شنـاخت و عشـق

(مصاحبه با آقای علی بخش سجادﻯ از پاکستان)

 

 لطفاً به صورت مختصر خود را معرفی کنید و بفرمایید شغل و فعالیت شما چیست و چگونه با امام خمینی و انقلاب اسلامی ایران آشنا شدید؟ 

آقای علی بخش سجادی: بسم الله الرحمن الرحیم. بنده علی بخش سجادﻯ از شهر سوکر، ایالت سند پاکستان هستم. امام جمعه هستم  و دبیر کل جامعه مدارس امامیه پاکستان. بنده علاوه بر پاکستان بیش از شش سال در شهر قم مشغول تحصیل بودم و دارای سطح دو حوزه علمیه قم می باشم.

وقتی که پانزده یا شانزده سال داشتم و در حوزه علمیه پاکستان مشغول تحصیل بودم انقلاب اسلامی ایران به وقوع پیوست و نام امام خمینی مطرح شد. من بعد از شروع انقلاب اسلامی، امام را شناختم. رادیو و تلویزیون و روزنامه ها از انقلاب و کارها و سخنان ایشان مطالب زیادی منعکس کردند و ما با شنیدن و دیدن و خواندن آن مطالب عاشق امام خمینی شدیم. زیرا دیدیم کار امام برای امت مسلمان است، برای جوا ن هاست، برای همه طبقات است. دیدیم نهضت اسلامی برای امت مسلمان بهتر است. دیدیم نهضت امام، قوی و مستحکم است. بعداً با مراجعه به خانه فرهنگ حیدرآباد و همین طور حضور در برنامه ها و سخنرانی های شخصیت ها، علما و نمایندگان دولت اسلامی ایران که می آمدند ایالت سند، آگاهی ما بیشتر شد. کتاب هایی درباره امام و انقلاب اسلامی خواندیم و بیش از پیش عاشق امام شدیم.

از طرف دیگر، شهید علامه سید عارف حسین حسینی (رحمت الله علیه) فکر و اندیشه امام را هرچه بیشتر در پاکستان معرفی کرد و رواج داد. من عاشق این شهید بودم و در برنامه ها و سخنرانی های  ایشان شرکت می کردم. این است که فکر امام را بهتر فهمیدیم.

بعد از ایشان در ایالت سند، حجت الاسلام آقای جوادی با اعتقاد کامل به امام، فعالیت داشت و معاشرت با ایشان و شنیدن سخنرانیهای او در تکمیل شناخت ما از شخصیت و نهضت امام اثر داشت و نهایتاً ما فکر امام را پذیرفتیم و به آن عمل کردیم. 

دوران تحصیل در قم و سپس فعالیت هاﻯ شما در کشورتان چگونه بوده است و چه تحولاتی را در آن دوران شاهد بودید؟ 

سجادی: وقتی به قم آمدم همان سالی بود که قیام امام خمینی، فراگیر شده بود و بنده افتخار می کنم که در این نهضت اسلامی به سهم خودم مشارکت داشتم. بعد از دوران تحصیل در قم وقتی به پاکستان برگشتیم قیام اسلامی و پیروان مکتب اهل بیت علیهم السلام خیلی فعال و متحرک شده بودند و در میدان عمل به صحنه آمده بودند. قبلاً در بعضی مراسم مانند عزاداری ها بعضی ها شرکت می کردند ولی بعد از انقلاب اسلامی همه شیعیان که در پاکستان هستند، روحانی ها و شخصیت ها به صحنه آمدند. این از برکت فکر و رأی امام خمینی(ره) بود. 

اگر بخواهید امام خمینی را به صورت مختصر توصیف و معرفی کنید چه می گویید؟ 

سجادی: امام خمینی یک شخصیت فوق العاده ای بود. مثل او پیدا نمی شود. اولاً مطالعات او و سواد او خیلی عالی بود. فکر او پاکیزه بود. تعلیمات ایشان همان تعلیمات پیامبر اکرم(ص) و علی ابن ابیطالب (ع) بود. همچنین اخلاص داشت. او توانست فکر خود را پیاده و عملی کند. آن زمان مشکلات بسیاری وجود داشت. علما و روحانیون زیادی بودند که نهضت را قبول نداشتند، وارد سیاست و حکومت نمی شدند. امام آمد و در عمل هم موفق شد. فقط فکر و اندیشه نبود، عمل هم بود، موفقیت هم بود، پیروزی هم بود. بعد از پیروزی هم فکر و راه امام و سعی و جهاد او در زندگی و در کارهای ایشان فرقی نداشت. او خیلی ساده زیست بود. برای مردم دلسوز بود. کارهایش محکم و شورایی و دلسوزانه بود، به همه احترام می گذاشت. کارهایش عالی بود. ما می دیدیم و همه مردم دیدند که وقتی حکومت دست ایشان بود زندگی شان در حسینیه جماران ساده و معمولی بود. مردم زندگی و عمل او را دیدند. وقتی رحلت ایشان شد جایی چیزی نداشت. مال و منالی نداشت. امام امین مردم بود، برای مردم زندگی کرد. برای همین محبوب مردم شد. این احترام و تعظیمی که نزد مردم دارد به خاطر عملکرد او بود. 

خودتان حسینیه جماران را دیده اید؟ 

سجادی: بله، وقتی جماران را دیدم و زندگی و سخنان امام را به یاد آوردم زندگی پیامبر اسلام(ص) و زندگی علی ابن ابیطالب(ع) یادم آمد. توی این دنیا مشکل است که کسی حکومت داشته باشد و این طور ساده و بی پیرایه زندگی کند. وقتی اینها را می بینیم و می فهمیم اعتقادمان به امام بیشتر می شود.

مهمترین تأثیرات امام خمینی را در منطقه و جهان کدامها می دانید؟ 

سجادی: ببینید، آثار و تأثیراتی که امام در دنیا داشت مهم ترینش اینکه مردم دشمن شناس شدند، دوست شناس شدند. مردم فهمیدند که چطور سعی و کوشش کنند و چطور به هدف برسند. آثار انقلاب اسلامی در کشورها شروع شده. کشورهای اسلامی این راه را پیدا کردند و متحرک و فعال هستند. به سبب این انقلاب واقعاً در دنیا غوغایی شد. بیش از سی سال است که این حکومت هست، کارهایش هست و سیاست های ایران از قبل بیشتر تأثیرات دارد. مثلاً آمریکا و حواریون آمریکا می خواستند ایران را تضعیف کنند و می خواستند اینجا خرابکاری کنند ولی دیگر نمی توانند. مقام معظم رهبری در راه امام است. در دنیا به حرف ایشان توجه می شود. سیاست های ایران محکم تر شده و رو به پیشرفت است. 

 با این همه حیله ها و تبلیغات دشمنان اسلام برای ایجاد اختلاف و ایجاد نزاع و چنددستگی میان مسلمانان چگونه می توان به وحدت مطلوب اسلامی رسید؟

سجادی: خوب، کار، سخت است. سخت است از آن جهت که باید همان که امام خمینی انجام داد انجام شود. ما باید بفهمیم، با هم باشیم، متحد باشیم. اگر متحد باشیم کار آسان می شود. ولی اکثر دولتهای اسلامی دست مسلمان ها نیست، برای مسلمان ها نیست. دولتهای اسلامی اکثراً وابسته به غیر هستند. این کشورها اسلامی نیست. این است که ما نمی توانیم زود نتیجه بگیریم. لاکن مسلمان ها می فهمند. اگر امت اسلامی فعال و متحرک شود می توانیم و به اهداف خود می رسیم و از ابرقدرتها نجات پیدا می کنیم. این نکته را باید در نظر داشت که قدرت ها و ابرقدرتهای جهانی تضعیف شده اند و آن قدرت سابق را ندارند بخصوص بعد از انقلاب اسلامی و تأسیس جمهوری  اسلامی ایران.

مشکل اصلی آن است کسانی که مردمی نیستند، توکل بر خدا ندارند، متکی به مردم خود نیستند و مهم تر اینکه نمی فهمند، تفرقه دارند، بسیاری از امور را در دست دارند. اگر این ها بنشینند و با هم مشورت کنند و کارها را درست کنند می توان به مقصد رسید. 

چگونه است که گروه های انحرافی مانند طالبان و غیره که عملکردشان، هم خلاف اسلام است و هم اسباب ضعف مسلمین در بعضی از کشورها مستقر شده اند و می توانند فعالیت کنند و زمینه ها برایشان فراهم است؟ 

سجادی: گروههای انحرافی مستقر در پاکستان، کار دولت پاکستان است. ادارات دولتی که وابسته دولتهای خائن هستند اجازه دادند این مشکلات بوجود آید. ولی اگر شیعه و سنی با هم باشند در پاکستان و سایر ممالک اسلامی این مشکلات حل شدنی است. اگر شیعه و سنی با هم باشند می فهمند که طالبان به اسلام تعلق ندارد و کارشان هیچ ربطی به اسلام ندارد. آنها وحشی و درنده هستند. اصلاً انسان نیستند، مزدورانی هستند که در ادارات دولتی نفوذ دارند.

 در باره تحولات و نهضتهاﻯ منطقه اسلامی که در حال حاضر به نوعی بی سامانی دچار شده است چه نظری دارید؟ 

سجادی: اولاً اینکه انقلاب ها شد و مردم به خیابان ها آمدند و تحرک داشتند، درست بود ولی مشکل اصلی اینجا بود و هست که آنها رهبر درستی نداشتند، رهبر حقیقی نداشتند. رهبرانشان از لحاظ فکر و سعه صدر ناتوان بودند. به همین خاطر این انقلاب ها در کشورهای مختلف موفق نشد. 

 به آینده این نهضت ها تا چه حدی خوش بین هستید؟ 

سجادی: این انقلاب ها یک فایده اساسی داشت که مردم فهمیده تر شدند و مسایل را درک کردند، اگرچه تا حدودی مأیوس هم شدند. ولی اگر بیشتر سعی و کوشش کنند و فعالیت های خود را توسعه دهند موفقیت دور از دسترس نیست. 

 این بار بعد از بازگشت به وطن خود چه برنامه هایی دارید و چه پیامی را برای مردم حوزه خودتان خواهید برد؟ 

سجادی: ببینید، ما الان فعالیت هایی را انجام می دهیم. بعد از بازگشت هم همین ها را بیشتر انجام خواهیم داد. مردم را توصیه می کنیم به وحدت و اتحاد و تحرک در عرصه زندگی. مسلمان شدن و مسلمانی رفتار کردن همان فکر و سیاستی است که در حال حاضر نتیجه اش را اینجا می بینیم. این تحولات ایران در تمام جهان تأثیر داشته است. ما به مردم می گوییم که وقتی انسان بخواهد و سعی و تلاش کند نتیجه می گیرد. ما همه باید با هم تلاش کنیم و  ان شاء الله خداوند نتیجه اش را خواهد داد.

 در خاتمه، مهمترین خاطره اﻯ را که از دوران تحصیل خود در قم دارید بیان بفرمایید. 

سجادی: وقتی آمدیم ایران و در قم بودیم امام، بیمار شدند. بیشتر علما رفتند، ما هم رفتیم حضرت معصومه(س) توسل کردیم و دعا کردیم ولی امام خمینی با حکمت خداوندی از این جهان رحلت کردند و نزد حق تعالی رفتند. آن وقت در تلویزیون آقای حیاتی وقتی خبر ارتحال را گفت یادم هست که چه حالی داشت و چگونه صدایش گرفته بود. بعد از آن ما با علما و طلاب در حوزه علمیه مراسم عزاداری برپا کردیم و بعد هم در تشییع جنازه شرکت کردیم. هفت روز مراسم عزاداری بود. پیاده از قم به تهران آمدیم و در مراسم شرکت کردیم.

 

منبع: حضور، ش 92، ص 118.

. انتهای پیام /*