ما، امام  را پیامبر وحدت و صلح می‏نامیم

(مصاحبه با سید جلال حیدر نقوی از هندوستان)

 اشاره- آقای سیدجلال حیدر نقوی، دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته زبان اردو است. وی پس از تحصیلات دانشگاهی در هند، در سال 1997 راهی ایران و حوزه علمیه قم شد تا فقه و اصول را در این حوزه یاد بگیرد. وی به مدت پنج در حوزه علمیه قم حضور داشت و سه سال پس از رجعت به کشور خود موسسه شهید مطهری را در هند راه‏ اندازی کرد. حیدر نقوی اکنون معاون دبیر مجلس علمای هند و از مسئولان یک حزب سیاسی شیعه در این کشور می ‏باشد.

حضور: ضمن تشکر، در ابتدا بفرمایید با توجه به ارتباطات فرهنگی و تاریخی ایران و هند در حال حاضر این دو کشور نسبت به یکدیگر چه موقعیت و مناسباتی دارند؟

          آقای سیدجلال حیدر نقوی: با توجه به اینکه من فعالیت‎های سیاسی دارم چندین بار به پارلمان خودمان گفته‎ام که ما روابط دوستانه و قدیمی با ایران داریم. دولت باید این رابطه را حفظ کند و آن را ادامه دهد. هند و ایران یک فرهنگ مشترک دارند و سال ‎های سال زبان اول مردم هند فارسی بوده است. نخست وزیر هندوستان چند سال پیش گفته بود که هندوستان برای شیعیان کشور دوم دنیاست. بعد از ایران بیشترین افراد شیعه در هندوستان زندگی می‎کنند. حمایت از مستضعفان همیشه شعار کشور هند و ایران بوده است. جواهر لعل نهرو و مهاتما گاندی همیشه سیاست حمایت از مستضعفان را را دنبال کرده ‏اند. گاندی گفته بود که فلسطین متعلق به فلسطینی ‎هاست همان گونه که ژاپن متعلق به مردم ژاپن و آلمان متعلق به مردم آلمان است. به خاطر همین موضوع هند از فلسطین حمایت می کند.

حضور: دلیل حمایت هند از فناوری صلح ‏آمیز هسته‎ای ایران چیست؟ آیا این یک سیاست موقت است؟ چرا قبلاً هند علیه ایران رای داده بود؟

          حیدر نقوی: همین چند سال پیش هند در بحث فعالیت‎های هسته ‏ای علیه ایران رای داده بود اما به خاطر فشار مردم هندوستان در آخرین رای‎گیری که انجام شد هندوستان علیه ایران رای نداد و این خودش یک موافقت با ایران است. در مورد بحث فروش نفت و تحریم نفت ایران از سوی کشورهای غربی، هند از ایران حمایت کرده و گفته که نفت ایران را خریداری می‎کند. آمریکا و اسرائیل سعی می‎کنند که همیشه هندوستان علیه ایران فعالیت کند.

حضور: لابی اسرائیل تا چه اندازه نسبت به مسلمانان در هندوستان نفوذ دارد؟

          حیدر نقوی: هندوستان یک کشور جمهوری است. در این کشور همه افراد بر اساس عقاید خودشان آزاد هستند. لابی ها ممکن است اسلامی، بودایی، صهیونیستی، بهایی و ... باشد. از آنجا که هند یک کشور کاملاً آزاد است و حدود 250 میلیون مسلمان در این کشور زندگی می ‏کنند اصل بر میزان رای است. هر گروهی که رای بیشتری بدهد دولت مجبور است از حرف آن گروه تبعیت کند به خاطر همین مسلمانان از رای خودشان استفاده می‏ کنند و حقوق خودشان را به دست می‎ آورند.

حضور: به نظر شما انقلاب اسلامی ایران چه تأثیری بر کشور هند داشته است؟

          حیدر نقوی: در 11 فوریه 1976 انقلاب اسلامی در ایران به وقوع پیوست و قبل از آن هم دولت هند با ایران روابط بسیار قوی داشت اما بعد از وقوع انقلاب اسلامی روابط هند با ایران بیشتر شد. حتّی وقتی که امام رحلت کردند در هند به خاطر رحلت امام آن روز تعطیل رسمی اعلام شد.

این موضوع مهمی است و نشان می‎دهد که دولت هند احترام زیادی برای ایران قائل است. دولت هند همیشه از ایران حمایت می‎کند.

حضور: فکر می کنید دولتمردان هند تا چه اندازه ایران را به عنوان یک کشور تاثیرگذار در معادلات جهانی قبول دارند؟

          حیدر نقوی: قدرت ایران را کل جهان دیده است. سیاست ایران هم در دنیا شناخته شده است. کشور هند هم بر این اساس روابط خود را با ایران ادامه می‎دهد. در صورت وقوع جنگ علیه ایران، هندوستان هیچ موقع از آمریکا حمایت نمی‎کند. در جنگ آمریکا با عراق هم دولت هندوستان از آمریکا و غرب حمایت نکرد. حتّی در هندوستان تظاهرات زیادی در مخالفت با جنگ علیه عراق صورت گرفت و سازمان های غیردولتی و احزاب سیاسی زیادی علیه آمریکا تظاهرات راه‎اندازی کردند که چرا با عراق وارد جنگ شده است. اکثریت مردم هند طرفدار ملت و دولت ایران هستند. هر کشور وقتی می‎خواهد سیاست خارجی خودش را ترسیم کند به نوع نگاه مردمش توجه می‎کند و این موضوع مهمی است. مطمئن باشید کشور هند هیچ گاه علیه ایران وارد جنگ نمی‎شود. سیاست هند سیاست حمایت از مظلومان و مستضعفان است به خاطر همین وقتی که آمریکا می‎خواهد ظلمی را مرتکب شود با وی همکاری نمی کند و معمولاً سکوت اختیار می کند. باید تاکید کنم اگر دولت هند سکوت اختیار کند مردم هند بیدار هستند.

به لطف خدا روابط ایران و هند الان خیلی خوب است. یکی از موضوعاتی که می‎تواند به بهبود روابط دو کشور کمک کند تجارت بین دو کشور است. از آنجا که کشور هند از نظر فرهنگی از قدیم‎الایّام مشترکات زیادی با ایران داشته تعامل فرهنگی بین دو کشور مهم است. ما هزاران دانشجوی ایرانی داریم که در هند در حال تحصیل هستند. آنها در هند کاملاً آزاد هستند. افراد زیادی هم از کشور هند در ایران درس می‎خوانند که یک انتقال فرهنگی در این مراودات صورت می گیرد. حرف ما همان حرف امام است. اتحاد، وحدت و همدلی باید بین امت اسلامی گسترش پیدا کند. ایران طی چند سال اخیر خیلی پیشرفت کرده است. دعا می‎کنیم که خداوند ایران را از شرّ دشمنان محفوظ نگه دارد.

حضور: فعالیت اصلی شما در مؤسسه شهید مطهری هند چیست؟

          حیدر نقوی: من رییس موسسه شهید مطهری و معاون دبیر مجلس علمای هند و یک حزب سیاسی شیعه هستم. در این موسسه ما بیشتر بر روی اندیشه‏ های شهید مطهری در جامعه هند کار می‎کنیم.

حضور: تأثیر اندیشه های امام خمینی را در کشور هندوستان چگونه است؟ در جامعه علمی هند تا چه اندازه نسبت به افکار و اندیشه‎های امام خمینی بررسی و تحقیق شده است؟

          حیدر نقوی: دیدگاه هندی‎ها در مورد امام خمینی مثبت است و ما وی را پیامبر وحدت و صلح می‏ نامیم. امام خمینی حامی مستضعفان جهان بودند و یکی از کارهای وی تلاش برای پیروزی انقلاب اسلامی بود. این کار امام خمینی فقط برای ملّت ایران و جهان اسلام نبود بلکه برای انسانیّت و همه انسان‏ها بود. این خدمت بزرگی بود که امام برای همه جوامع انسانی انجام داد.

امام یک جرأتی به مردم دادند که چگونه در مقابل ظلم و استکبار بایستند و در برابر آن مقاومت کنند. ما برای حضرت امام خمینی احترام زیادی قائل هستیم. در مقطع دکترا در دانشگاههای هندوستان بر روی اندیشه‏ ها و افکار امام کارهای تحقیقاتی زیادی انجام می‏ دهند. بسیاری از هندوها، اهل سنّت و شیعیان در هندوستان کتاب‎ های زیادی در مورد امام نوشته‏ اند. افکار و اندیشه‏ های امام در جامعه هند همیشه دیده می‏ شود. یکی از وجوه مشترک جامعه هند با جامعه ایران افکار امام خمینی و مهاتما گاندی می ‏باشد. امام خمینی پدر ملّت ایران و مهاتما گاندی پدر ملّت هندوستان به شمار می‎روند. هر دو برای مردم و همه انسان‎ها کار کرده ‏اند و موفقیت‏های زیادی هم به دست آورده‎اند. آنها الگویی برای آیندگان شده ‏اند که چگونه در مقابل ظلم و ستم و استکبار بایستند.

حضور: مؤسسه شما یا سایر نهادهای علمی هندوستان در این زمینه چه فعالیتهای داشته اند؟

          حیدر نقوی: ما همه کتاب‏هایی را که توسط مؤسسه نشر آثار امام در هند چاپ می‏ شود داریم. کتاب‏های ترجمه شده آثار امام به زبان‏های اردو، هندی و انگلیسی در کتابخانه‏ های عمومی هندوستان وجود دارد و برخی از این کتاب‏ها در مدارس هند هم تدریس می‏ شود. این خودش یک شکل از انقلاب اسلامی است، چرا که در کشوری مانند هندوستان که یک کشور اسلامی نیست از کتاب‏های یک رهبر اسلامی به نام امام خمینی استفاده می‎کنند و از اندیشه‏ ها و تفکرات وی بهره می‎برند. به نظر من این یک موضوع بسیار مهم است که در کشور هندوستان وجود دارد.

کتاب‎های حضرت امام در کتاب‏فروشی‎های هند به فروش می‏ رسد و کتاب‏های جدید را خود هندی‎‎ها ترجمه می‏ کنند و به چاپ می‏ رسانند.  

حضور: انقلاب‏های شکل گرفته در کشورهای عربی را تا چه اندازه مرتبط با اندیشه‎های ضداستبدادی و ضد استکباری امام خمینی و انقلاب اسلامی ایران می‎دانید؟

          حیدر نقوی: حضرت امام خمینی با نهضت خویش یک پیام عمومی برای مردم کشورهای جهان فرستادند که این پیام به شکل انقلاب اسلامی ایران بود. ما در حال حاضر تأثیر آن پیام را بعد از گذشت سه دهه در کشورهای عربی مشاهده می‏ کنیم. در یک زمانی از حضرت امام خمینی سئوال شده بود که شما که می‏ خواهید در ایران تغییراتی را ایجاد کنید. چگونه ممکن است این تغییرات را ایجاد کنید و چه کسانی به شما کمک می‏ کنند تا بتوانید به هدف خود برسید. حضرت امام جواب دادند کسانی که با من این انقلاب را ایجاد می ‏کنند یا در شکم مادر خود هستند یا در گهواره هستند یا دوران کودکی خود را سپری می‏ کنند و در کوچه‎ها بازی می ‏کنند. بعد از وقوع انقلاب اسلامی ما مشاهده می‏ کنیم که آن شرایط دوباره تکرار شد. بعد از گذشت 32 سال از وقوع انقلاب اسلامی ایران در برخی از کشورهای عربی از جمله لیبی، مصر و ... انقلاب‏های بزرگی شکل گرفته است. به اعتقاد من این انقلاب‏ها به برکت افکار امام خمینی و انقلاب اسلامی ایران است.

حضور: یکی از محورهای انقلاب اسلامی ایران اتکا به قیام امام حسین(علیه السلام) بود. بفرمایید سید الشهدا علیه السلام چه تأثیری در مبارزات مردم هند با استعمار انگلستان داشته است؟

          حیدر نقوی: من از کربلا چیزهای زیادی یاد گرفته ‏ام و در زندگی از نهضت امام حسین(ع) استفاده کرده و از 72 تن یاران امام حسین(ع) الگو گرفته ‏ام. اگر در کشور هند یک نهضت ضد استکباری شکل می‏ گیرد ناشی از نهضت امام حسین(ع) است. وقتی که گاندی نهضت خود و تحرّکات خودش را شروع کرده بود افرادی که همراه وی بودند فقط 72 نفر بودند و این موضوع مهمی است.

حرف مهم من به ملّت ایران این است که خط امام را – که همان خط امام حسین(ع) است- رها نکنند. در شرایط حاضر ایران در بین کشورهای جهان جایگاه مهمی دارد و باور کنید که یک کشور موفق به شمار می ‏رود. آمریکا، استکبار و رژیم صهیونیستی همیشه به دنبال سکوت ایران هستند اما می ‏بینیم هر حمله ‏ای به سمت ایران می‎کنند خودشان شکست می‎خورند. 

حضور: وضعیت کشورهای اسلامی را در این میان چگونه می بینید؟

          حیدر نقوی: من معتقد هستم که مسلمانان هنوز به خوبی خود را نشناخته‎اند و از قدرتی که دارند استفاده نمی‎کنند. مسلمانان به خاطر داشتن این همه ذخایر نفتی قدرت زیادی دارند. متاسفانه کشورهای اسلامی با دارا بودن این همه ظرفیت و پتانسیل هنوز یک سیاست قاطع علیه استعمار، رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی اتخاذ نکرده‏‎اند که به نفع مسلمانان جهان باشد.

حضور: به نظر شما چه عواملی باعث شده کشورهای اسلامی آن اتحاد و یکپارچگی لازم را نداشته باشند؟

          حیدر نقوی: آمریکا و اسرائیل در کشورهای اسلامی خیلی فعالیت کرده ‏اند. سران برخی کشورهای اسلامی هم فقط به فکر حکومت پادشاهی خودشان هستند. آنها فقط به فکر حفظ حکومت خود هستند و فکر نمی‎کنند که مردم کشور خود و سایر مسلمانان جهان چه مشکلاتی دارند. آمریکا و اسرائیل همیشه این گونه کشورها را می‏ ترسانند و به آنها تفهیم می‎کنند که اگر شما این کارها را انجام ندهید مردم انقلاب می ‏کنند و شما این حکومت را از دست می‎دهید. این گونه کشورها نوکر آمریکا شده‎اند و این عوامل باعث شده که در برخی کشورهای اسلامی، آن بیداری و آگاهی لازم که باید وجود داشته باشد شکل نگیرد. 

استکبار و در رأس آنها آمریکا برای اینکه این اتحاد بین کشورهای اسلامی شکل نگیرد همیشه از سیاست تفرقه انداختن استفاده می کنند. آنها با استفاده از بحث شیعه و سنّی مسائلی را ایجاد می ‏کنند. فرقه‎های مختلف از جمله وهابیت، اهل حدیث و ... را ایجاد می‏ کنند تا وحدت مورد نظر در امّت اسلامی شکل نگیرد. ما امیدوار هستیم مسلمانان در آینده از افکار و اندیشه ‏های حضرت امام استفاده کنند و یک اتحاد مناسب بین کشورهای اسلامی بوجود بیاید.

حضور:  با توجه به اینکه شما در مورد اندیشه‏ ها و آثار شهید مطهری مطالعات زیادی انجام داده ‏اید اندیشه‏ های استاد شهید را تا چه اندازه به اندیشه‏ های امام خمینی نزدیک می ‏دانید؟

          حیدر نقوی: آیت ‏الله مطهری یک ستون انقلاب اسلامی ایران است. افکار، سخنرانی‏ها و کتاب‏های وی خدمات بسیار بزرگی به انقلاب اسلامی کرده است. اگر بخواهیم در مورد شهید مطهری صحبت کنیم باید بگوییم که وی جزء مهمی از انقلاب اسلامی ایران است. وی به عنوان شاگرد حضرت امام خمینی کارهای زیادی انجام داده است. همان‏طور که انقلاب اسلامی ایران در هیچ جای جهان بدون امام خمینی شناخته شده نیست بدون حضور شهید مطهری هم انقلاب اسلامی تکمیل نمی‏ شود. زمان وقوع انقلاب اسلامی و بعد از وقوع انقلاب، اندیشه‏ ها و افکار شهید مطهری خدمت بزرگی به انقلاب اسلامی کرد و جدا از ایران خدمت بزرگی به دانشمندان جهان کرد.

اندیشه‏ های شهید مطهری خیلی به امام نزدیک بود به گونه ‏ای که وقتی وی شهید شد امام گفت که پسرم را از دست داده ‏ام. این خیلی حرف مهمی است. وقتی که امام با آن عظمت عرفانی برای آیت‎الله مطهری چنین حرفی می‏زند نشان‏ دهنده مهم بودن جایگاه شهید مطهری نزد امام است.

حضور: مراسم سالگرد رحلت امام خمینی چگونه بود؟ این مراسم تا چه اندازه به شناخت بیشتر شما از انقلاب اسلامی و امام کمک می‎کند؟

   حیدر نقوی: من در مجموع از مراسم خیلی راضی هستم. به نظر من ایران یک کشور موفق است و به خوبی اداره می ‏شود. دولت ایران هم به مردم خدمات خوبی ارائه کرده است. من از ملّت ایران می‎خواهم که راه امام را رها نکنند و خط مقام معظم رهبری را هم حفظ کنند. اگر به این دو مورد توجّه داشته باشند موفقیت‏های ایران بیشتر خواهد شد. به نظر من جایگاه ایران در دنیا خیلی مهم است. دشمنان به سمت ایران نگاه بدی دارند و می‏ خواهند ایران را از صحنه جهان نیست و نابود کنند اما این موضوع رخ نخواهد داد. تا وقتی که حتی یک قطره خون در بدن ملّت ایران وجود دارد مقاومت می‎‏کنند و در آینده خواهیم دید که دشمنان خوار و ذلیل شده و شکست می‎خورند. به نظر من دشمنان اسلام و ایران در آینده از صفحه روزگار محو می‏شوند. این یک موضوع صددرصد و قطعی است که اسرائیل در آینده از صفحه روزگار محو خواهد شد.

حضور: به عنوان آخرین پرسش بفرمایید چند سال است که کشور هند صاحب بمب اتمی شده است؟ و داشتن بمب اتمی از سوی هند چقدر به پیشرفت این کشور در سایر عرصه‏ ها بویژه پیشبرد اهداف سیاسی در مجامع بین‎المللی کمک کرده است؟

          حیدر نقوی: حدود بیست سال است که کشور هند صاحب بمب اتمی شده است. موضوع هسته‏ ای شدن ایران با هند کاملاً با هم متفاوت است. هند در همسایگی خود چین و پاکستان را دارد و به خاطر دسترسی این کشورها به بمب اتمی لازم است هند هم بمب اتمی داشته باشد اما به اعتقاد من این موضوع ربطی به پیشرفت کشور و مردم ندارد. هندوستان در حال حاضر یک کشور پیشرفته است و نقش مهمی در سیاست جهان دارد.

درهر حال هند در مسائل سیاسی همیشه از ایران دفاع می‎کند. از دولت هند تشکر می‎کنیم که حامی ایران، فلسطین و مستضعفان دنیاست. به عنوان یک هندی از این موضوع خوشحال هستم و به این حمایت افتخار می‎کنم. این سیاست مربوط به جواهر لعل نهرو است و در حال حاضر هندوستان آن را ادامه می‏دهد. حتی اگر قدرت در هند تغییر کند این سیاست که مربوط به لعل نهرو است تغییر نمی‏ کند.

 

منبع: حضور، ش 84، ص 145.

. انتهای پیام /*