ردپای 60 سال خیانت و جنایت – روایتی مستند از دخالتها و جنایات امریکا در ایران 1332 – 1392

نویسنده: کامران غضنفری

برگرفته از: research @ Kayhan. Ir

پس از تبعید امام خمینی، کاردار سفارت امریکا، طی پیامی به امریکا با اظهار خوشحالی نوشت: سرانجام ما توانستیم از شر آن پیرمرد که چوب لای چرخ ما می گذاشت، راحت شویم، کله گنده محلی [شاه] دستور اخراج او را داده بود در هر حال در حال حاضر او یکی از هتلهای درجه 2 ترکیه اقامت دارد. اما به راستی حسنعلی منصور این عامل تصویب کاپیتولاسیون و تبعید امام خمینی که بود؟ فردوست درباره وی می گوید: پدر وی، علی منصور (منصورالملک) از ماموران انگلیس بود. پسرش نیز مانند پدر، پرورش یافته انگلیسی ها بود، ولی از آن گروه بود که به امریکایی ها وصل شدند. 

فردوست در جای دیگر در مورد او می گوید:

منصور از مهره هایی بود که توسط انگلیس به امریکایی ها معرفی شده بود و لذا حمایت هر دو قدرت را به حد کافی در پشت سر داشت. اما به قدرت رسیدن حسنعلی منصور، مستلزم مقدماتی بود. وی که از دوران حضور در اشتوتگارت پس از پایان جنگ جهانی دوم – با امریکاییها با ارتباط برقرار کرده بود، پس از طی مراحلی از رشد و ترقی در کابینه منوچهر اقبال و دبیری شورای عالی اقتصاد با فرمان محمدرضا پهلوی در اوایل سال 1340 با هدایت اداره اطلاعات سفارت امریکا در تهران تشکلی را تاسیس کرد که در ابتدا با نام جمعیت مترقی و گروه مترقی و سپس با عنوان رسمی کانون مترقی مشهور شد. فردوست در این مورد می گوید:

طرح تاسیس یک حزب که نخبگان جوان و تحصیلکرده غرب را فرا گیرد و به مکتب جدید دولتمداری در ایران بدل شود، یک طرح امریکایی در راستای استراتژی توسعه روستو کندی بود. ... تاسیس کانون مترقی و سپس حزب ایران نوین و علم کردن حسنعلی منصور به عنوان رهبر نخبگان و تحصیلکردگان غربگرای ایران طرحی بود که توسط شاپور ریپورتر و اسدالله علم و با همدستی گراتیان یاتسویچ،  رئیس پایگاه سیا در ایران، ریخته شد. کانون مترقی در بهار سال 1341 فعالیتهای خود را به ریاست حسنعلی منصور و معاونت امیرعباس هویدا آغاز کرد.

منبع: کیهان و کتابخانه و آرشیو موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی

 

. انتهای پیام /*