه»

ایشان در پایان صحبت هایشان در این دیدار یادآور شدند : «بنا بر این، آن چیزى که لازم است براى همه ماها و همه شماها و همه ملت و همه کسانى که این مملکت را مى‏خواهند اداره بکنند، این است که با هم تفاهم داشته باشند، اگر مسئله‏اى را بر خلاف مى‏بینند، بنشینند [و] بخواهند [که‏] حل کنند، صحبت کنند. در مجلس، اگر یک مطلبى را مى‏بینند که دارد خلاف واقع مى‏شود، صحبت کنند، بنشینند مشورت کنند با رفقایشان و من امیدوارم که ان شاء اللَّه، با خوشى و خوبى و طلیعه این باشد که پیروزى نهایى را ان شاء اللَّه، پیدا کنید.»


منبع: صحیفه امام، ج‏13، ص: 99 تا 107

 

. انتهای پیام /*