
گفتاری از حضرت آیتالله العظمی صانعی
درباره شخصیت همسر حضرت امام خمینی(س)
بررسی و تحلیل شخصیت زن در فرهنگ اسلامی و مخصوصا بانوانی که نقش بزرگی در تاریخ اسلام داشته، از جایگاه و منزلت خاصی برخوردار بوده است و حس مسوولیت آنها زبانزد خاص و عام است، بسیار سخت و طاقتفرسا است و گاهی انسان عاجز از این است که بتواند به خوبی از تحلیل و تبیین آن برآید.
سخن گفتن درباره همسر محترم امام امت (سلامالله علیه) سرکار خانم خدیجه ثقفی (رحمهالله علیها) نیز همینگونه است، ولی من کلام خود را درباره ایشان با جمله «الاسماء تنزل من السماء» آغاز میکنم؛ بدین معنی که مبنای برخی از محققین در مبحث وضع الفاظ و تناسب آنها با معانی و مفاهیمش، همان ارتباط واقعی و حقیقی بین الفاظ و معانی آنهاست. به عبارت دیگر بعضی از بزرگان اهل تحقیق معتقدند ارتباط و تناسب تکوینی بین الفاظ و معانی در جهان خلقت و آفرینش به اراده خدای متعال به وجود میآید و طبیعی است که نباید این گونه مبانی را انکار کرد و با آن به مبارزه غیرصحیح پرداخت؛ چون نادرست دانستن و ارایه نظر جزمی بر باطل بودن آن، گویای دشمنی با علم است و این از جهل و نادانی سرچشمه میگیرد که انسان «عدو لما جهله.»
این چند جمله را برای اثبات سخنم بیان داشته وگرنه تفصیل بحث را باید در کتب تحقیقی محققین و علمای بزرگ جستوجو کرد و از حوصله این مقام خارج است.
کتابقدس ایران، بانوی بزرگ انقلابصفحه 45 به هر حال نامگذاری آن مرحومه به «خدیجه» نزدیک به یک قرن پیش ـ که نه سخنی از امام، انقلاب، عرفان و فقاهتش بود و نه خبری از صفات برجسته اوـ صورت گرفته که دلیل و شاهدی قوی بر آن جمله و آن مبنایی است که ذکر کردم.
برای روشن شدن این مهم باید به زندگی حضرت خدیجه کبری همسر بزرگوار رسول گرامی اسلام (علیهالسلام) مراجعت کرد. ما در زندگی این شخصیت جهان اسلام میبینیم که او سهم بسزایی در رابطه با اهداف بزرگ پیامبر اسلام داشته و از اول زندگی تا آخرین لحظه حیات مبارکش از هیچگونه کمک و فداکاری در ابعاد مختلف کوتاهی نکرده است. مقام و منزلت حضرت خدیجه (سلامالله علیها) تا آنجا بالا میرود که هیچگاه جبرئیل امین بر رسول خدا نازل نمیشد مگر آنکه قبل از هر سخنی سلام خداوند را به خدیجه ابلاغ نماید.
ما تا حدودی نمونه این فداکاری را در همسر امام امت نیز مییابیم و از این طریق به همان ارتباط تکوینی و واقعی پی میبریم و بر تاثیر الهی نام خدیجه در ارتباط با فداکاری، صبر و سکن بودن آن بانو، نسبت به امام امت فرزند همان رسولالله شاهد هستیم.
چگونه چنین نباشد و حال آنکه خانم خدیجه ثقفی (رحمهالله علیها) در طول زندگی مشترکش، که به بیش از هفتاد سال میرسد، برای خمینی کبیر و آن فقیه و عارف وارسته به جز سکن و وسیله آرامش نبوده است و امیدواریم زندگی این بانوی محترم سرمشقی برای تمام بانوان آزادیخواه شود؛ او که همه مشکلات و سختیهای زندگی اجتماعی، سیاسی همسرش را درک و آن را با تمام وجود تحمل کرد و به یاری وی پرداخت و حتی گاهی دیده شده که تهییجکننده فعالیتهای او نیز میشود.
سرکار خانم ثقفی امام را در اوایل زندگی و در رابطه با تحقیقات عرفانی و هدایت اخلاقی همراهی میکند و باعث میشود تحقیقات فقهی و اصولی ایشان پدیدار شده، بنیانگذار پایههای فقهیای شود که بتواند در آینده پاسخگوی نیازهای جامعه امروز و روزهای آینده بشریت باشد. تحمل و صبر ایشان در دوران نهضت حسینی امام خمینی و انقلاب و رهبریاش نیز بر هیچکس پوشیده نیست. این مقاومتها با مشکلات و
کتابقدس ایران، بانوی بزرگ انقلابصفحه 46 زحمتهای طاقتفرسا همراه بوده است... و اینک وی با این کولهبار سنگین عشق و محبت و ایثار به ندای حق لبیک گفت و سلام همه مردان و زنان مسلمان و همه افراد وارسته و آزاده و مردم عدالتخواه جهان را بدرقه راه خود کرد، تا با آرامش بیشتری به دیدار همسر و دو فرزند عالم و متقیاش بشتابد؛ او که تحقیقا حشر با حضرت خدیجه کبری و دخترش فاطمه زهرا (سلامالله علیها) بانوی دو دنیا را نیز خواهد داشت.
امیدواریم خدای متعال وی راـ که در همه حال برای امام امت، آرامش، استقامت و پیروزی را به دنبال آورد ـ مورد رحمت واسعه خویش قرار دهد و برای تمام زنان اسوه بگرداند تا همه به این درجه از معرفت و آگاهی برسند که آنها هم میتوانند دوشادوش مردان هم به حقوق فردی و اجتماعی خود برسند و هم هدایتگر انسانهایی باشند که تاریخ به وجودشان افتخار میکند و باعث تداوم انقلابهای مردمی ـ اسلامی در سراسر جهان شوند و شاهد افقهای روشن و با عظمت فقه پویای اسلامی و حاکمیت مردم بر سرنوشت خود و رسیدن انسانها، مخصوصا زنان و بانوان، به همه حقوقشان باشند. انشاءالله تعالی.
کتابقدس ایران، بانوی بزرگ انقلابصفحه 47