انتخاب شورای عالی قضایی و حکام شرع دست ما نبود، این امر مربوط است به قانون اساسی. در قانون اساسی آمده است که سه نفر قاضی مجتهد عادل. پس باید نامزدها معلوم باشد که مجتهد هستند. کی باید تشخیص این اجتهاد را بدهد؟ ما فکر کردیم بهتر است این تشخصیص به عهده مقام رهبری باشد؛ البته ایشان چون مستقیما نمی توانستند این کار را عهده دار بشوند لذا آن را واگذار کردند به آیت الله منتظری.

آیت الله منتظری هم چون کسالت داتند واگذار کردند به آیت الله مشکینی و دو تن از دوستان فقیه دیگرمان، آقایان [آیت الله] ملکوتی و [آیت الله] راستی، قرار شد که بررسی کنند ببینند از میان حدود ۶۰ نفر کسانی که برای این منظور نامزد شده اند چه کسانی مجتهد هستند. خوب از میان آقایان حکام شرع چون کسانی بودند که از مدرسین ح.زه علمیه هستند یا نیستند. از میان آقایان قضات دادگستری چون آنها آشنایی نداشتند، تشخیص آن مشکل بود هیات نظارت بر انتخابات هم به همه آقایانی که نامزد بودند اطلاع داد که آقایان مشکینی و ملکوتی و راستی در قم آماده هستند. در روز دوشنبه هفته قبل که هر یک از دوستان فکر می کنند حایز مقام اجتهاد و فقاهت هستند با این آقایان مذاکره و دیداری داشته باشند تا ض من مذاکره و گفتگوی علمی آنها بتوانند تشخیص بدهند که آیا در میان قضات محترم دادگستری فردی که فقیه و مجتهد باشد و صاحب فتوا باشد، در مسائل اسلامی هست یا نه.

ما این را با اطلاع همه رساندیم یعنی نظارت مسئول بود که به اطلاع همه آقایان قضات برساند. بعضی از اینها رفتند و مذاکره هم کردند؛ ولی تشخیص این آقایان این بود که این اشخاص واجد مرتبه اجتهاد نیستند. البته اینها از فقه اطلاعاتی دارند و برخی از متون فقه اسلامی را خوانده اند بعضی از این آقایان در حوزه علمیه قم سابقه تحصیلاتی هم دارند و طلبه های خوبی هم بوده اند؛ ولی مگر همه طلبه های حوزه علمیه قم مجتهدند شما می دانید که در قم نزدیک به ده هزار نفر طلبه و مدرس است ولی در میان اینها مگر چند درصد مجتهد هستند؟ درصد کمی هستند که مجتهدند یعنی صاحب رای و فتوا در فقه باشند. این است که به خاطر رعایت این شرط که باید نامزدها مجتهد باشند صرفا این پنج نفر آقایان که اسامی شان معرفی شده مجتهد شناخته شدند. حتی در قانونی که در شورای انقلاب تصویب کردیم قید کردیم که ملاک اجتهاد است ملاک لباس نیست که کی معمم باشد کی معمم نباشد این را در قانون قید کردیم که معلوم باشد لباس دخالتی ندارد؛ ولی اجتهاد دخالت دارد آن را بر طبق قانون اساسی موظف بودیم رعایت کنیم امیدوار هستم در آینده قضات مجتهد بیشتری داشته باشیم و این انتخاب در میدان وسیعتری انجام بگیرد.

منبع: (بهشتی از زبان بهشتی؛ ص ۱۷۵ – ۱۷۷)

. انتهای پیام /*