امام خمینی (س) در بیست و یکم اردیبهشت ماه سال 61 در حکمی حجت الاسلام و المسلمین محسن قرائتی را به عنوان نماینده خود در نهضت سواد آموزی منصوب کرد
درمورد رهبری، ما که نمی توانیم نظام اسلامی مان را بدون سرپرست رها کنیم. باید فردی را انتخاب کنیم که از حیثیت اسلامی مان در جهان سیاست و نیرنگ دفاع کند. من از ابتدا معتقد بودم و اصرار داشتم که شرط «مرجعیت» لازم نیست
امام خمینی به مناسبت هفته وحدت در سخنرانی که در جمع خانواده های شهدا و مسئولان قضایی ارتش انجام دادند به لزوم بیداری ملت اشاره کردند
عشایر ایران در زمان سابق یکی از پشتوانه های کشور بودند که به واسطه سلطه این رژیم و دستیاری اجانب، اینها را یکی بعد از دیگری تضعیف کردند
امام خمینی (س) در شانزدهم تیر ماه سال ۶۲ مطابق با بیست و پنجم رمضان ۱۴۰۳ در حکمی خطاب به میر حسین موسوی (نخست وزیر وقت) نسبت به نابسامانی در امر نان و کمبود آن اظهار نگرانی کرده و چنین مرقوم کرده اند.
پس از پایان چهلم شهدای فیضیه امام خمینی در سخنرانی پر شوری در جمع روحانیون قم به بررسی علل این حادثه پرداخته که بخشی از آن در زیر می آید...
در پی شهادت شهید مطهری حضرت امام خمینی(س) در قسمتی از سخنرانی خود به تاریخ ۱۴ اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۸ این سخنان را ایراد فرمودند:
باز یکی از گرفتاریهایی که هست قضیه کارگرهاست؛ در کارخانه ها یک قدری اخلال می شود؛ کم کاری می شود
در دیدار علی نخعی (افصح المتکلمین) با حضرت امام خمینی که گزارش محرمانه ای از آن به سرهنگ نشاط داده شده است آقای نخعی می گوید: از آنجایی که شنیده ام آقای حاج آقا روح اللّه کمالوند را اعزام فرموده بودید، دیدن نخست وزیر (اسداللّه علم) راه عملی یافته و ترمیمی بدهند، دلخوش شدم و می خواستم عرض کنم محققاً اقدام به صلح و اصلاح حضرتعالی با دولت، خیلی به موقع است». آنچه در فوق آمده است، جواب امام به این گفته هاست.
امام خمینی (س) در دهم اردیبهشت ماه سال ۵۸ در نامه ای خطاب به مرحوم دکتر ابراهیم یزدی (وزیر امور خارجه دولت موقت) بر قطع رابطۀ سیاسی جمهوری اسلامی ایران با مصر تاکید کردند.
لوسین ژرژ خبرنگار روزنامه لوموند اولین خبرنگاری است که در روز ۴/۲/۵۷ موفق به مصاحبه با حضرت امام خمینی می شود که متن این گفتگو در روزنامه لوموند ۶ مه ۱۹۷۸ م. (۱۶/۲/۵۷) به چاپ می رسد.
امام خمینی (س) در هشتم اسفند ماه سال ۵۹ در پاسخ به نامه مرحوم آیت الله حسینعلی منتظری درباره تشکیل شورای مدیریت حوزۀ علمیۀ قم چنین مرقوم فرمودند.
سلام بر اهالی شجاع و متدین آذربایجان عزیز! درود بر مردان برومند و جوانان غیرتمند تبریز! درود بر مردانی که در مقابل دودمان بسیار خطرناک پهلوی قیام کردند و با فریاد «مرگ بر شاه» خط بطلان بر جزافه گویی های او کشیدند!
در این دیدار که دکتر ابراهیم یزدی نقش مترجم را عهده دار بود، حضرت امام خمینی به سه سؤال فالک در مورد سیاست خارجی حکومت شیعی، روش برخورد با گروه های چپ در جمهوری اسلامی و روش ترمیم خرابی های حاصل از تأثیر امپریالیسم فرهنگی بر روابط اجتماعی و فرهنگی مردم پاسخ دادند.
... در همۀ امور باید حساس بود، اما فرق است ما بین آنی که ادامه باید این حساسیت پیدا بکند. یک چیزهایی که حل می شود، مثلاً ما جنگ داریم، جنگ چیز مهمی نیست، حل می شود، چیز مهمی نیست و بحمدالله خوب است وضع، و جهات سیاسی ای که در دنیا هست، آنها هم حل می شود و ان شاءالله ، چیزهایی است حساس باید بود. اما مسئلۀ دانشگاه یک مسئله فوق العاده است که این افرادی که از دانشگاه در می آیند یا مخرب یک کشوری هستند یا سازندۀ آن کشور...
در این پیام ضمن بر شمردن حیله های استعمار و ضدیت آن با اسلام بر نقش و وظیفه روحانیت اصیل اسلامی و ضدیت رژیم شاه با آن، به تشکیل سپاه دین در این راستا و به منظور مبارزه با اسلام راستین اشاره و سپس بر ضرورت وحدت و همدلی و همراهی در بین روحانیت و مردم تأکید شده است.
ملت عزیز برومند ایران و آذربایجانیان غیرتمند عزیز باید در این مصیبت های بزرگ، که نشانه شکست حتمی دشمنان اسلام و کشور و عجز و ناتوانی و خودباختگی آنان است، هر چه بیشتر مصمم، و در راه هدف اعلای اسلام و قرآن مجید بر مجاهدات خود افزوده و از پای ننشینید، تا احقاق حق مستضعفین را از جباران زمان بنمایند.