امام خمینی در روز دهم خرداد سال 1360 پذیرای نویسندگان و کارکنان مجله عروة الوثقى، نشریه دانشآموزان حزب جمهورى اسلامى و اعضاى هیأت تحریریه آن بودند. رسالت و نقش نشریات در جامعه محتوای اصلی سخنان حضرت امام را در این دیدار تشکیل می داد. بخش هایی از بیانات ایشان را در ادامه می خوانید:
لزوم مراعات مصالح در نشریات
«در باب نشریات، خودتان مىدانید که نقش نشریات در هر کشورى از همه چیزها بالاتر است. روزنامهها و مجلات مىتوانند یک کشورى را رشد بدهند و هدایت بدهند به راهى که صلاح کشور است و مىتوانند که به عکس عمل بکنند...
مجلات و روزنامهها باید در محیطى اسلامى و با جهت اسلامى باشند؛ باید مطالب نشریات رو به انتقاد سالم و مصلحتاندیشى و هدایت باشد. گاهى ممکن است یک انتقادى از باب اینکه با سلامت نفس نوشته نشده است، باعث بدتر شدن وضع شده باشد. انتقادى وضع را آرامش مىدهد که از روى مصالح باشد و نویسنده توجه به این داشته باشد که مسئولیت الهى دارد و پیش خدا مسئول است. کسى که قلم به دست مىگیرد بداند که مورد سؤال قرار مىگیرد که اینکه نوشتى چه بود. انسان از خودش همیشه غافل است، نمىتواند ادراک کند که چه کاره است. ممکن است چهل پنجاه سال یکى فکر کند که براى خدا کار مىکند و آن که به او القا مىکند شیطان باشد.
مجله [در آوردن] مسئولیتى بزرگ دارد؛ هم پیش خداى تبارک و تعالى، هم پیش مردم. ممکن است اینها مملکتى را به تباهى بکشانند، اگر کوشش نکنند در اینکه اصلاح کنند. و اگر آن که مىنویسد از روى صلاحدید و مبانى غیر نفسانى و رسوا نکردن مسلمان و این طور مسائل باشد، مجلهها مفید خواهند بود و مردم رو به تباهى نمىروند.»
وظیفه نویسندگان در اصلاح اخلاق جامعه
«خود آنها که مدعى هستند که ما در راه اسلام قدم برمىداریم، باید بدانند که این قلمها بسیاریشان با اسم اسلام است و نه براى اسلام. این عهد بزرگى است به دوش شما؛ مسئولیتى بزرگ است. و بدانید که یک روز از باب این مسئولیت سؤال خواهد شد و آن وقت چیزى پنهان نخواهد ماند، دل شما علیه شما شهادت مىدهد، دست شما علیه شما شهادت مىدهد، خود اعضا بر ضد انسان، اگر خلاف کرده باشد، شهادت مىدهند.
خصوصاً شما که نشریهاى براى جوانها منتشر مىکنید، باید بدانید که اگر دو هزار مجله چاپ کنید لا اقل، پنج هزار نفر این مجله را مىخوانند ویک عده کثیرى آن را مطالعه مىکنند. اگر تیراژ روزنامهاى دویست هزار باشد، پانصد هزار نفر آن را مطالعه مىکنند؛ اگر انحراف باشد، پانصد هزار نفر را منحرف مىکند. و این مسئولیت کوچکى نیست. این غیر از معصیتى است که در خانه است؛ آن هم معصیت است، اما نه به بزرگى این. هر چه تیراژ شما بیشتر باشد، باید بیشتر توجه به اصلاح آن بکنید. آنها که مىگویند [براى] تیراژ بیشتر، توجه بیشتر مردم، هر چه مىخواهیم مىنویسیم، اشتباه مىکنند. آنها مسئولیت بیشتر دارند. همان طورى که مردمى که در کوچه و محلات و کارخانه و صحرا مشغول فعالیتاند مردم سالمى هستند، نویسندهها باید فکر کنند که این جمعیت این محیط را به وجود آورده و ما در پناه این جمعیتهاى میلیونى منشور درست کردهایم.
اینکه حالا نشریه منتشر مىکنید از برکت این مردم است. پس، شما و همه ما مرهون این جمعیت هستیم. آنها هم اسلام مىخواهند و مملکتى را که قواعد اسلامى پیاده شود. باید مردم را به این راه دعوت کرده؛ و منحرفین را به راه راست هدایت کرد. باید فساد آنها را به طور سالم با برهان از بین برد، نه با جنگ و جدال. نشریه، بسیار خوب است و در صورتى که محتواى آن محتواى آموزنده باشد و دست اندر کاران آن متعهد باشند، این نشریه رأس همه امور مىشود. انسان اگر انصاف داشته باشد، باید به خاطر مردمى که قلمها را براى اینها آزاد گذاشتهاند، از قلم و قدمش استفاده کند. و دیانت هم اقتضاى همین را مىکند. ما باید نشریاتمان مفید باشد و اخلاق جامعه را اصلاح کنیم.»
صحیفه امام، ج14، ص: 383-385
.
انتهای پیام /*