یک روز امام می‏‏فرمودند موقعی که مرحوم آیت‏الله آقای شاه‏آبادی به قم می‏‏آمدند. در مدرسه فیضیه ایشان را ملاقات کردم و یک مسأله عرفانی از ایشان پرسیدم. شروع کردند به گفتن. فهمیدم اهل کار است. گفتم می‏‏خواهم درس بخوانم، قبول نمی‏کردند، اصرار کردم تا قبول کردند فلسفه بگویند. چون خیال کردند که من طالب فلسفه هستم. وقتی قبول کردند گفتم فلسفه خوانده‏ام و برای فلسفه نزد شما نیامده‏ام می‏‏خواهم عرفان بخوانم (شرح فصوص). ایشان ابا کردند. ولی از بس اصرار کردم قبول کردند.» از امام پرسیدم چند نفر بودید؟ فرمودند: «گاهی که زیاد می‏‏شدیم سه نفر ولی اکثر اوقات من تنها بودم و درس عرفان را نزد ایشان خواندم.» سؤال کردم آیا درس دیگری نزد آقای شاه‏ آبادی خوانده‏اید؟
فرمودند: «ایام تعطیل و روزهای پنجشنبه و جمعه نزد ایشان «مفاتیح‏الغیب» را خواندم و در همان موقع که شرح فصوص و مفاتیح را می‏‏خواندم بر «مفاتیح‏الغیب» حاشیه زدم.»
پرسیدم دیگر چه کتابهایی را نزد آقای شاه‏آبادی خواندید؟ فرمودند: کتاب «منازل السائرین» را. پرسیدم چند نفر بودید؟
فرمودند: «من تنها بودم و شاید گاهی یکی دو نفر هم می‏‏آمدند ولی پس از چندی می‏‏رفتند. پرسیدم ایشان چگونه بود؟ فرمودند: «من از آقای شاه‏آبادی سؤال کردم مطالبی را که شما می‏‏گویید در کتاب نیست از کجا می‏‏آورید؟ آقای شاه‏آبادی گفتند؛ گفته می‏‏شود. یعنی از خودم می‏‏گویم.»
امام اضافه کردند: «ایشان حق بزرگی بر گردن من دارند. ایشان کاملا وارد بودند چه در فلسفه و چه در عرفان.» پرسیدم مدت چند سال عرفان نزد ایشان خواندید؟ فرمودند: «درست یادم نیست ولی پنج – شش سال شد.» امام اضافه کردند: «آقای شاه‏آبادی «شرح فصوص» که می‏‏گفتند فرق می‏‏کرد با «شرح فصوص قیصری»، ایشان از خودشان خیلی مطلب داشتند.»
این مطالبی بود که چند روز پیش خودشان فرمودند و من عین عبارات ایشان را یادداشت کردم. از ایشان سؤال کردم حضرتعالی اولین کتابی که نوشتید چه بود؟
فرمودند: «گمان می‏‏کنم اولین کتابم و یا بهتر است بگویم اولین چیزی که نوشتم «حاشیه بر رأس الجالوت» بود و بعد شرح مستقلی بر این حدیث نوشتم و این بعد از تعلم از آقای شاه‏آبادی است. آقای شاه‏آبادی وقتی قم آمدند من متأهل نبودم و بعد از تأهل هم من درس را نزد ایشان ادامه دادم.»
از ایشان سؤال کردم تا آنجا که می‏‏دانم حضرتعالی در سن 27 سالگی کتاب «مصباح الهدایه» را نوشته‏اید که عرفانی است و در سن 29 سالگی «شرحی بر دعای سحر» نگاشته‏اید بعضیها هم می‏‏گویند هنوز متأهل نشده بودید که کتاب «اربعین حدیث» را تألیف نموده‏اید که هفت حدیث کتاب مربوط به مسایل عقلیه و 33 حدیث مربوط به اخلاقیات می‏‏باشد، فرمودند: «درست یادم نیست ولی آنچه در نظرم است این است که حاشیه و شرح راس الجالوت را اول نوشته‏ام.
و اضافه کردند: «ولی ممکن است همین‏طور باشد که تو می‏‏گویی.»

منبع: پاسدار اسلام – ش 6، ص 31 و 32

. انتهای پیام /*