حوادث ناشی از طوفان شن و برخورد یک هواپیما و یک چرخ بال و کشته شدن 8 نظامی باعث شد نیروهای آمریکایی با شکست و سرافکندگی خاک میهمن عزیزمان را ترک کنند.
اول آبان ماه سال ۵۶ بود که خبر شهادت حاج آقا مصطفی خمینی دهان به دهان چرخید و دیگر به گوش همه اهالی نجف رسیده بود. امام اما چون کوه ایستاده بود و توصیه ای فرمود.
به دنبال شهادت حاج آقا مصطفی خمینی، امام یادداشت کوتاهی منتشر کردند.
بیست و هفتم مهرماه سال ۴۴ بود و چند روزی از ورود امام به نجف و استقبال گسترده از ایشان می گذشت که امام تصمیم گرفتند برای بازدید به دیدار علمای نجف بروند.
عملیات مرصاد پایان یافته بود. جمعی از فرماندهان سپاه برای ارائه گزارش خدمت امام رسیدند و با ایشان ملاقات کردند. روایت غلامعلی رشید از اتفاقی که پیش از این دیدار افتاده بود، خواندنی است.
سی ام شهریور سال ۶۷ یعنی روزهایی که دیگر امام خمینی(س) دیدارهای بسیار کمی داشتند و تنها به دادن پیام می پرداختند، در پیامی خطاب به هنرمندان و خانواده شهدا به تجلیل از هنر و هنرمندان متعهد پرداختند. در متن پیام امام اینگونه آمده است:
۱۳۰۴ هجری شمسی تا ۱۳۶۰ فرصتی بود که مرحوم آیت الله شیخ شهاب الدین اشراقی به علم آموزی، خدمت به خلق و بندگی خدا بپردازد. او در بیست و یکم شهریور سال ۶۰ با پایان این فرصت به دیدار حق رفت.
روزگار امام هادی علیه السلام به ویژه دوران طولانی حکومت متوکل، از دوران سیاه تاریخ اسلام به شمار می رود. در آن دوران رهبری امت اسلامی در دست افرادی متحجر و فردگریزی چون متوکل و فتح بن خاقان بود که در شادخواری شهره بودند و با آزاداندیشی و نقد و نظر مبارزه می کردند.
زمانی که همراهی نکردن رژیم در اصلاحات برای عموم جامعه محرز شد، با تکیه بر عنصر مردم که همواره در اندیشه ی امام خمینی زیر بنای تحولات اجتماعی هستند، تلاش می کند تا با همراهی نخبگان و متنفذین در آگاهی بخشی و مطالبه گری، جریان تحولات اجتماعی را در جهت تحقق حکومت مطلوب مدیریت کند. سخنرانی امام در سال ۱۳۵۰، چند ماه پیش از آغاز جشن های ۲۵۰۰ ساله، در شرایط بحرانی اقتصادی ایران در آن زمان یکی از مصادیق این گفتمان است.
سخنرانی امام در عصر عاشورای ۴۲، ارکان سلطنت شاه و رابطه اش با رژیم اشغالگر قدس و نیز بهائیت را نشانه گرفت. ماموران رژیم شاه نیمه شب به خانه امام در قم هجوم بردند و ایشان را دستگیر کردند و... .
خرمشهر آزاد شده بود و ایران دشمن بعثی را از خاک خود بیرون رانده بود. استکبار که هیمنه اش را آسیب دیده می دید به دست و پا افتاد و سعی کرد پیشنهادهای جدیدی روی میز بگذارد و...
عملیات آزادسازی خرمشهر از اهداف مهمی بود که رزمندگان اسلام در دوره هشت ساله دفاع مقدس، آن را رقم زدند.
همه فکرهایشان را یک کاسه کرده بودند. نقشه پشت نقشه کشیده بودند تا عملیات را طوری طراحی کنند که انتهایش پیروزی باشد و پیروزی در این عملیات می شد رهایی خرمشهر.
اختلافات میان مجلس شورای اسلامی و بنی صدر که رئیس جمهور بود مدام بیشتر می شد، امام اما در این میان هر دو طرف را به رعایت قانون و وحدت توصیه می کردند و خود دخالتی در امور نمی کردند. بنی صدر پا را از قبل هم فراتر گذاشت تا جایی که روز چهاردهم اسفند ماه سال ۵۹، نیروهای انقلابی را مورد ناسزا قرار داد و آنان را مشتی چماقدار خواند در حالی که این نیروهای طرفدار بنی صدر بودند که به جان نیروهای انقلابی افتاده بودند. چهارده اسفند در تاریخ انقلاب اسلامی نام غائله را به خود گرفت.
متفکر بود و اهل سیاست. سیاستش به روز بود. شجاع بود و بی باک. مقابل حرف زور می ایستاد. می خواست شاه مقابلش باشد یا وزیر، برایش فرقی نداشت. قبای کرباسی می پوشید و روی زیلویی می خوابید. او مدرس بود.
مبارزات و مجاهدات ملت آگاه و آرمان خواه ایران به رهبری امام خمینی(س) به پیروزی انقلاب اسلامی و تأسیس نظام جمهوری اسلامی منتهی گردید. نظامی مبتنی بر دو پایه جمهوریتِ برخواسته از حق تعیین سرنوشت توسط ملت، و اسلامیتِ منطبق بر کتاب و سنّت و اجتهاد اصیل و پاسخگوی نیازهای نو به نوی انسان در گذر ایام.
جنگ نظامی، سیاسی، اقتصادی عراق علیه ایران، از فروردین ۵۸ شروع شده است و این نافهمی یا دروغ بزرگی است که بگوییم صدام به عنوان عکس العمل چند تا اعتراض روزنامه ای و یا دشنام رسانه ای به خودش اجازه داد آن چنان قدرتمند و همه جانبه وارد نبرد با ایران بشود.
شیوه رفتار و کردار شاه و قدرت بسیج کنندگی امام خمینی که بطور مستمر، مردم را با انگیزه های اسلامی علیه اقدامات ضد اسلامی نظام سلطنتی برمی انگیخت، منجر به پایان یافتن سلسله پادشاهی ها در ایران و برپایی نظام جمهوری با مبنای اسلامی شد.
تلاش ها برای مشخص شدن مرجعیت عام جهان تشیع مدت ها پیش از رحلت آیت الله سید محسن حکیم نه تنها از جانب دوستداران و علاقه مندان امام، که از سوی رژیم شاه نیز آغاز شده بود، با رحلت ایشان، شاه نیز وارد این میدان شد و با ارسال پیام تسلیت به دو تن از مراجع تقلید ایران، سعی کرد، مرجعیت عام را از حوزه عراق به حوزه ایران بکشاند که البته راه به جایی نبرد.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.