در این نوشتار سعی بر این است که به اهم وقایع و رخدادهای حیات پربرکت حضرت امام خمینی (س) اشاره گردد. ضمنا در ادامه مناسبتهای ملی و مذهبی روز را در سیره و اندیشه امام جستجو می کنیم.
در محضر امام، پس از معرفی صفارزاده، شعری را که برای امام، زمانی که در پاریس بود خوانده بود، بازخواندم. وقتی شعر می خواندم، صدای گریه صفارزاده بلندتر می شد. به امام گفتم که ایشان با شما صحبت خصوصی دارد و بیرون آمدم. پس از گذشت نیم ساعت، صفارزاده با آرامش گفت سبک شدم و راهم را پیدا کردم.
امام خمینی در پیام تسلیت درگذشت آیت الله روح الله خاتمی نوشتند: این ضایعه دردناک را به مردم ایران، خصوصاً به اهالى متدین استان یزد، و به خانواده مکرمش و فرزندان متدینش و فرزند فاضل، با تقوا و متعهدمان، جناب حجت الاسلام آقاى حاج سید محمد خاتمى، وزیر محترم ارشاد اسلامى، تسلیت عرض مى نمایم.
بیش از پنجاه سال است که دولتهاى خارجى، پدر شاه و شاه را در ایران بر ما تحمیل کرده اند. شاه سابق را به حسب اعتراف انگلیسى ها، آنان آوردند و بر کشور ما حاکم کردند. در رادیو دهلى این مطلب را تصریح نمودند.
در 4 آبان 1357 از هیچ یک از آن برنامه ها خبرى نیست. در سالروز تولد شاه در روز 4 آبان 57، عدۀ زیادى از جوانان تهران در برنامه اى هماهنگ، با پوشیدن لباس مشکى تنفر و انزجار خود را در این روز از رژیم شاه نشان دادند. زندانیان سیاسى آزاد شده نیز، به پاس خون شهیدان، در حالى که لباس مشکى بر تن داشتند، با شاخه هاى گل بر مزار شهداى انقلاب در بهشت زهرا حاضر شدند. برخى از کارکنان صدا و سیما نیز در این روز، با پوشیدن لباس سیاه در محل کار خود حضور یافتند
من تأثرات قلبی خودم را نمی توانم اظهار کنم. قلب من در فشار است. این چند روزی که مسائل اخیر ایران را شنیده ام خوابم کم شده است [گریه حضار]. ناراحت هستم. قلبم در فشار است. با تأثرات قلبی روزشماری می کنم که چه وقت مرگ پیش بیاید. ایران دیگر عید ندارد. عید ایران را عزا کرده اند؛ عزا کردند و چراغانی کردند؛ عزا کردند و دسته جمعی رقصیدند. ما را فروختند، استقلال ما را فروختند، و باز هم چراغانی کردند؛ پایکوبی کردند. اگر من به جای اینها بودم این چراغانیها را منع می کردم؛ می گفتم بیرق سیاه بالای سر بازارها بزنند؛ بالای سر خانه ها بزنند؛ چادر سیاه بالا ببرند. عزت ما پایکوب شد؛ عظمت ایران از بین رفت؛ عظمت ارتش ایران را پایکوب کردند. قانونی در مجلس بردند؛ در آن قانونْ اولًا ما را ملحق کردند به پیمان وین؛ و ثانیاً الحاق کردند به پیمان وین [تا] مستشاران نظامی، تمام مستشاران نظامی امریکا با خانواده هایشان، با کارمندهای فنی شان، با کارمندان اداری شان، با خدمه شان، با هر کس که بستگی به آنها دارد، اینها از هر جنایتی که در ایران بکنند مصون هستند! اگر یک خادم امریکایی، اگر یک آشپز امریکایی، مرجع تقلید شما را در وسط بازار ترور کند، زیر پا منکوب کند، پلیس ایران حق ندارد جلوی او را بگیرد! دادگاههای ایران حق ندارند محاکمه کنند، بازپرسی کنند، باید برود امریکا! آنجا در امریکا اربابها تکلیف را معین کنند!
اکنون من اعلام مى کنم که این رأى ننگین مجلسین مخالف اسلام و قرآن است، و قانونیت ندارد؛ مخالف رأى ملت مسلمان است. وکلاى مجلسین وکیل ملت نیستند؛ وکلاى سرنیزه هستند! رأى آنها در برابر ملت و اسلام و قرآن هیچ ارزشى ندارد. و اگر اجنبی ها بخواهند از این رأى کثیف سوء استفاده کنند، تکلیف ملت تعیین خواهد شد.
روزهای آبان 1357در روند انقلاب اسلامی، از پرکارترین روزها برای حضرت امام خمینی(س) در نوفل لوشاتو است. مصاحبه های متعدد روزانه، سخنرانی های پی در پی در جمع مراجعین، ملاقات ها و دیدارهای گوناگون، صدور اعلامیه ها، گرفتن اخبار مختلف از ایران و... حاصلی از مجموعه نظرات مختلف حضرت امام در مسائل انقلابی اجتماعی است که مصاحبه با خبرگزاری رویتر در موضوع محتوای مسائل سیاسی و محتوای رژیم اسلامی در روز 4 آبان از این نمونه است.
قیام امام حسین (ع) در سال شصت هجری جولانگاه و نمایشگاه این ارزشهای متعالی بود و فرزند پیامبر با چنین نهضتی، پویایی و تحرک آفرینی دین حضرت محمد را برای همیشه تاریخ ثبت کرد. امام خمینی (س) نیز با اقتدای به امام حسین (ع) توانست این نهضت عظیم را به ثمر رساند و مجدداً به احیای این ارزشها در جامعه اسلامی بپردازد.
حضور امام خمینى(س) در پاریس و افشاگریهاى مستمر ایشان، موجب شده تا صداى انقلاب اسلامى ایران به آن سوى مرزها کشیده شود و ملتهاى مظلوم به حمایت از آن برخیزند. نخستین افرادى که به حمایت از انقلاب ایران به تظاهرات گسترده اى دست زدند، ملت مظلوم فلسطین بودند که خبر این تظاهرات توسط خبرگزاریهاى بزرگ به تمام جهان مخابره شد.
امام به دلایل مختلف، در جریان درگذشت فرزندش که در واقع ستون فقرات و امید آینده نهضتش بود، رفتارى عجیب از خود بروز داد که نظیرش کمتر دیده شده است. شهادت سید مصطفى ضربه بزرگى بر امام و نهضت اسلامى بود؛ اما امام خمینى به لحاظ سیاسى، موجب یأس و ناراحتى دشمنان شدند و هیچ جزع و فزعى در این مصیبت نکردند و از طرف دیگر به لحاظ دینى به تأسّى از اولیاى خداوند که در مصیبتهاى بزرگ به خدا پناه مى برند، ایشان نیز چنین کردند.
معاون فرهنگی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) با بیان اینکه نام و یاد حضرت امام زنده است، خاطرنشان کرد: هر تلاش آگاهانه و یا ناآگاهانه دشمنان برای کمرنگ شدن یاد و خاطره حضرت امام، منجر به شکست است.
واقعاً از اینکه چنین برادرى را از دست دادم بشدت ناراحت هستم. ایشان یک مجتهد عالم اصولى بود، فقیه بود، فیلسوف خوبى بود، ادبیات عرب و تاریخ را به خوبى مى دانست. وقتى براى آخرین بار به نجف رفتم، معمم بودم و در آنجا نزد ایشان مدتى درس خواندم. من علاوه بر احساس برادرى نسبت به ایشان احساس شاگردى هم دارم. واقعاً با از دست دادن ایشان ضربه بزرگى خوردم.
هوش و استعداد، کار و تلاش علمی حاج آقا مصطفی در طریق کسب دانشهای گوناگون او را به آن درجه از کمالات علمی رساند که نه تنها بر دانشهای رایج حوزه احاطه کامل یافت، بلکه در سایر دانشهای حوزوی چون تفسیر، منطق، فلسفه، حکمت، کلام، عرفان، هیئت و نجوم، تاریخ و تراجم، رجال و درایه، ادبیات وعلوم، تجوید، رسم الخط، معانی، بیان و ... تخصص کافی داشت.
لازم است عرض کنم آیات و روایاتی وارد شده است که مخصوص به معصومین- علیهم السلام- است، و فقها و علمای بزرگ اسلام هم در آنها شرکت ندارند، تا چه رسد به مثل این جانب.
افشاى سیاستهاى آمریکا در ایران و حملات پیاپى امام که مبین احساسات برخاسته از شعور ملت ایران بود، در این ایام موجب شد تا «مرگ بر امریکا» در سطحى گسترده شعار راهپیمایان سراسر کشور شود و مردم دربرخورد با نمونه هاى عینى جنایات شاه فریاد کشند: «این سند جنایت امریکاست»
مهمترین مسأله، تعلیماتى است که در سپاه داده مى شود و باید توجه داشته باشید تا کسانى [را] که براى این کار انتخاب مى کنید، کاملًا شناسایى شوند تا اینکه مواجه نشویم با التقاط... بباید توجه کنید تا کسانى ظاهر الصلاح، اسلام شناس نشوند و یک مرتبه متوجه شوید از راه راست منحرف شده اید؛ یعنى، سعى کنید اسلامتان از روحانیت جدا نشود و با آنان که اسلامشان با روحانیت مخالف است، مخالفت کنید.
مسئول مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)در خمین از تجهیز کتابخانه امام خمینی(س) با اعتباری حدود یک میلیارد ریال خبر داد.
نظریۀ خطابات قانونی امام خمینی(س) نظریه ای بدیع در علم اصول است که در گسترش فقه به حوزۀ اجتماعی راهگشا است.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.