پرتال امام خمینی(س): یادداشت ۸۲۹

شهید محمدحسین صادقی نیلی در سال ۱۳۱۸ در مرکز ولایت دایکندی در قریه زیبای نیلی چشم به دنیا گشود.

در سن نوجوانی والدشان به رحمت الهی رفت. از آنجایی‌ که شهید تنها فرزند ذکور خانواده بود بار مسئولیت زندگی به دوشش افتاد. همزمان در کنار تلاش برای امرار معاش خانواده، مسیر تحصیل و کسب دانش را در پیش گرفت و پس از آموختن سواد خواندن و نوشتن، شروع به تحصیل در علوم اسلامی و دینی کرد؛ به همین منظور در مناطق پشتروق و سنگتخت ولایت دایکندی نزد اساتید وقت تلمذ نمود وخود در سال‌های ۱۳۴۵ در نیلی شروع به تدریس علوم اسلامی کرد.

ایشان در سال ۱۳۴۸ جهت کسب مدارج علمی بالاتر عازم نجف اشرف در کشور عراق شد. به مدت سه سال نزد اساتید و آیات عظام شاگردی کرد و دوره سطح را به اتمام رسانده؛ پس از سفر مکه مکرمه در سال ۱۳۵۱ بنا به دعوت مردم زادگاهش به وطن مراجعه نمود و دروس حوزوی تا دوره سطح را برپا نمود.

و نیز در کنار تدریس علوم اسلامی، کارهای اجتماعی، مردمی و مبارزه با فساد و مظالم حاکمان وقت را با جدیت آغاز نمود.شهید بزرگوار در ابتدای سال ۱۳۵۸ جهاد را در ابعاد و زوایای مختلف آغاز نمود که ذیلا در سه مرحله به صورت مختصر تقدیم می‌گردد:

۱. جهاد سیاسی – نظامی

۲. جهاد اقتصادی – سازندگی

۳. جهاد علمی– فرهنگی

جهاد سیاسی - نظامی:

مناطق ذیل را آزاد نمود که عبارتند از:

الف) ۱۸ حمل [فروردین] ۱۳۵۸ آزادی خدیر مرکز ولسوالی دایکندی.

ب) ۷ ثور [اردیبهشت] همان سال آزادی مرکز ولسوالی لعل ولایت غور.

ج) ۱۱ ثور [اردیبهشت] ۱۳۵۸ آزادی مرکز ولسوالی پنجاب ولایت بامیان.

د) آزادی مرکز یکاولنگ بار اول نیمه ثور ۱۳۵۸ و بار دوم تابستان۱۳۵۸.

هـ) در تاریخ ۱۱ جوزا [خرداد] برای آزادی بامیان، عملیات بزرگی صورت گرفت که در نتیجه آن ۷۲ تن از یاران شهید صادقی جام شهادت نوشیدند؛ روحشان شاد.

و) از تابستان ۱۳۵۸ شهید صادقی تا سال ۱۳۶۰ به منظور آزادی مرکز ولایت غور(فیروزکوه) بارها با دشمنان پیکار کردند.

ز) اواخر تابستان ۱۳۵۸ شهید گرانقدر جهت آزادی مرکز ولایت ارزگان(ترینکوت) همراه با صدها مجاهد جان برکف جنگیدند.

ح) تابستان ۱۳۵۸ دفع تهاجم سنگین قوای حکومت مستقر در مناطق مرکزی پنجاب.

و اما مناطقی که با فرمان شهید توسط یاران باوفایش آزاد شدند عبارتند:

الف) آزادی مرکز ولسوالی کجران توسط شهید احسانی تمران، علماء و مجاهدین آن منطقه.

ب) آزادی ولسوالی شهرستان ۲۳ حمل [فروردین] ۱۳۵۸ توسط علماء و مجاهدین.

به این ترتیب پس از آغاز جهاد نظامی شهید صادقی نیلی و یارانش از دایکندی مناطق مرکزی افغانستان در مدت کوتاهی آزاد و از سیطره حکومت خلقی خارج شد.

شهید و یارانش در طول جهاد از مناطق آزاد شده در برابر هجوم نیروهای حکومتی و وهابیت جانانه دفاع کردند و بارها حملات دشمن از جمله وهابیت در ارزگان خاص شهرستان مرکز ،نیلی ،گیزاب کجران و ناوه میش را ناکام گذاشته و تلفات و خسارت سنگینی از مهاجمین گرفتند.

جهاد اقتصادی - سازندگی:

اوایل بهار سال ۱۳۵۹ جهاد سازندگی شهید و یارانش آغاز گردید. ایشان برای انسجام و مدیریت فعالیت‌های اقتصادی و سازندگی نهادی به نام «جهاد سازندگی» تشکیل داد و غالبا شخصا مسئولیت آن را به عهده داشت که فعالیت‌شان شامل موارد زیر می‌شد:

الف) احداث جوی و انهار؛ در راستای خودکفایی مردم و همچنین برای احیای زمین‌های بایری که از ابتدای خلقت تا آن زمان کاملا بکر و لم یزرع مانده بود، حدودا نزدیک به ۲۰۰ جوی و نهر در ولسوالی‌های ولایت دایکندی توسط ایشان و مردم سختکوش منطقه احداث گردید.

ب) احیا و حفر چشمه و کاریز؛ در همین جغرافیا هزاران چشمه و کاریز توسط ایشان و نیروهای مردمی حفر گردید. وی به طور معمول شخصا مناطق مساعد را شناسایی و سپس مردم را وادار به کندن کاریز می‌کرد.

ج) غرس نهال؛ در تمام ولایت دایکندی شخص شهید و نیروهای وفادارش میلیون‌ها درخت مثمر و غیر مثمر از جمله بادام و سیب غرس کردند که امروزه ولایت دایکندی را به قطب اصلی صادرات سیب و بادام افغانستان تبدیل کرده است.

د) احداث بازار و مراکز تجاری؛ در ولایت دایکندی در دوران جهاد ۶۴ مرکز خرید امتعه مورد نیاز مردم، از قبیل هتل، نانوایی، قصابی و ... احداث شده است.

هـ) احداث جاده و راه‌های پیاده رو؛ دایکندی یک ولایت صعب العبور است و شهید صادقی و یارانش به منظور تسهیل راه‌های ارتباطی مردم با شهرها، ولایات و روستاهای اطراف صدها کیلومتر سرک و پیاده رو را احداث، ترمیم و توسعه دادند.

مهم ترین آنها عبارتند از:

- احداث سرک به طول ۵۰ کیلومتر از قریه بادامکِ شیش مرکز ولایت تا قریه تمران ولسوالی کیتی که برای نخستین بار ولسوالی کجران را به ولسوالی‌های دایکندی و شهرستان و شاهراه کابل متصل کرد.

- احداث سرک به طول حدودا ۴۰ کیلومتر از قریه کیساب ولسوالی کیتی، که با عبور از کوتل صعب العبور کونتی لادو به قریه بیری ولسوالی پاتو وصل گردید و برای اولین بار بود که بیری را از طریق راه موتور رو به مناطق شیعه نشین وصل کرد.

- احدات سرک از قریه‌ چپرسک ولسوالی شهرستان حدودا به طول ۶۰ کیلومتر که از میان صخره‌های گیروی شهرستان تا نهال چهار صدخانه ولسوالی میرامور ادامه یافت و برای اولین بار زمینه اتصال چهارصدخانه و گیروی شهرستان را به شاهراه دایکندی - کابل فراهم ساخت.

- احداث سرک حدودا به طول ۴۰ کیلومتر از پالیچ ولسوالی شهرستان که با عبور از کوتل مرتفع خواجه نیک پای ولایت دایکندی را به ولسوالی‌های غزنی متصل ساخت. شایان توجه است که جاده‌های مزبور زمینه رشد اقتصادی سهولت در رفت و آمد و دسترسی به مناطق دور افتاده را برای مردم شریف ولایت دایکندی فراهم ساخت.

و) احداث پل‌های بزرگ و کوچک؛ بر روی شاخه‌های سه‌گانه هلمند در ولایت دایکندی، ده‌ها پل و راه شنی و پیاده‌رو از مواد موجود چوب و کیبل احداث شد.

ز) مبارزه با زورگویان که سال‌ها با کمک حاکمیت آن زمان مظالم فراوان بر مردم روا داشته بودند.

جهاد علمی - فرهنگی:

جهاد علمی - فرهنگی شهید صادقی از اوایل کودکی‌اش با آموختن علوم اسلامی شروع شد. از سال ۱۳۴۵ گعده درس‌شان در زادگاهشان نیلی برپا شد و در ادامه برای رسیدن به مدارج بالاتر به نجف اشرف هجرت کردند. پس از مراجعت از نجف در سال ۱۳۵۱، مدرسه مهدیه سرنیلی را مرکز تدریس و تعلیم دروس حوزوی قرار داد و از این طریق صدها عالم دینی را پروراند؛ و در تمام عمر خود مشغول تبلیغ و ترویج معارف اسلامی بود.

اقدامات شهید و یاران باوفایش در عرصه علمی - فرهنگی در مناطق مختلف ولایت دایکندی را می‌توان در قالب احداث صدها باب مسجد، مدرسه، مکتب و حسینیه یادآوری نمود؛ مدارسی چون زردنی، اشکارآباد، نیلی، کیسو و سنگتخت...

لازم به ذکر است که بزرگان ما از اعمار مکاتب دولتی با تدریس علوم روز نیز غافل نماندند.در مناطق مختلف ولایت دایکندی ده‌ها باب مسجد، مدرسه و ... اعمار شد و دروازه آنها برای تعلیم جوانان از طبقه ذکور و اناث باز شد و همه ساله از باسوادان ذکور و اناث موجود صدها نفر به عنوان معلم جهت تدریس توظیف می‌شدند.

برای اولین بار در تاریخ مناطق مرکزی، زمینه برای تحصیل زنان و دختران به منظور کسب علم و دانایی در مراکز تعلیمی - آموزشی فراهم شد. به این ترتیب، هزاران دختر و پسرِ ولایت دایکندی مشغول تعلیم و تربیت شدند. کار به جایی رسیده بود که در آن دوره و زمانه فردِ بیکار پیدا نمی‌شد؛ مردم یا مشغول خواندن و نوشتن بودند، یا مصروف کار و آبادانی و یا در حال فراگیری آموزش فنون نظامی.

امروزه به برکت زحمات شهید و یارانش ولایت دایکندی به قطب دانایی و تعلیم و تربیت در افغانستان تبدیل شده است.هزاران روحانی و عالم دینی سطح اجتهاد و دکترا، هزاران تحصیل کرده علوم دانشگاهی تا سطح دکترا، لیسانس و فوق‌لیسانس، دیپلم و همچنین انبوه نویسندگان چیره‌دست و سخنرانان زبردست از طبقه‌ اناث و ذکور در زمینه‌های علوم دینی و روز تنها نمونه‌ای است از زحمات شهید و یارانش برای ارتقاء جایگاه علم و دانش در این ولایت دور افتاده و فراموش شده.

مبارزه با رسوم ناپسند چون فروش دختران تحت عنوان گرفتن گله، ازدواج اجباری، گرفتن بخش و بخش خوری در عروسی‌ها، مبارزه با مفاسد اجتماعی و لهو لعب، همه‌ این دست‌آوردها از افتخارات ماندگار عموم مردم مؤمن، علما و مجاهدین خصوصا سردار سازندگی شهید صادقی نیلی(ره) و یاران پرتلاش و سخت کوش ایشان می‌باشد؛ یارانی چون شهیدان افکاری شهرستان، احسانی تمران، مهدوی سنگتخت، فصیحی چهار صدخانه، صالحی ارزگان و نیز مرحوم استاد امینی اشترلی، استاد صادقی پالیچ، سید اعتمادی بیری و صدها انسان پاک باخته که مجال برای یادآوری‌شان نیست.

برای رسیدن به وحدت جامعه تشیع تلاش‌های فراوان نمود که تشکیل جبهه آزادی بخش در سال ۱۳۵۸ در ایران از احزاب جهادی و حزب وحدت اسلامی نمونه بارز آن است.و نیز وحدت شیعه و سنی از اهدافی بود که متاسفانه روزگار مجال آن را نداد.در تمام دوران جهاد فقط برای دو بار عازم خارج کشور شد.

الف: آخر سال ۱۳۵۸ بعد از تشکیل حکومت مجاهدین در مناطق مرکزی به نام شورای اتفاق اسلامی که شهید نیلی مسئولیت نیابت اول آنرا به عهده داشت برای رساندن پیام جهاد و شورای اتفاق اسلامی عازم کشورهای جمهوری اسلامی ایران و پاکستان شد.

ب: سال ۱۳۶۸ برای رساندن پیام وحدت عازم کشور ایران شد.سرانجام، شهید صادقی پس از سالها تلاش و جهاد در راه اعتلای کلمة الله در شامگاه ۲۴ عقرب[آبان] ۱۳۶۹ در زادگاهش با فرزند خردسالش مورد حمله تروریستی قرار گرفت و جام شهادت نوشید و به لقاء لله پیوست. منبع: حریم امام.

. انتهای پیام /*