لزوم حضور در جبهه
اشخاص اگر چنانچه، یک وقت احتیاج به آنها شد باز بروند به جبهه ها؛ اگر احتیاج باشد واجب است بروند، اگر احتیاج نباشد، نه، لازم نیست. گاهی وقتها هم آنها می گویند نباید بیایند و کمککنند.(231)
4 / 11 / 61
* * *
وجوب کفایی حضور در جبهه ها
وقتی اعراض و نفوس مسلمین در معرض خطر است، برای همۀ ما واجب است که اگر به اندازۀ کافی ندارند آنها جمعیت، پاشیمبرویم؛ آن که می تواند باید پا بشود برود. برای همه واجب است.(232)
10 / 11 / 61
* * *
ارجحیت حضور در جبهه ها
سؤال: با توجه به نیاز مبرم جبهه ها به طلاب علوم دینی عزیمت ایشان به جبهه یا ادامه درس کدامیک ارجحیت دارد؟
جواب: رفع نیازمندیهای جبهه در حال حاضر مقدم است.(233)
* * *
کتابجنگ و دفاع در اندیشه امام خمینی (س)صفحه 131
حضور در جبهه ها واجب کفایی
سؤال: در چه صورت شرکت در جبهه اسلام بر همگان واجب است؟
جواب: در موقعی که اسلام یا بلد اسلامی مورد هجوم واقع شود و به قدر کفایت نیروی مدافع در جبهه حاضر نشده باشد.(234)
* * *
اطمینان از کفایت نیرو در جبهه
سؤال: اگر انسان شک کند که مجاهدین حق به حد کافی هستند یا نه، آیا شرکت در جبهه بر او واجب است یا نه؟
جواب: تا اطمینان به وجود نیروی کافی در جبهه حاصل نشود شرکت واجب است.(235)
* * *
رفع نیاز جبهه اولی است
سؤال: اینجانب در کارگاهی مشغول فعالیتهای صنعتی هستم و هدفم ابتکار و کمک به صنایع کشور است و قبلاً هم طرحی در زمینۀ استفاده از انرژی خورشیدی هم داشته ام که فعلاً ناتمام مانده، آیا مصلحت اقتضا می کند که کارم را رها کرده و به جبهه ها بروم؟
جواب: تا وقتی که جبهه ها نیاز به نیرو دارد، شرکت در جبهه واجب است.(236)
* * *
عدم حضور در جبهه تابع مقررات
سؤال: من در دادگاه ویژه اراضی کار می کنم و خیلی مشتاقم که به جبهه بروم ولی از طرف دادگاه انقلاب از من جلوگیری می شود البته بهخاطر حساس بودن کار و اینکه شخص وارد دیگری نیست، وظیفه ام چیست؟ حرف آنها را قبول کنم و بمانم یا به جبهه بروم، به نظر آن حضرت اولویت با کدام است؟
جواب: اگر از نظر مقررات، رفتن به جبهه بر شما لازم نشده وظیفۀ
کتابجنگ و دفاع در اندیشه امام خمینی (س)صفحه 132
استخدام را انجام بدهید.(237)
* * *
عمل بر طبق مقررات جبهه
سؤال: طلبه ای هستم که در جبهه به سر می برم، آیا واجب است که بمانم در حالی که ایّام درسی شروع شده و اغلب محصّلین به مدرسه ها برمی گردند؟
جواب: با فرض اینکه در جبهه هستید باید طبق مقررات جبهه عمل کنید.(238
* * *
لزوم رفع کفایت نیرو در جبهه
سؤال: طبق فرمان وجوب کفایی نسبت به شتاب جوانان به جبهه جنگ، آیا تحصیل علوم دینی ارجح است یا قتال با کفار در جبهه؟ در صورت ارجحیت رفتن به جبهه آیا اذیت پدر و مادر جایز است یا نه؟
جواب: مادامی که جبهه ها نیاز به نیروی مادی یا معنوی دارد و از جانب مسئولین اعلان کفایت نشده شرکت در جبهۀ دفاع، واجب و مقدم است و رضایت والدین شرط نیست وطلاب محترم علوم دینی باید در صورت توانایی نیاز معنوی و ارشادی جبهه ها را رفع نمایند.(239)
* * *
وجوب حضور در جبهه تا حد کفایت
سؤال: نحن من لبنان، هاجرنا الی طلب العلم فی مدینة قم المقدسه و قد شرفنا الله ُ بتقلیدکم و الرّجوع الیکم، فهل الوجوب الکفائی بالذّهاب الی جبهة الحرب فی ایران ضدّ البعث الکافر، یشملنا ام لا؟
جواب: مادامت الجبهات بحاجة الی المدافعین عن الاسلام و اهله و بلادهم یجب الحضور فیها علی من یقدر علی القیام بهذا الواجب الدّینی
کتابجنگ و دفاع در اندیشه امام خمینی (س)صفحه 133
من غیر فرق فی ذلک بین مسلم و مسلم.(240)
* * *
وجوب رفتن به جبهه با تشخیص مسئولان
سؤال: برای کسانی که به تحصیل علوم اسلامی یا علوم جدید اشتغال دارند یا به انجام وظایف دیگر برای خدمت به جمهوری اسلامی مشغولند آیا رفتن به جبهه جنگ مقدم است یا آنکه به کار خود ادامه دهند لطفاً وظیفه شرعی را بیان نمایید.
جواب: در حال حاضر تمام افرادی که قدرت دارند به جبهه بروند باید به مقامات مسئول مراجعه نمایند و چنانچه تشخیص دادند که جبهه به آنها نیاز دارد واجب است به جبهه بروند و بر هر کار دیگری مقدم است.(241)
* * *
اجازه همسر برای جبهه
سؤال: اینجانب کارمند یکی از ادارات شیراز دارای همسری هستم که در حال حاضر حامله می باشد و به دنبال پیام مهم جنابعالی در مورد عملیات رمضان، همسرم را راضی نمودم که به جبهه اعزام شوم و پس از گذشت سه روز همسرم اعلام نارضایتی نموده و اعلام می دارد که اگر به جبهه بروی بکلی دست از خوردن و آشامیدن کشیده و خوراکم را گریه خواهم کرد و حال اینکه دکتر هم گفته است که باید خود را تقویت کند.
چون اینجانب مقلد جنابعالی هستم می خواستم کسب تکلیف نمایم
کتابجنگ و دفاع در اندیشه امام خمینی (س)صفحه 134
که می توانم بدون رضایت همسرم به جبهۀ جنگ حق علیه باطل اعزام شوم؟ و خودم بیش از اندازه مایل هستم که به جبهه بروم.
جواب: بستگی به نیاز جبهه دارد، و در صورت نیاز باید به مراکز اعزام نیرو مراجعه نمایید و رضایت همسر معتبر نیست.(242)
* * *
تشخیص مسئولین برای حضور در جبهه
سؤال: اینجانب پدر یک شهید و دارای همسر و سه پسر زیر پانزده سال می باشم و مخارج زندگی خانواده ام را از طریق مغازه ای که دارم تامین می کنم؛ از آنجایی که حاضر نشدم اسلحۀ فرزند شهیدم بر زمین بماند، در بسیج سپاه پاسداران جهت اعزام به جبهه نام نویسی کرده ام، ولی بعضی از بزرگان می گویند: «تو با این وضع نباید به جبهه بروی و خانوادۀ خود را بدون سرپرست بگذاری» ضمناً از نظر نیروی بدنی به طور کامل سلامت نبوده و ناراحتی قلبی دارم. تقاضایم این است که تکلیف شرعی مرا مرقوم فرمایید!
جواب: بستگی به نیاز جبهه ها دارد و تشخیص آن با مسئولین است.(243)
* * *
اولویت در نیاز جبهه ها
سؤال: اینجانب کارگر معدن هستم که مایلم به جبهه جنگ حق علیه باطل بروم، امّا موانعی از این قبیل بر سر راهم هست: پدر و مادرم به غیر از من فرزند دیگری ندارند و هر کدام حدود شصت سال سن دارند و خودم پنج فرزند خردسال دارم که بزرگترین آنها هفت ساله و کوچکترین آنها یکساله است که من این هشت نفر را باید از راه کارگری نان بدهم. لازم شد که از آن رهبر عزیز سوال کنم که آیا با این شرایط می توانم به جبهه بروم یا خیر؟
جواب: مادامی که جبهه ها نیاز به نیرو دارد، شرکت در جبهۀ دفاع واجب
کتابجنگ و دفاع در اندیشه امام خمینی (س)صفحه 135
است.(244)
* * *
حضور در جبهه واجب کفایی
سؤال: آیا وجوب دفاع از عهدۀ افرادی که یک بار مدت سه ماه یا پنج ماه شرکت کرده و مراجعت کرده اند ساقط می شود یا نه؟
جواب: ساقط نیست و در صورت نیاز جبهه ها بر همه لازم است بروند و تشخیص آن با مسئولین مربوطه است و وجوب به نحو واجب کفایی است.(245)
* * *
وجوب دفاع از بلاد مسلمین
سؤال: در چه صورتی شرکت در جهاد بر زیارت بیت الله مقدم است؟
جواب: در مواقعی که اسلام یا بلاد مسلمین در معرض خطر هجوم دشمنان اسلام قرار گیرد و دفاع از آن متوقف بر تاخیر زیارت بیت الله الحرام باشد.(246)
* * *
کتابجنگ و دفاع در اندیشه امام خمینی (س)صفحه 136